5 Οκτωβρίου 2022

Πυρκαγιές: Μάχη στον Άγιο Βασίλειο, Ρεθύμνου

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στον Άγιο Βασίλειο, Ρεθύμνου
Εκκενώθηκαν τα χωριά Σαχτούρια, Κρύα Βρύση
και Άγιος Γιώργης, Μέλαμπες, Ορνέ και Άγιος Παύλος.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην ευρύτατη περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, όπου η φωτιά συνεχίζει χωρίς σταματημό το καταστροφικό έργο της. Το βράδυ της Παρασκευής εκκενώθηκαν με εντολή που δόθηκε από το δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη και τους υπεύθυνους από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας τα χωριά Σαχτούρια, Κρύα Βρύση και Άγιος Γιώργης, Μέλαμπες, Ορνέ και Άγιος Παύλος.

Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις πτήσεις με τη δύσης του ηλίου και πλέον μόνον οι επίγειες δυνάμεις δίνουν αγώνα, με αντίπαλο τους, πέρα από τις φλόγες, να έχουν και τις ριπές ανέμου οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάνε στα 70 χλμ. την ώρα, σύμφωνα και με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται το ΕΚΑΒ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, καθώς και οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες με την Πολιτική Προστασία.

Η φωτιά έχει περάσει από το απόγευμα της Παρασκευής την επαρχιακή οδό που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες. Η ατμόσφαιρα στα νότια του Ρεθύμνου, Πλακιάς, Ροδάκινο, Αγία Γαλήνη είναι αποπνικτική από τους καπνούς, ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των κτηνοτρόφων με στόχο να μεταφέρουν τα αιγοπρόβατά τους σε ασφαλείς περιοχές, ώστε να μην κινδυνεύουν, κυρίως από τους καπνούς. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς με νέα περιφερειακές δυνάμεις, ενώ ΟΤΑ, Ερυθρός Σταυρός και πεζοπόρα τμήματα εθελοντών δίνουν έναν μεγάλο αγώνα για να προστατέψουν περιουσίες, αποκόπτοντας όσο αυτό είναι δυνατόν την προέλαση της φωτιάς.

Το βράδυ της Παρασκευής εκκενώθηκε το χωριό Μέλαμπες Αγίου Βασιλείου, μετά από εντολή του δημάρχου της περιοχής, Γιάννη Ταταράκη. Η φωτιά σε Ορνέ και Κρύα Βρύση είναι ανεξέλεγκτη, είπε ο κ. Ταταράκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και πλήθους εθελοντών να είναι δυσχερές λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

«Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην περιοχή Μέλαμπες Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου. Επιχειρούν 110 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 33 οχήματα. 51 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο», ανακοίνωσε το Πυροσβεστικό Σώμα.


AgrinioStories