6 Φεβρουαρίου 2023

Η ρημαγμένη υποδομή της άρδευσης του Ρουπακιά

Κείμενο – Φωτογραφίες: Γιάννης Γιαννακόπουλος
Στην πιο εύφορη περιοχή του Αγρινίου, τον Ρουπακιά,
«πνίγεται» από τα βάτα και την εγκατάλειψη μια σημαντική υποδομή άρδευσης
από το 1990 μέχρι σήμερα
Φωτογραφία 1: Περιοχή Ρουπακιά Αγρινίου με σημειωμένα τα αντλιοστάσια.

 

Η περιοχή του Ρουπακιά Αγρινίου είναι άνυδρη, σε ότι αφορά την άρδευση, από την δεκαετία του 1990 περίπου. Μέχρι τότε υπήρχε καθημερινή παροχή νερού από τον χείμαρο της Ερημίτσας με υδραύλακα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες που περιορίζονταν μόνο στα σαββατοκύριακα. Το νερό του υδραύλακα αυτού, που λειτουργούσε από την εποχή της Τουρκοκρατίας, έφθανε μέχρι το Αγρίνιο και έπαψε να μεταφέρει νερό στις αρχές του 1990 περίπου λόγω πτώσεως της κοίτης του χειμάρου στο σημείο της απομάστευσης που ήταν κοντά στα Ναστέϊκα. Οι ανάγκες όμως της επιπλέον ύδρευσης, λόγω της επεκτάσεως των καλλιεργειών στη περιοχή (ιδιαιτέρως του καπνού), οδήγησαν στο τέλος της δεκαετίας του 1959 στην κατασκευή και την λειτουργία από τον ΤΟΕΒ Αγρινίου Ερημίτσας δύο αντλιοστασίων.

 

Φωτογραφία 2: Αντλιοστάσιο βορειότερα του οικισμού Τροχός Αγρινίου.

 

Φωτογραφία 3: Αντλιοστάσιο κοντά στις εργατικές κατοικίες Αγίου Ιωάννου Ρηγανά

Το ένα (φωτογραφία 2) βρίσκεται λίγο βορειότερα από τον οικισμό Τροχός Αγρινίου (θεση Α στην αποτύπωση της περιοχής της φωτογραφίας 1) με συντεταγμένες 38.617700, 21.441592 και το άλλο (φωτογραφία 3), λίγο ανατολικότερα από της εργατικές κατοικίες Αγίου Ιωάννου Ρηγανά (θέση Γ στην αποτύπωση της περιοχής της φωτογραφίας 1) με συντεταγμένες 38.606606, 21.427445.

Επί πλέον το 1972 περίπου κατασκευάστηκε ένα μεγάλο αρδευτικό έργο που θα μετέφερε νερό με άντληση από την Τριχωνίδα όχι μόνο για την περιοχή του Ρουπακιά αλλά και της Νέας Αβώρανης. Η κατασκευή αυτή ήταν ενταγμένη στα έργα άρδευσης της πεδιάδας του κάτω Αχελώου και πέρα από τις απαλλοτριώσεις και την κατασκευή τσιμεντένιων διωρύγων στην ουσία δεν λειτούργησε ποτέ. Δείτε στο link που ακολουθεί την πρώτη σελίδα της μελέτης αυτής με όλα τα στοιχεία της ταυτότητας της: ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΔΙΩΡΥΓΟΣ ΧΙΙΙ 2Α

 

Φωτογραφία 4: Αντλιοστάσιο μετά το 1975

Κάποια στιγμή μετά το 1975 κατασκευάστηκε και τρίτο αντλιοστάσιο (φωτογραφία 4, στη θέση Β της αποτύπωσης της περιοχής στη φωτογραφία 1) με συντεταγμένες 38.610058, 21.432606.

Με το νερό των τριών αυτών αντλιοστασίων μέσω τμημάτων της προαναφερθείσας διώρυγας η και άλλων διωρύγων αρδεύονταν η περιοχή του Ρουπακιά όπως προαναφέραμε.

Σήμερα τα αντλιοστάσια αυτά δεν λειτουργούν και κάποια έχουν λεηλατηθεί στη κυριολεξία. Όμως αν λειτουργούσαν θα μπορούσε να αρδευτεί μεγάλο τμήμα του Ρουπακιά με δεδομένο ότι υπάρχει δίκτυο τσιμεντένιων υδραυλάκων, που με κάποιες επιδιορθώσεις σε αυτούς, μπορεί να παροχετεύσει το νερό στη περιοχή (φωτογραφίες υδραυλάκων 6,7,8).

 

Φωτογραφια 6

 

Φωτογραφία 7

 

Φωτογραφία 8

Οι αρμόδιες υπηρεσίες ΥΕΒ, ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, Κτηματική Υπηρεσία κλπ ας επιληφθούν του θέματος και κατ’ αρχή ας ελεγχθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αντλιοστασίων, δηλαδή αν αυτά είναι ιδιωτική η δημόσια περιουσία.

H επαναλειτουργία τους, αν αυτό εν τέλει είναι εφικτό, αποτελεί την μοναδική λύση για την μερική τουλάχιστον άρδευση της περιοχής που είναι απολύτως αναγκαία τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα σε παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας όπως ήταν η περυσινή.

 


AgrinioStories | Πηγή