1 Οκτωβρίου 2022

Πάτρα 1-4/9 – 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης

Πάτρα – 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης
Η Πάτρα φιλοξενεί 65 σημαντικούς ποιητές
από 12 διαφορετικές χώρες
εκ των όποιων οι 28 από το εξωτερικό.

Μετά από δύο χρόνια διαδικτυακής διεξαγωγής του φεστιβάλ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η Πάτρα θα έχει τη χαρά να φιλοξενήσει και πάλι δια ζώσης 65 σημαντικούς ποιητές  από 12 διαφορετικές χώρες εκ των όποιων οι 28 από το εξωτερικό.

Με πολλές σημαντικές διεθνείς συμμετοχές οι συμμετέχοντες και το κοινό θα έχουν την ευκαιρία στο 5ο «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας – Patras World Poetry Festival» από την 1η έως τις 4 Σεπτεμβρίου να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα με πολλές εκπλήξεις, όπως επισκέψεις σε αναγνώσεις σε ιδιαίτερους χώρους πολιτισμού της Πάτρας και με εναλλακτικούς τρόπους.

Η θεματική του PWPF 2022 επικεντρώνεται στην ίαση της τέχνης και ειδικότερα της ποίησης, με τίτλο «Από τον Ιπποκράτη στο poetry therapy», οπότε και το πρόγραμμα όλων των δράσεων σχεδιάστηκε με σκοπό να δημιουργεί μια συνεχόμενη αλληλεπίδραση των τεχνών, της ποίησης και της ψυχολογίας.

Οι εκδηλώσεις  θα πραγματοποιηθούν πρωινά και βραδινά σε διαφορετικούς κάθε φορά χώρους της Πάτρας όπως το Θέατρο Επίκεντρο, το Ίδρυμα Ελληνική Διασπορά, η Αχάια Clauss και η Βίλλα Κόλλα, ενώ η τελευταία ανάγνωση θα πραγματοποιηθεί  στην Αρχαία Ολυμπία με ολοήμερη εκδρομή βιωματικού χαρακτήρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιπλέον ξεναγήσεις, γευσιγνωσία, οινογνωσία  και δραστηριότητες πολιτιστικού τουρισμού με στόχο να  αποκτήσουν οι καλεσμένοι  την καλύτερη δυνατή εμπειρία!

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν σημαντικοί προσκεκλημένοι μεταξύ των οποίων οι Πρέσβεις των συνεργαζόμενων χωρών, αναγνωρισμένοι με διεθνές κύρος πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες και εκπρόσωποι φορέων.

Ξεχωριστές  στιγμές του Φεστιβάλ θα αποτελέσουν το αφιέρωμα στον Τίτο Πατρίκιο, η Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα την Ίαση μέσω της Ποίησης, η επίσκεψη στον θησαυρό της πόλης το «Ίδρυμα Ελληνική Διασπορά» με τις εκθέσεις μοντέρνας τέχνης από σημαντικούς απόδημους Έλληνες Καλλιτέχνες και η μουσική βραδιά που θα πραγματοποιηθεί στην Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ, το Σάββατο βράδυ.

Παράλληλα, το φεστιβάλ συνομιλεί με  τις εικαστικές τέχνες και φιλοξενεί δυο εικαστικά project και ένα φωτογραφικό.

Με την ευκαιρία της συνεργασίας, της γκαλερί σύγχρονης τέχνης Cube Gallery και της Λιάνας Ζωζά, με την ιδιότητά της σαν επιμελήτρια, με το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας δημιουργήθηκε η πλατφόρμα τέχνης Lagrange Points.

Η ιδέα προέκυψε, σχεδόν ταυτόχρονα με την πρόταση της παρουσίασης, των δύο on going art projects «Open Studio» και «Αόρατες Πόλεις | Invisible Cities» στην διάρκεια του Φεστιβάλ και κάτω από τον κοινό τίτλο «L3 point» και παράλληλα με την επιθυμία της συνέχισης, των δημιουργικών συναντήσεων όλων των μορφών της τέχνης.

Αν και ο όρος είναι δανεικός από την μηχανική των ουράνιων σωμάτων, όπου πραγματεύεται τους κανόνες ισορροπίας και έλξης με τους οποίους λειτουργεί η σχέση και η συνύπαρξή τους, λειτουργεί με την ίδια ισορροπία και στην συνύπαρξη των διαφόρων μορφών τέχνης.

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ η φωτογράφος Peny Delta θα δημιουργήσει τα πορτρέτα των ποιητών και ποιητριών που θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στο αρχείο του Γραφείου Ποιήσεως καθώς και στην αντίστοιχη έκδοση του Φεστιβάλ…

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας διοργανώνουν το «Γραφείον Ποιήσεως» Πάτρας και το  CultureBook (culturebook.gr), με υποστηρικτές το Υπουργείο Εξωτερικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας,  το Πανεπιστήμιο Πάτρας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, την Πρεσβεία Ισπανίας και το Ινστιτούτο Θερβάντες, την Πρεσβεία Ουγγαρίας, την Πρεσβεία Τσεχίας, την Πρεσβεία Πολωνίας, την Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας, την Greek Library of London, την World Poetry Movement, το Θέατρο Επίκεντρο+, την Cube Gallery, το Friends Travel και άλλους φορείς. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Τουρισμού.

