Η πρώτη συνέντευξη του Δασκηνού: «Όταν αγαπάς»

Ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός
στην πρώτη του συνέντευξη:
«Όταν αγαπάς πρέπει να σταυρωθείς για το ποίμνιο σου»

  • του Παντελή Λαμψιώτη

O νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός χαρακτήρισε το διακόνημα του ως «καθημερινό σταυρό» σε μια συνέντευξη με υψηλά νοήματα.

Λίγες μέρες μετά την χειροτονία του, ο νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός έδωσε την πρώτη του συνέντευξη ως Επίσκοπος, στον Δημήτρη Στρουμπάκο, με έναν λόγο που ήταν μεστός νοημάτων και μηνυμάτων, και φανέρωσε το πόσο συνειδητοποιημένα αναλαμβάνει την ευθύνη του επισκοπικού αξιώματος.

Ο ιεράρχης μίλησε για τα θεμέλια του αξιώματος του Επισκόπου, έτσι όπως έχουν τεθεί στο οικοδόμημα της Εκκλησίας από το Ευαγγέλιο και την Πατερική διδασκαλία. Μέσω της Αποστολικής διαδοχής, η πνευματική εξουσία του επισκόπου εκπορεύεται από τον ίδιο τον Χριστό και έχει ως απόλυτο πρότυπο τα διδάγματα και τις παρακαταθήκες του ίδιου του Μεγάλου Αρχιερέως Χριστού.

«Ο Επίσκοπος οφείλει να αγαπά το ποίμνιο του όπως ο Χριστός το ανθρώπινο γένος. Η αγάπη οδηγεί τον Επίσκοπο στη θυσία, στην κένωση, σε μια άλλη μορφή «θανάτου» που σημαίνει το πλήρες δόσιμο στην επαρχία του, στην εκκλησιαστική του κοινότητα. Η Επισκοπική διακονία είναι καθημερινός σταυρός, με τη θεολογική ερμηνεία. Όταν αγαπάς πρέπει να σταυρωθείς για το ποίμνιό σου», σημείωσε ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός.

Αυτή είναι η πεμπτουσία της δράσης του Επισκόπου, ο οποίος είναι «εις τύπον και τόπον Χριστού». Ο ιεράρχης είναι τύπος και διάκονος του Χριστού όχι ως σχήμα λόγου, άλλα ως βίωμα και θέση ζωής, ως μιμητής του Ναζωραίου Ιησού, ως καλός ποιμένας που θα προάγει το ποίμνιο προς την οδό της Σωτηρίας. Η βαρυσήμαντη λέξη «Επίσκοπος» σημαίνει «αυτός που φυλάει σκοπιά» για το ποίμνιο του και βρίσκεται μονίμως στις επάλξεις για να το προστατεύσει από κάθε κίνδυνο, ορατό ή αόρατο, υλικό ή πνευματικό.

Και ως άξιος μιμητής Χριστού, ένας Επίσκοπος δεν γίνεται να μην σηκώσει «σταυρό», δεν γίνεται να μην υποστεί «σταύρωση» για το ποίμνιο που του εμπιστεύθηκε ο Θεός. Ο Επίσκοπος πρέπει να «προκινδυνεύει του ποιμνίου», να κάνει την λύπη του ποιμνίου δική του οδύνη, όπως ένας φιλόστοργος πατέρας συμπάσχει στον πόνο των παιδιών του.

Το ανώτερο Εκκλησιαστικό αξίωμα, φέρει μαζί του και τις μεγαλύτερες ευθύνες άλλα και το ανώτερο πνευματικό στεφάνι, που είναι το μαρτύριο της σταυρωμένης αγάπης, όποια μορφή και αν έχει αυτό στην εποχή μας.

Με την «κένωση» ως αυταπάρνηση, με τον «θάνατο» ως θυσία για τα μέλη της Εκκλησίας, καταλαβαίνει κανείς πως ο Επίσκοπος δεν είναι ένα αξίωμα με την κοσμική έννοια, άλλα ένα επίπονο και πολύ απαιτητικό διακόνημα με την πνευματική έννοια. Μόνο όταν η αρχιεροσύνη προσλαμβάνεται ως «δωρεά του Θεού», μπορεί να αποκαλύψει την πραγματική χάρη της, την αποστολή της και την δύναμη της. Και έτσι ακριβώς την χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός.

Στην ερώτηση του τί χρειάζεται για να ανταποκριθεί ο Επίσκοπος στο καθήκον που το ανατίθεται, ο Σεβασμιώτατος απάντησε:

«Χρειάζεται να έχουμε φόβο Θεού. Δεν είμαι Επίσκοπος από προσωπική καταξίωση. Είναι δωρεά του Θεού για μια ευλογημένη ποιμαντορία. Με τη δύναμή Του ξεκινάω το ταξίδι μου με προορισμό τη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας μέχρι το τέλος της ζωής μου».

Εδώ είναι το σημαντικότερο «κλειδί» για μια ευλογημένη πνευματική πορεία στον Επισκοπικό θρόνο. Ο φόβος Θεού και η απόρριψη της κοσμικής καταξίωσης. Το Επισκοπικό αξίωμα να αποκτηθεί μέσα από την αγάπη του Θεού, την θέληση για προσφορά και αυτοθυσία, και όχι να έχει ως κίνητρο την κενοδοξία.

Ο Επίσκοπος είναι ο εγγυητής της ενότητας της Εκκλησίας και της ορθής πίστεως. Είναι ο ακοίμητος φρουρός των Ιερών Κανόνων και της Εκκλησιαστικής παράδοσης. Είναι αυτός που θα ελέγξει το παντοειδές κακό, και αν χρειαστεί θα σηκώσει και «φραγγέλιο». Η διάκριση, η σωφροσύνη, η συγχωρητικότητα, η ελεημοσύνη, η ορθή πνευματική καθοδήγηση, η μακροθυμία, η υπομονή, η παρρησία, είναι μερικές από τις αρετές που καλείται να καλλιεργήσει ένας Επίσκοπος για να ανταποκριθεί στο δύσκολο ποιμαντορικό έργο του.

Ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός μίλησε ακόμα για την πορεία του και την μετάβαση του από τον Βόλο, όπου διακονούσε ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, στην Αιτωλοακαρνανία. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη να συνεχίσει το έργο των προκατόχων του και να αυξήσει τον πνευματικό σπόρο που άπλωσαν εκείνοι, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με συγκινητικά λόγια στον αείμνηστο προκάτοχο του Μητροπολίτη Κοσμά: «Ευτύχησα να γνωρίσω τον τελευταίο προκάτοχό μου κυρό Κοσμά. Πιστεύω ότι ήταν δική του μεσιτεία από τον ουρανό να γίνω Επίσκοπος στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός μίλησε και για τους γονείς του, οι οποίοι έλαβαν την ευλογία από τον Θεό να δουν το παιδί τους να γίνεται Επίσκοπος: «Ο Θεός ευλόγησε τους γονείς μου να δουν το παιδί τους να τιμάται από την Εκκλησία με τη μεγάλη δωρεά του Επισκόπου. Να δοξάζουν τον Θεό και οι ευχές τους να με ενισχύουν και να με συντροφεύουν», κατέληξε.

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του Μητροπολίτη:

 

 

Πηγή

 


AgrinioStories