29 Μαΐου 2023

Πολυτεχνείο – Τότε και τώρα

Πολυτεχνείο!
Σαράντα εννιά χρόνια μετά.
Και γύρισε ο νους πίσω.

  • του Γιώργου Σολτάτου*

Καθισμένος στον καναπέ.Τα μαύρα μαλλιά και τα γένια άσπρα. Οι ρυτίδες βαθιές στο πρόσωπο και βαθύτερες στην καρδιά.

Το τραγούδι: ..” μα ποιό είναι εκείνο το όνειρο που βγαίνει πάντα αλήθεια και δεν αφήνει χαρακιές, στις περισσότερες καρδιές και μιά πληγή στα στήθια ..”

Και γυρίζει ο νους πίσω!

Παντελόνι τζιν, σκληρό,ανθεκτικό! Μπλούζα κόκκινη, πλεχτή από την Μάνα, να με προστατεύει από το κρύο ! Μην αρρωστήσω, γιατί τα “βροχικά “, δεν αστειεύονται. Μπουφάν στρατιωτικό με κουκούλα, αγορά από το Μοναστηράκι . Αρκετά ζεστό για την εποχή. Άρβυλα σκληρά ,ανθεκτικά και αυτά από το Μοναστηράκι!

Βαδίζουμε μεσημέρι Τετάρτης, στην Πατησίων με τον Χρήστο.  Η σχολή από σήμερα θα μείνει κλειστή, έγραφε η ανακοίνωση της Πρυτανείας.  Και η λέσχη; Και αυτή κλειστή. Αντίο φαγητό. Πάλι τηγανητό αυγό στην αρχή της Αθηνάς ή πάλι ένα σουβλάκι στην Στοά της Ομονοίας (το ψωμί τζάμπα όσο ήθελες από το κασόνι)!

Μπροστά στο Πολυτεχνείο βρήκαμε τον Χωριανό μου τον Πάνο. Φοιτητής στο Μικρό Πολυτεχνείο. Μας είπε ότι θα γίνονταν Συνέλευση στον χώρο του Πολυτεχνείου και μας κάλεσε να πάμε.  Άλλωστε σε αυτή θα συμμετείχαν φοιτητές από όλες τις σχολές της Αθήνας.

Και πήγαμε. Και μείναμε! Και βρήκα τον Νίκο, τον Ηλία, τον Βαγγέλη, την Ξανθίππη, τον Στέλιο, την Γεωργία και άλλους!

Και έφτασε το βραδάκι της Παρασκευής! Οχτώ η ώρα άρχισαν να τσούζουν τα μάτια. Δακρυγόνα ριγμένα “ύπουλα”!

Φωτιές, να φύγουνε ψηλά με τον καπνό! Μαντήλια βρεγμένα και δεμένα σαν μάσκες στο στόμα και την μύτη! Κραγιόν γύρω από τα μάτια. Αυτοσχέδιες προφυλάξεις, εμπειρικές! Πυροβολισμοί! Αφελής προστασία με το σήκωμα του γιακά! Τραυματισμοί! Εισβολή, κυνηγητό, προσωρινή φιλοξενία στην οδό Κομνηνών.

Και ήρθε το Σάββατο. Και ήρθε η άλλη χρονιά! Και έπεσε η Χούντα! Και ήρθε η “Δημοκρατία”! Νέα όνειρα! Νέες προσδοκίες!!

Και περάσανε πολλά χρόνια! Γιατροί, μηχανικοί, καθηγητές, υπάλληλοι, επαγγελματίες !

Τότε : ΕΛΛΑΔΑ  –  ΚΥΠΡΟΣ  – ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ  ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ!
Τώρα: Πέντε μέρες αγωνίας: Θα κερδίσουν οι Δημοκρατικοί ή οι Ρεπουπλικάνοι;

Τότε: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τώρα : Ελευθερία της οικονομικής ολιγαρχίας και της απόλυτης κυριαρχίας των “οικονομικά ” σκεπτομένων, των νομισματικών ισοτιμιών, των ελλειμμάτων και των πλεονασμάτων πρωτογενών , δευτερογενών χρεών πασών των γενεών και πάσης μπουρδολογίας , του κάθε εποχούμενου “Καθηγητή- καθοδηγητή”, του πρωινού, μεσημεριανού, απογευματινού και νυχτερινού παπαγαλισμού!!

Δημοκρατία της κάθε είδους,  “υποκλοπής “, “μεταγραφής”,
“διαπλοκής “, “συναλλαγής ” , “απαξίωσης “, “απαγόρευσης “,
ηλεκτρονικής “ζητιανιάς κάθε pass”

 

*Ο Γιώργος Σολτάτος, οικονομολόγος στο επάγγελμα, συνταξιούχος σήμερα είναι από κείνους που τη συμμετοχή του στην εξέγερση στο Πολυτεχνείο δεν την  έγραψε ποτέ σε βιογραφικό του. Δεν χρειάστηκε, γιατί τη βίωσε με το πετσί του και την αγωνία του. (Λ.Τ.)

AgrinioStories