 

 

 

Ο πρόεδρος του Γραφείου Ποιήσεως, Αντώνης Δ. Σκιαθάς δήλωσε πως «Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας έχει δημιουργήσει ένα διεθνή θεσμό για τη λογοτεχνία που τιμά τα ελληνικά γράμματα, προβάλει την ελληνική ποίηση και φέρνει σε επικοινωνία Έλληνες ποιητές και Ελληνίδες ποιήτριες με αντίστοιχους ποιητές και ποιήτριες από όλο τον κόσμο. Σε αυτή τη διαδρομή του ποιητές και ποιήτριες από πενήντα χώρες έχουν συνομιλήσει μεταξύ τους στο Patras Word Poetry Festival.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλους μας στο Γραφείο Ποιήσεως που το φεστιβάλ είναι υπόθεση όλης της πόλης, καθώς θεσμοί πανελλήνιοι, περιφερειακοί τοπικοί, επιχειρήσεις, πολίτες στηρίζουν με όλους τους δυνατούς τρόπους τη διοργάνωση. Το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι μερικοί από τους θεσμούς που το υποστηρίζουν.

Οι εκδόσεις που έχουν προγραμματίσει όπως και οι δράσεις σε διάφορους  εμβληματικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής όπως η Achaia Clauss, το μουσείο “Diaspora” διαμορφώνουν την ταυτότητα του Φεστιβάλ. Ταυτόχρονα οι συνέργειες με φορείς πολιτισμού και η σύνδεση της  Ποίησης με τις άλλες τέχνες όπως η μουσική τα, εικαστικά η φωτογραφία δημιουργούν όλα εκείνα που κάνουν μοναδικό το φεστιβάλ.»

Να αναφέρουμε ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους λογοτεχνικούς θεσμούς της Ελλάδας, τον μεγαλύτερο της περιφέρειας και έχει ήδη ξεχωρίσει μεταξύ των πλέον αξιόλογων φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Κάθε χρόνο φιλοξενεί στην Πάτρα σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει ποιητικές αναγνώσεις, παρουσιάσεις ημερίδες  και εκδηλώσεις πολιτισμού.

Έχει όραμα να προβάλει την ελληνική λογοτεχνική δημιουργία παγκοσμίως και να καταστήσει την πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας ένα ευρωπαϊκό κέντρο λογοτεχνίας. Μέσα από τις δράσεις του συνομιλεί  με έδρες ελληνικών σπουδών ανά τον κόσμο και καταγράφει τη σύγχρονη ποιητική  παραγωγή.

Η διοργάνωση του συνόλου του φεστιβάλ δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και η συμμετοχή του κόσμου είναι δωρεάν σε όλες τις δράσεις του, οι οποίες αναλυτικά, είναι:

 • Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου – Βράδυ // Θέατρο Επίκεντρο
  • 1ος Κύκλος Ποιητικών Αναγνώσεων
 • Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου – Πρωί // Θέατρο Επίκεντρο
  • Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Οι θεραπευτικές ιδιότητες της Ποίησης»
 • Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου – Βράδυ // Achaia Clauss
  • Ξενάγηση στo Οινόκαστρο

2ος Κύκλος Ποιητικών Αναγνώσεων

  • Μουσικό μέρος: Μελοποιημένη ποίηση
 • Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου – Πρωί // Ίδρυμα Ελληνική Διασπορά, Καστρίτσι
  • Ξενάγηση στην έκθεση

3ος Κύκλος Ποιητικών Αναγνώσεων

 • -Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου – Βράδυ // Βίλλα Κολλα

4ος Κύκλος Ποιητικών Αναγνώσεων

 • Μουσική Βραδιά
 • -Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου – Πρωί // Αρχαία Ολυμπία
  • Ξενάγηση

5ος Κύκλος Ποιητικών Αναγνώσεων

Τέλος, το πρόγραμμα μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει: Αλέα Ποίησης: Υπαίθρια έκθεση με λάβαρα των συμμετεχόντων ποιητών και τα ποιήματα τους σε κεντρικό πεζόδρομο της πόλης

Αφιέρωμα  “meet the poet” από το Culturebook.gr: Παρουσίαση των συμμετεχόντων ποιητών στο culturebook και τα social media.

Ανθολογία Φεστιβάλ Καρπός της διοργάνωσης και παρακαταθήκη στη λογοτεχνία,  αποτελεί η συλλεκτική τρίγλωσση Έκδοση (και e-book) από τα ποιήματα των συμμετεχόντων, στη γλώσσα του κάθε καλλιτέχνη, στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Πηγή

agriniostories