Ένα πλάνο 13 ημερών για την «λάτρα» του σπιτιού

Δείτε ένα πλάνο 13 ημερών
αναλυτικά κάθε μέρα
και πώς μπορείτε να καθαρίσετε το σπίτι
εύκολα και με πρόγραμμα για να είναι πάντα καθαρό

Επειδή κάποια πράγματα μέσα στο σπίτι πρέπει να γίνονται, για να μπορείτε να νιώθετε ευτυχισμένοι όποτε γυρνάτε σε αυτό, σας ετοιμάσαμε ένα 14ήμερο πλάνο που ακολουθώντας το θα έχετε πεντακάθαρο σπίτι χωρίς να χρειαστεί να ασχοληθείτε πολύ ώρα μέσα στη μέρα σας.

Παρακάτω θα δείτε τι μπορείτε να καθαρίζετε αναλυτικά κάθε μέρα και πώς να το κάνετε στο λιγότερο δυνατό χρόνο.

1η ημέρα: Μπαλκόνι
Η καθαριότητα του σπιτιού πρέπει να ξεκινάει πάντα από το μπαλκόνι γιατί ό,τι σκόνη και βρωμιά υπάρχει εκεί περνάει μέσα στο σπίτι.

2η ημέρα: Πατζούρια και τζάμια
Για να καθαρίσετε τα πατζούρια σας θα χρειαστείτε μόνο υγρό πιάτων. Για τα τζάμια θα χρειαστείτε υγρό τζαμιών.

3η ημέρα: Τοίχοι
Πριν καθαρίσετε τους τοίχους σας θα πρέπει πρώτα να τους έχετε διώξει όλη τη σκόνη. Για να ξεσκονίσετε τους τοίχους χρησιμοποιήστε μια καθαρή σκούπα ή ένα μακρύ κοντάρι πάνω στο οποίο θα στερεώσετε ένα πανί. Μόλις τελειώσετε με το ξεσκόνισμα καθαρίστε τοπικά τα σημεία που είναι λερωμένα με υγρό γενικού καθαρισμού.

4η ημέρα: Κλιματιστικά και φωτιστικά
Για να καθαρίσετε τα φωτιστικά σας θα πρέπει προηγουμένως να έχετε κλείσει τον γενικό διακόπτη του ρεύματος. Αφαιρέστε τα εξαρτήματα των φωτιστικών που πλένονται και πλύντε τα με νερό και υγρό πιάτων. Για τον καθαρισμό των κλιματιστικών θα πρέπει να αφαιρέσετε τα φίλτρα και να τα πλύνετε στην μπανιέρα σας με ζεστό νερό και υγρό πιάτων.

5η ημέρα: Διακόπτες, χερούλια και πόρτες
Για τους διακόπτες, τα χερούλια και τις πόρτες θα χρειαστείτε ένα μείγμα που μπορείτε εύκολα να φτιάξετε μόνοι σας. Χρησιμοποιήστε: 2 κ.γλ. υγρό πιάτων, 2 φλ. χλιαρό νερό, Σπογγοπετσέτα. Καθαρίστε όλους τους διακόπτες (αφού πρώτα κλείσετε τον γενικό του ρεύματος), τα χερούλια και τις πόρτες χρησιμοποιώντας μια σπογγοπετσέτα και το παραπάνω μείγμα.

6η ημέρα: Ψυγείο και φούρνος
Για να καθαρίσετε το ψυγείο μέσα σε λιγότερο από 5 λεπτά θα χρειαστείτε το κατάλληλο καθαριστικό. Αναμείξτε: 2 φλ. νερό, 1 φλ. ξίδι, 2 κ.γλ. υγρό πιάτων, 2-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού (θα βρείτε σε φαρμακεία). Στη συνέχεια ανακινήστε το μπουκαλάκι με το μείγμα και ψεκάστε ένα πανάκι. Καθαρίστε όλο το ψυγείο εσωτερικά και εξωτερικά.

7η ημέρα: Νεροχύτης, ντουλάπια και πάγκοι κουζίνας
Με τη σκόνη γενικού καθαρισμού μπορείτε να καθαρίσετε τον νεροχύτη σας αλλά και τους πάγκους της κουζίνας. Ρίξτε σκόνη σε όλες τις επιφάνειες που θέλετε να καθαρίσετε και στη συνέχεια τρίψτε με ένα σφουγγαράκι που θα έχετε προηγουμένως βρέξει ελαφρώς. Ξεπλύνετε με νερό ξανά και ξανά μέχρι να φύγει εντελώς η σαπουνάδα. Για τα ντουλάπια αναμείξτε: 1 φλ. νερό, 1 κ.γλ. υγρό πιάτων. Καθαρίστε με αυτό το μείγμα το εσωτερικό και το εξωτερικό των ντουλαπιών σας χρησιμοποιώντας μια σπογγοπετσέτα.

8η ημέρα: Ντουλάπες
Για τον καθαρισμό των ντουλαπών σας θα χρειαστείτε επίσης υγρό γενικού καθαρισμού και χαρτί κουζίνας.

11η ημέρα: Στρώματα και κουρτίνες
Για να καθαρίσετε αποτελεσματικά το στρώμα σας θα χρειαστείτε μαγειρική σόδα και κάποιο αιθέριο έλαιο της επιλογής σας. Ρίξτε μαγειρική σόδα σε σκόνη σε όλο το στρώμα και μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου και αφήστε τα υλικά να δράσουν για 30 λεπτά. Στη συνέχεια σκουπίστε τη μαγειρική σόδα με ηλεκτρική σκούπα και είστε έτοιμοι! Για πεντακάθαρες κουρτίνες θα χρειαστείτε το υγρό πλυντηρίου για να μην δημιουργηθούν πολλές ζάρες στις κουρτίνες σας. Μόλις ολοκληρωθεί η πλύση βάλτε σε ένα μπουκαλάκι σπρέι νερό και 1 κ.γλ. μαλακτικό και ψεκάστε τις κουρτίνες πριν τις σιδερώσετε για να σιδερωθούν ακόμα πιο εύκολα και γρήγορα.

12η ημέρα: Νιπτήρας, τουαλέτα, μπανιέρα
Για τον καθαρισμό όλης της τουαλέτας η λύση είναι μια: χλώριο σε συσκευασίες ψεκασμού. Ψεκάστε, αφήστε το απορρυπαντικό να δράσει για 20 λεπτά και στη συνέχεια τρίψτε με ένα σφουγγάρι όλες τις επιφάνειες. Ξεπλύντε με άφθονο νερό και το μπάνιο σας θα είναι πεντακάθαρο.

13η ημέρα: Ξεσκόνισμα και σκούπισμα και σφουγγάρισμα όλου του σπιτιού
Για αποτελεσματικό ξεσκόνισμα θα χρειαστείτε ένα υγρό ξεσκονόπανο και αφού ξεσκονίσετε όλο το σπίτι και τα έπιπλα από πάνω προς τα κάτω, στη συνέχεια μπορείτε να σκουπίσετε με την ηλεκτρική σκούπα όλη τη σκόνη και τις βρωμιές που θα έχουν συσσωρευτεί στο πάτωμα. Με ένα υγρό δαπέδων σφουγγαρίστε ολόκληρο το σπίτι. Κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα με πολλά αρώματα


AgrinioStories