26 Νοεμβρίου 2022

Πληθωρισμός: Από το 8% στο 9,4%, τον Απρίλιο

Αύξηση – σοκ κατέγραψε στη χώρα μας ο πληθωρισμός τον Απρίλιο,
φτάνοντας στο 9,4%, από 8% που ήταν το Μάρτιο, σύμφωνα με την Eurostat.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να είναι 7,5% τον Απρίλιο του 2022, από 7,4% τον Μάρτιο σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση από τη Eurostat, τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Απρίλιο (38,0%, έναντι 44,4% τον Μάρτιο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (6,4%, έναντι 5,0% τον Μάρτιο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,8%, έναντι 3,4% τον Μάρτιο) και υπηρεσίες (3,3%, έναντι 2,7% τον Μάρτιο).

Αύξηση – σοκ κατέγραψε στη χώρα μας ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, φτάνοντας στο 9,4%, από 8% που ήταν το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έδωσε συνέχεια στην ανοδική πορεία και σκαρφάλωσε στο 9,4% έναντι επίδοσης -1,1% τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Τον Μάρτιο του 2022 δε, ο αντίστοιχος δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 8%, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ είχε καθοριστεί στο 8,9%. Αυτό σημαίνει ότι τα στοιχεία της ελληνικής υπηρεσίας για τον Απρίλιο ενδεχομένως θα κινηθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 9,4% της Eurostat.

 


AgrinioStories