5 Ιουνίου 2023

Σε ηχηρή πορεία σιωπής οι γυναίκες του Αγρινίου

 • του Λευτέρη Τηλιγάδα

Ηχηρή, σιωπηλή πορεία γυναικών στο Αγρίνιο, για τα θύματα της γυναικοκτονίας

 

Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η σιωπηρή πορεία, την οποία οργάνωσε η συντονιστική επιτροπή, που συγκροτήθηκε στο Αγρίνιο, για να συντονίσει τις δράσεις ενάντια στο κοινωνικό φαινόμενο της γυναικοκτονίας.

«Να μην ξεχαστεί καμία από τις δολοφονημένες γυναίκες και να σταματήσουν επιτέλους τα εγκλήματα κλειστού δωματίου», ήταν τα κυρίαρχα μυνήματα της πορείας καθώς και της λιτής και συμβολικής εκδήλωσης μνήμης, που πραγματοποιήθηκε στο σημείο της κατάληξης αυτής της σιωπηρής πορείας, η οποία ξεκίνησε στις 8:00 περίπου το βράδυ από την πλατεία Φλέμιγκ και κατέληξε στην πλατεία Παναγοπούλου (Συντριβάνι).

Εκ μέρους του συντονιστικής επιτροπής την οποία αποτελούν οι κυρίες Πασιούλα Καρακώστα, Κατερίνα Κιτσάκη, Βανέσα Μιμμή και Κατερίνα Πελέκη μίλησαν οι δύο τελευταίες στην προηγούμενη σειρά.

Η εκδήλωση έκλεισε με το πασίγνωστο τραγούδι, «Τα νέα της Αλεξάνδρας», που έχει κυκλοφορήσει σε πολλές επανεκτελέσεις και θεωρείται από τα κορυφαία του ρεμπέτικου, το οποίο παρουσίασαν ζωντανά, η Κωνσταντίνα Παπαθανασίου (φωνή) και ο Παύλος Μπερμπερίδης (μπαγλαμάς).

Χρησιμοποιήσαμε προηγουμένως την λέξη παρουσίασαν, γιατί το παραπάνω τραγούδι δεν ακούστηκε με τους γνωστούς του σίχους, που συνδιαλέγονται με το γεγονός μιας γυναικοκτονίας, αφού η Αλεξάνδρα στην οποία αναφέρεται έπεσε στην πραγματικότητα θύμα άγριας δολοφονίας από τα χέρια του θείου της, αλλά με τον τρόπο που διασκευάστηκε από τον Δηµήτρη Αθανασόπουλο και πρωτοακούστηκε στο παρακάτω εξαιρετικό βίντεοκλιπ σε σκηνοθεσία, Βάσιας Ντούλια, διευθυνση. φωτογραφίας του Μιχάλη Γκατζόγια, σκηνογραφία την Μαρίας Παπαδηµητρίου και ενδυµατολόγο την Εβελίνα Δαρζέντα και το οποίο σας προτείνουμε να το δείτε ολόοκληρο γιατί τα νοήματα που καταφέρνει να σηματοδοτήσει βρίσκονται σε κάθε πλάνο του.

 

 

Η δολοφονία μιας γυναίκας από ερωτικό σύντροφο και ο θάνατος μιας γυναίκας ως αποτέλεσμα βίαιης συμπεριφοράς του ερωτικού της συντρόφου είναι το γεγονός που χαρακτηρίζει την γυναικοκτονία. Κι όταν λέμε ερωτικός σύντροφος εννοείται ο πρώην ή νυν σύζυγος ή σύντροφος, ανεξάρτητα από το αν ο δράστης ή η δράστρια μένει στο ίδιο σπίτι με το θύμα.

Θα αναρωτηθείτε: Είναι δυνατόν δράστης σε μια γυναικοκτονία να είναι γυναίκα;

Κι όμως. Μπορεί να μοιάζει μακρινή η εποχή της φόννισας του Παπαδιαμάντη, αλλά ακόμα ισχύουν εκείνες οι στερεότυπες λογικές στο μυαλό αρκετών που επιθυμούν το ρπώτο τους παιδί να είναι αγόρι. Όσο λειτουργούν και συντηρούνται τέτοιες επιθυμίες το συγκεκριμένο έγκλημα θα εξακολουθεί να παραμένει στο κοινωνικό υποσυνείδητο ως τραγική πραγματικότητα. Αυτού του είδους τα εγκλήματα οικοδομούνται με αργούς ρυθμούς και ανεπαίσθητες χαράξεις πρώτα στο μυαλό και τις συνήθειες των ανθρώπων και πολύ αργότερα εμφανίζονται ως γεγονότα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

 

 

Σύμφωνα με τις καταγραφές ο όρος γυναικοκτονία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις παρακάτω περιπτώσεις:

  • τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο,
  • τον βασανισμό και τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα μισογυνισμού,
  • τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών ως «εγκλήματα για λόγους τιμής»,
  • τη στοχευμένη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών στο πλαίσιο ένοπλων συγκρούσεων,
  • τη δολοφονία γυναικών λόγω προίκας,
  • τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών εξ’ αιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους και της ταυτότητας φύλου,
  • τη δολοφονία αυτόχθονων γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους,
  • βρεφοκτονία και εμβρυοκτονία βασισμένη στην επιλογή φύλου,
  • περιπτώσεις γυναικοκτονίας οι οποίες συνδέονται με τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων,
  • κατηγορίες μαγείας
  • περιπτώσεις γυναικοκτονίας οι οποίες συνδέονται με συμμορίες, το οργανωμένο έγκλημα, εμπόρους ναρκωτικών και την εμπορία γυναικών και κοριτσιών.

Δείτε επίσης το βίντεο όλης της σιπηρής πορείας, έτσι όπως το κατέγραψε η αξιόλογος συνάδελφος Δήμητρα Νταγιάντα για το agrinioreport, το οποίο, κατά την εκτιμήση μας, αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη καταγραφή της συγκεκιρμένης πορείας.

 

 

Φωτογραφίες

 

 

 

 

 


AgrinioStories

1 thought on “Σε ηχηρή πορεία σιωπής οι γυναίκες του Αγρινίου

Comments are closed.