5 Φεβρουαρίου 2023

«Πλάτη» για την ενέργεια – Κόφτες στα κλιματιστικά

Μητσοιτάκης: «Μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας»
«Όλοι πρέπει να βάζουν πλάτη σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια»

Ατομική ευθύνη και στα κλιματιστικά φαίνεται ότι ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στη συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας. Η φράση «όλοι πρέπει να βάζουν πλάτη σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια» οδήγησε σε μπαράζ δημοσιευμάτων σε φιλοκυβερνητικά σάιτ, που μιλούν για κόφτες και περιορισμούς.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε το εξής: «Επειδή όλοι πρέπει να βάζουν πλάτη σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, θα παρουσιάσουμε και ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. Διότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είτε μιλάμε για τα δημόσια κτίρια είτε μιλάμε για τις ιδιωτικές κατοικίες.

Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλυτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο»

Οι διαρροές κάνουν λόγο για εισαγωγή κόφτη στα κλιματιστικά ώστε η θερμοκρασία να μην έχει μεγάλη διαφορά από την θερμοκρασία. Σε μία προσπάθεια να ελέγξουν τυχόν αντιδράσεις, διαρρέουν επίσης ότι εξετάζονται ανάλογες πολιτικές με αυτές που έχουν ληφθεί σε Ισπανία και Ιταλία.

Το σχέδιο που εγκρίθηκε πρόσφατα από το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει ελέγχους θερμοκρασίας σε δημόσια γραφεία, μαζική εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε στέγες δημόσιων κτιρίων και θα ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι.

Το καλοκαίρι, ο κλιματισμός σε γραφεία σε χώρους εργασίας δεν πρέπει να ρυθμίζεται χαμηλότερα από 27 βαθμούς Κελσίου, κάτι που είναι πιθανό να κάνει κοινή τη χρήση της παραδοσιακής ισπανικής βεντάλιας στο γραφείο. Τον χειμώνα, η θέρμανση δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 19 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ιταλία, η «Επιχείρηση Θερμοστάτης», όπως ονομάστηκε από τα ιταλικά ΜΜΕ, προβλέπει πως ο κλιματισμός σε δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και κυβερνητικών κτιρίων, υπουργείων κλπ, δεν μπορεί να οριστεί κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον χειμώνα, τα συστήματα θέρμανσης δεν πρέπει να θερμαίνουν τα κτίρια άνω των 19 βαθμών, αν και θα επιτρέπονται 2 βαθμοί παραπάνω σε ειδικές συνθήκες.

Για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα που κυμαίνονται από 500 έως 3.000 ευρώ.

 


AgrinioStories | Πηγή