27 Μαΐου 2022

Πρίμουλα: Το πρώτο άνθος του χειμώνα

Πριμούλα: Καλύτερα πρώτη τον χειμώνα παρά δεύτερη την άνοιξη!

Έτσι σκέφτηκε, μάλλον, η πρίμουλα για να αποφασίσει να δώσει τα υπέροχα άνθη της μέσα στο καταχείμωνο. Άλλωστε το επιβεβαιώνει και το όνομά της, που προέρχεται από τα λατινικά και χαρακτηρίζει την πρώιμη ανθοφορία της.

Αυτή την εποχή θα την βρείτε ανθισμένη σε όλα τα φυτώρια σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων: άσπρο, κόκκινο, μωβ, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, μπλε. Μεταφυτέψετε την σε γλάστρες και ζαρντινιέρες αλλά και στον κήπο για να δημιουργήσετε εντυπωσιακές χρωματικές συνθέσεις.

Η πρίμουλα είναι πολυετές ποώδες φυτό που ανθίζει από τέλη Δεκέμβρη έως Μάιο, αν και οι περισσότεροι το θεωρούν ετήσιο καλλωπιστικό, καθώς μόλις έρχεται το καλοκαίρι ρίχνει το φύλλωμά της και πέφτει σε λήθαργο. Στα περισσότερα είδη το ύψος και η διάμετρός της κυμαίνεται μέχρι 30 εκατοστά ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί και αρκετές δίχρωμες ποικιλίες.

 

 

Η πρίμουλα πολλαπλασιάζεται με σπόρο από τα τέλη της άνοιξης έως το τέλος του καλοκαιριού. Πέραν της καλλωπιστικής της αξίας, τα άνθη της είναι εδώδιμα σε σαλάτες ενώ χρησιμοποιούνται και για την παρασκευή μαρμελάδας και ποτών.

Σχετικά με τη φροντίδα τους:

  • Μεταφυτέψτε τις σε ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες
  • Επιλέξτε θέσεις προστατευμένες από τον μεσημεριανό ήλιο καθώς χρειάζονται δροσερό περιβάλλον και υγρασία
  • Ποτίζετε πολύ συχνά, φροντίζοντας να μη μένει νερό στο πιατάκι της γλάστρας
  • Ενσωματώστε στο χώμα υλικά που διατηρούν την υγρασία, όπως ο περλίτης ενώ ενδείκνυται η προσθήκη κομπόστ και ζωικής κοπριάς
  • Προσθέτετε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά μια φορά τον μήνα

 


AgrinioStories