5 Δεκεμβρίου 2022

«Σταματήστε αυτήν την τρέλα!»

Με σύνθημά τους «Σταματήστε αυτήν την τρέλα!» χιλιάδες διαδηλωτές
κατέκλυσαν τους δρόμους του Παρισιού, της Βαρσοβίας και της Χάγης.

Οι συμμετέχοντες στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ένωσαν της φωνές τους υπό την ομπρέλα της φράσης «Σώστε τη ζωή, όχι άλλα ψέματα».

Μπροστά από την ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο οι διαδηλωτές κρατούσαν ουκρανικές σημαίες.  Ανάμεσα σ’ αυτούς τους και Ρώσοι. Μια 32χρονη κάτοικος Βερολίνου, η Όλγα Κουπρισίνα (ρωσικής καταγωγής) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Όλος ο κόσμος θα έπρεπε να έρθει εδώ σήμερα και να στηρίξει την Ουκρανία και να πει ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει». «Οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι είναι αδελφοί και αδελφές.

Όλοι οι φίλοι μου και οι γονείς μου βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και δεν θέλουν τον πόλεμο», συνέχισε. Ενώ η 40χρονη Εκατερίνα Στουντνίσκι είπε από την πλευρά της: «Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε αντίθετοι με τον πόλεμο. Είμαστε Ρώσοι και ερχόμαστε από τη Ρωσία. Η Ουκρανία ήταν πάντα μια φιλική προς εμάς χώρα και μια κοντινή σε εμάς χώρα».

Την ίδια στιγμή Ουκρανοί πολίτες έπαιρναν μέρος σε άλλη συγκέντρωση, έξω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου. Στο Παρίσι, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία, μεταξύ αυτών υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, όπως εκείνος των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό ή η πρώην υπουργός Κριστιάν Τομπιρά.

Στη Βαρσοβία, την πρωτεύουσα της Πολωνίας, ένας διαδηλωτής πυρπόλησε την ρώσικη σημαία, μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία. Ενώ κινητοποιήσεις προγραμματίζονται  στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας. Επιπλέον συγκεντρώσεις έλαβαν χώρα στη Βηρυτό και το Τόκιο, στο Δουβλίνο, τη Χάγη και το Άμστερνταμ, μπροστά από τις ρωσικές αντιπροσωπείες.