5 Φεβρουαρίου 2023

Ρώσοι διαδηλώνουν κατά του πολέμου και κρατούνται

Δεκάδες Ρώσοι ενάντια στον πόλεμο συλλαμβάνονται και καρτούνται σε όλη τη Ρωσία

Δεκάδες Ρώσοι έχουν κρατούνται σε πόλεις σε όλη τη χώρα επειδή διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, δήλωσαν ανεξάρτητοι παρατηρητές την Πέμπτη. Ατομικές πικετοφορίας – ουσιαστικά η μόνη νόμιμη μορφή δημόσιας διαμαρτυρίας στη Ρωσία – για τον πόλεμο πραγματοποιήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη νότια πόλη Tolyatti έως και την πόλη Khabarovsk της Άπω Ανατολής.

Ο ιστότοπος παρακολούθησης της αστυνομίας OVD-Info ανέφερε σχεδόν 100 κρατήσεις στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και άλλες ρωσικές πόλεις για σόλο αντιπολεμικές πιέσεις.

Η σημαντικήακτιβίστρια για τα δικαιώματα Μαρίνα Λιτβίνοβιτς κάλεσε την Πέμπτη τους Ρώσους να παρευρεθούν σε μια «πορεία» ενάντια στον πόλεμο στις 7 το απόγευμα ώρα Μόσχας, στην πλατεία Πούσκιν στο κέντρο της Μόσχας. Αμέσως μετά, οι αρχές συνέλαβαν τη Λιτβίνοβιτς έξω από το σπίτι της, ανέφερε ο ανεξάρτητος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Dozhd .

Αργότερα, αρκετοί αντιπολεμικοί διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μόσχα συνελήφθησαν.

Στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, Αικατερινούπολη, περισσότερα από 100 άτομα συμμετείχαν σε αντιπολεμική διαμαρτυρία, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Znak.com.

Οι εισαγγελείς της Μόσχας προειδοποίησαν ότι οι μη εξουσιοδοτημένες συγκεντρώσεις είναι παράνομες και θα οδηγήσουν σε «αρνητικές συνέπειες» και η ομοσπονδιακή Ερευνητική Επιτροπή εξέδωσε ειδική προειδοποίηση στους «μη επιτρεπόμενους» αντιπολεμικούς διαδηλωτές. Οι διαμαρτυρίες είναι μεταξύ των πολλών εκδηλώσεων δημόσιας αντίστασης στη στρατιωτική επίθεση στον φιλοδυτικό γείτονα της Ρωσίας.

Προσωπικότητες της ρωσικής ποπ κουλτούρας, διασημότητες, δημοσιογράφοι, πολιτιστικές προσωπικότητες και επιστήμονες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στον πόλεμο από τότε που τον ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το πρωί της Πέμπτης.

 


AgrinioStories | Με πληροφορίες από Πηγή