26 Νοεμβρίου 2022

Πρόταση για δυο νομούς στην Αιτωλοακαρνανία

«Ρεαλιστική πρόταση και δημοψήφισμα
για δυο νομούς στην Αιτωλοακαρνανία
Δεν πάει άλλο! Ο νομός πρέπει να βγει από τον μαρασμό»

Με νέα πρόταση, αυτή τη φορά προτείνεται η διχοτόμηση του Νομού της Αιτωλοακαρνανίας, κάνει την εμφάνιση της η αποκαλούμενη κίνηση «Ενεργοί Πολίτες Αιτωλ/νίας – Κίνημα Αιτωλοακαρνάνων». Η πρόταση είναι ανηρτημένη στο διαδικτυακό τόπο που διατηρεί το «Κίνημα» στο διαδύκτιο, στον οποίο έχουν αναρτηθεί και τα μέλη του Συντονιστικού του κινήματος τα οποία είναι: «Λάζαρος Τσόλκας, Πρόεδρος, Κυριαζής Φώτης, Αντιπρόεδρος, Καράτσαλος Σπύρος, Γραμματέας, Αναστασόπουλος Βασίλης, Μέλος, Γρίβας Γεώργιος, Μέλος, Καπνιάρης Αγαμέμνων, Μέλος, Καρτέρης Σπύρος, Μέλος, Σαμψώνας Κωνσταντίνος, Μέλος, Φέρρας Γρηγόρης, Μέλος».

Δείτε ολόκληρη την πρόταση

«ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
ΓΙΑ ΔΥΟ ΝΟΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΑΣΜΟ

Μετά τις τελευταίες παλινωδίες της κυβέρνησης για τη δημιουργία 3ης Μητρόπολης στην Αιτωλοακαρνανία με έδρα το Αγρίνιο, η πικρία των Αγρινιωτών αλλά και των όμορων δήμων Αμφιλοχίας και Ακτίου-Βονίτσης έχει γεμίσει τις καρδιές τους και αισθάνονται απογοήτευση και οργή.

Χρόνια τώρα ταλαιπωρούνται με την άβολη πρωτεύουσα του νομού, που έχει συσσωρεύσει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες στο Μεσολόγγι και με σφιχτό εναγκαλισμό θανάτου, δεν αφήνει να της ξεφύγει καμία, στο όνομα της Ιεράς Πόλης, που κανείς Αιτωλοακαρνάνας αλλά και Έλληνας δεν αμφισβητεί αλλά τα θέλει όλα δικά της.

Όμως ο λαός που ζει δυτικά του νομού, βλέπει πως ταλαιπωρείται και να τρέχει από μια άκρη στην άλλη χιλιόμετρα να κάνει τη δουλειά του.

Στα πλαίσια αυτά και για την καλύτερη εξυπηρέτηση αλλά και την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας, ξεκίνησε ο δημόσιος διάλογος για τη δημιουργία 3ης Μητρόπολης. Όμως ένα μικρό κονκλάβιο στην Ιερά Πόλη, πιέζει ‘‘με νύχια και με δόντια’’ βουλευτές και κυβέρνηση… μην χάσει τα ιερά κεκτημένα και λέει ΟΧΙ στην ανάπτυξη του νομού.

Σήμερα ο νομός είναι 1ος σε έκταση με 5423 χλμ2 και 12ος σε πληθυσμό με 191727 κατοίκους (απογραφή 2021) και 35.3 κατοίκους ανά χλμ2. Αυτό σημαίνει πως είναι ακατόρθωτο να διοικηθεί από ένα μικρό κέντρο (Μεσολόγγι) και αυτό έχει αποτέλεσμα τη σταδιακή απαξίωση και μαρασμό που ζούμε.

Εμείς ως Κίνημα Αιτωλοακαρνάνων ανοίγουμε τον δημόσιο διάλογο με δημοψήφισμα και θέλουμε ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ, με τη δημιουργία δύο νομών σε αυτόν της Αιτωλίας με έδρα το Μεσολόγγι και σε αυτόν της Ακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο.

Τα παρακάτω στατιστικά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και σε αυτά στηρίζεται και η ρεαλιστική μας πρόταση. Μια πρόταση που καλούμε να τη στηρίξουν οι κάτοικοι των δήμων Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Ακτίου-Βονίτσης που όλοι μαζί απαριθμούν έκταση 3001,4 χλμ2 με πληθυσμό 128.706 (απογραφή 2011) και αναλογία 42,8 κάτοικοι ανά χλμ2  και να δημιουργήσουν το δικό τους νομό της Ακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο.

Απεναντίας, ο προτεινόμενος νομός Αιτωλίας, περιλαμβάνει τους δήμους Μεσολογγίου, Ναυπακτίας, Θέρμου και Ξηρομέρου, σε έκταση 2372,41 χλμ2 με πληθυσμό 82195 κατοίκους (απογραφή 2011) και αναλογία 34,6 κάτοικοι ανά χλμ2 με έδρα την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Να σημειωθεί πως οι όμοροι νομοί έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: Νομός Ευρυτανίας 1870 χλμ2 έκταση, 20081 κατοίκους με 10,74 κάτοικοι ανά χλμ2, Φωκίδας 2124 χλμ2 έκταση, 40343 κατοίκους με 19,02 κάτοικοι ανά χλμ2 και νομός Λευκάδος  με 355 χλμ2 έκταση, 23693 κατοίκους και 63,2 κάτοικοι ανά χλμ2. Συνολικά και οι τρεις μαζί νομοί έχουν 84117 πληθυσμό, όσο ακριβώς και η πρότασής για τον νομό Αιτωλίας (82195).»


 

1 thought on “Πρόταση για δυο νομούς στην Αιτωλοακαρνανία

 1. Προτείνω πέντε Νομούς!! Στην θέση των επαρχιών!!
  Έτσι η ανάπτυξη θα τρέξει “επί πέντε”!!!!
  Πετύχαμε την συνένωση των χωριών σε Δήμους!!! Για την ανάπτυξη!!!
  Ας προχωρήσουμε στις “διασπάσεις”!!! Πάλι για την ανάπτυξη!!!
  Να κάνουμε και από μία Μητρόπολη και ας μην υπάρχουνε “πιστοί” και Παπάδες!!!
  Αρκεί να έχουμε Μητροπολίτες!!!!!!! Για την ανάπτυξη!!!!!
  Τώρα, αν στα ΤΟΕΒ, κόβεται το ρεύμα, μικρολεπτομέρια!!
  Αν οι μικρομεσαίοι…αναστενάζουν, μικρολεπτομέρια!!
  Αν τα νοικοκυριά……,στενάζουν, μικρολεπτομέρια!!!
  Ακόμα και οι “μύγες ” μας απαρνήθηκαν….. λόγω ανέχεια!!
  Οι “βδέλλες “, όμως…..παρούσες!!
  Αναπτύσσονται όμως οι “Στρατηγικοί επενδυτές “!!!
  Τι ζούμε………..

Comments are closed.