29 Μαΐου 2023

Πώς διατηρούμε τα λουλούδια περισσότερες μέρες

9+1 tips που πρέπει να κάνουμε
για να διατηρήσουμε τα λουλούδια περισσότερο στο βάζο

Ένας πρακτικός τρόπος για να μεταφέρουμε όλη αυτή την ομορφιά μέσα στο σπίτι μας είναι τα λουλούδια που στολίζουμε σε βάζο. Κι ενώ όσο μεγαλώνουν και ανθίζουν στον κήπο μας τα φροντίζουμε ώστε να έχουμε το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ορισμένες φορές αφού τα κόψουμε και τα τοποθετήσουμε σε βάζο χάνουν γρήγορα τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια των χρωμάτων τους.

Ας δούμε ποια βήματα ακολουθούμε και με ποιους τρόπους μπορούμε να διατηρήσουμε τα λουλούδια σε βάζο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να απολαμβάνουμε περισσότερο την υπέροχη ανθοφορία και το άρωμα τους.

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τα λουλούδια σε βάζο για περισσότερες μέρες;

Όλα ξεκινάνε από το κόψιμο.

  1. Οι καλύτερες ώρες για να κόψουμε τα λουλούδια που θα στολίσουμε σε βάζο είναι νωρίς το πρωί. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίσουμε ότι τα λουλούδια μας είναι πιο δροσερά και γεμάτα άρωμα.
  2. Τα κόβουμε λοξά, σε απόσταση περίπου δύο εκατοστών πάνω από τη βάση του ανθοφόρου βλαστού, για να μπορούν να απορροφήσουν περισσότερο νερό.
  3. Είναι σημαντικό να κόβουμε τα λουλούδια μέσα σε λεκάνη με νερό, ώστε τα λουλούδια μας να έρχονται σε επαφή με τον αέρα όσο το δυνατόν λιγότερο.
  4. Αφαιρούμε τα κάτω φύλλα των ανθοφόρων βλαστών, καθώς και μαραμένα λουλούδια για να μην πέσουν μέσα στο νερό και σαπίσουν.
  5. Καθαρίζουμε το βάζο μας χρησιμοποιώντας λίγη χλωρίνη για απολύμανση από μύκητες και μικρόβια.
  6. Προσέχουμε να μην τοποθετούμε στο βάζο περισσότερα λουλούδια από όσα χωράει, γιατί με αυτό τον τρόπο ταλαιπωρούμε τους βλαστούς και τους μίσχους των φυτών.
  7. Αποφεύγουμε μεγάλη ποσότητα νερού στο βάζο για συγκεκριμένα λουλούδια, όπως οι ζέρμπερες που έχουν μικρά τριχίδια επάνω στο βλαστό τους, καθώς σαπίζουν γρήγορα.
  8. Αλλάζουμε το νερό κάθε 3 μέρες και κόβουμε ξανά τα λουλούδια ένα εκατοστό πάνω από την προηγούμενη τομή. Τοποθετούμε το βάζο με τα λουλούδια σε φωτεινό μέρος και φροντίζουμε να μην τα χτυπάει απευθείας ο ήλιος.
  9. Διατηρούμε το βάζο μακριά από καλοριφέρ και τζάκι καθώς και από ρεύματα αέρα, γιατί ταλαιπωρούν τα λουλούδια μας και μαραίνονται πιο γρήγορα.

Κι ένα μυστικό για τη διατήρηση λουλουδιών σε βάζο για περισσότερες μέρες

Για να ενισχύσουμε τη ζωντάνια και τη φρεσκάδα των λουλουδιών, μπορούμε να προσθέσουμε στο νερό μέσα στο βάζο μισή ασπιρίνη ή λίγες σταγόνες λεμονιού μαζί με μισό κουταλάκι ζάχαρη.

Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε σημαντικά την διατήρηση των ανθισμένων λουλουδιών στο βάζο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 


AgrinioStories