Παρασκευή 4/2: Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται

Όσα πρέπει να γνωρίζετε στα γρήγορα,
για να είστε ενήμεροι σήμερα, σήμερα Παρασκευή 4/2

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ. Η μεταφορά των αυξήσεων από τα προϊόντα ενέργειας σε τρόφιμα και υπηρεσίες αναμένεται ότι θα κάνει τη διαφορά στον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Ιανουάριο,  ο οποίος θα στοχεύσει σε νέα ιστορικά υψηλά τον πρώτο μήνα του 2022.

Οι προβλέψεις της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή του περασμένου μήνα,  έδειξαν ότι σε ένα μήνα η Ελλάδα ξεπέρασε τον μέσο όρο του 5,1% της ΕΕ φτάνοντας το 5,5% (από 4,4% το Νοέμβριο). Με δεδομένο ότι σε σχέση με τον εναρμονισμένο, ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή είναι υψηλότερα κατά 0,5% έως και 0,8% σε μηνιαία βάση, λόγω υψηλότερης στάθμισης των καυσίμων και των νωπών οπωροκηπευτικών και των φρούτων,  δίνει μεγάλες πιθανότητες να δούμε τον “εθνικό” πληθωρισμό να φτάνει ή και να ξεπερνάει το 6% για τον Ιανουάριο.

***

ΜΕΙΩΣΗ ΦΠΑ. Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και των επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη και Νάντιας Γιαννακοπούλου, με αφορμή την συζήτηση επερώτησης που είχε καταθέσει το κόμμα τους για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Ο κ. Σταϊκούρας κατηγόρησε το ΚΙΝΑΛ για λαϊκισμό και τόνισε ότι αποφεύγει συστηματικά την κοστολόγηση των προτάσεών του, γιατί αυτά που λέει είναι εκτός ρεαλισμού. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, τονίζοντας ότι όλα εξετάζονται και τίποτα δεν έχει αποκλειστεί, στη βάση των προτεραιοτήτων, των αναγκών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Θα πάρουμε και άλλα μέτρα, αλλά λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

***

ΛΑΓΚΑΡΝΤ – ΕΠΙΤΟΚΙΑ. Ανοικτό άφησε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων εντός του έτους η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκαρντ.

Η οριστική απόφαση θα ληφθεί το Μάρτιο υπό το φώς των νέων δεδομένων που έχει δημιουργήσει η εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού, ωστόσο η επικεφαλής της ΕΚΤ απέφυγε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου να δεσμευτεί -όπως είχε πράξει μέχρι τώρα- για το πάγωμα των επιτοκίων έως το τέλος του έτους. Αντιθέτως χθες υποστήριξε ότι οι δεσμεύσεις θα πρέπει να στηρίζονται σε δεδομένα και δεν μπορεί να τίθενται «άνευ όρων».

Νωρίτερα η επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι τόσο η ίδια όσο και οι υπόλοιποι κεντρικοί τραπεζίτες που μετέχουν στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας (και ο Γιάννης Στουρνάρας από την Ελλάδα) εξεπλάγησαν δυσάρεστα από την άνοδο που κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Πάντως, ξεκαθαρίστηκε ότι το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) θα συνεχίσει να μειώνεται.

***

ΛΑΓΚΑΡΝΤ – ΟΜΟΛΟΓΑ. Η επανατοποθέτηση της ΕΚΤ ώθησε στα ύψη τις ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ που κινούνταν ήδη ανοδικά μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να προχωρήσει στη σημερινή της συνεδρίαση σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,50%.

Η ευρωπεριφέρεια «είδε» το κόστος δανεισμού της να ξεφεύγει σε νέα ύψη, με πρωταγωνιστές Ελλάδα και Ιταλία. Η απόδοση της παλαιάς ελληνικής 10ετίας άγγιξε το 1,86%, ενώ στη νέα 10ετία εκτοξεύθηκε πάνω από το 2% με το spread στις 192 μονάδες βάσης. Στην πενταετία, ξέφυγε στο 0,94%.

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς αναρριχήθηκε στο 1,64%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2020, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το Μάρτιο του 2020, της τάξης των 23 μονάδων βάσης. Σε θετικό έδαφος πέρασαν για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2020 και οι αποδόσεις των διετών ιταλικών, ενώ το spread στη 10ετία έναντι των γερμανικών διευρύνθηκε στις 148 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια εβδομάδας.

Αντίστοιχη εικόνα και στον πυρήνα, με ολόκληρη την καμπύλη των γερμανικών ομολόγων να εκτοξεύεται στα ύψη. Το sell off οδήγησε την απόδοση του 10ετούς στο 0,15%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2019 με άνοδο των 12 μονάδων βάσης, ενώ στην πενταετία ενισχύθηκε 16 μονάδες βάσης στο -0,07%. Στη διετία, το κόστος δανεισμού κλιμακώθηκε 14 μονάδες βάσης, στο -0,322%, ξεπερνώντας κατά πολύ το επιτόκιο -0,50% της ΕΚΤ.

***

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ. H Ελλάδα σχεδιάζει να εξοφλήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο δάνεια συνολικού ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ που έλαβε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τις χώρες της ευρωζώνης, είπαν την Πέμπτη στο Reuters κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

«Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε την αποπληρωμή στους επόμενους δύο μήνες», δήλωσε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους. «Αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Θα δώσει επίσης ένα σήμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και υγιής», είπε δεύτερος αξιωματούχος.

Πρόκειται για τα τελευταία δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα από το ΔΝΤ στο πλαίσιο των δύο πρώτων μνημονίων το διάστημα 2010-2014 και ήταν προγραμματισμένο να αποπληρωθούν σε δόσεις έως το 2024. Έχει ήδη εξοφλήσει πρόωρα περίπου 6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ το 2019 και το 2021. Σχεδιάζει επίσης την πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 5,3 δισ. ευρώ που έλαβε μέσω διακρατικών συμφωνιών με χώρες-μέλη της ευρωζώνης μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου. «Πρόκειται για δάνεια που λήγουν αργότερα φέτος και το 2023», είπε ο δεύτερος αξιωματούχος.

***

ΕΑΒ – LOCKHEED MARTIN. Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ανακοίνωσε ότι το πρώτο εργοσύνολο του πίσω μέρους της ατράκτου (aft fuselage) του αεροσκάφους F-16, παραδόθηκε σήμερα στην Lockheed Martin, στο πλαίσιο του προγράμματος συμπαραγωγής F-16. Το εργοσύνολο αυτό, προστίθεται στην ανακοίνωση, κατασκευάζεται από την ΕΑΒ, που είναι μοναδικός υποκατασκευαστής και τροφοδοτεί ολόκληρη την τελική γραμμή παραγωγής του αεροσκάφους στις εγκαταστάσεις της Lockheed στο Greenville, στη Νότια Καρολίνα των HΠΑ.

Η ΕΑΒ τονίζει ότι το συγκεκριμένο εργοσύνολο συνιστά το μεγαλύτερο εργοσύνολο της ατράκτου του μαχητικού αεροσκάφους, αλλά και ένα από τα πλέον πολύπλοκα της δομής του, σε ό,τι αφορά τις τάσεις που δέχεται. Και αυτό διότι φιλοξενεί το κύριο μέρος του κινητήρα, αλλά και το σύστημα αεροδυναμικής πέδησης.

***

VIVA WALLET. “Να σας πω συγχαρητήρια για την πάρα πολύ σημαντική επιτυχία της εταιρείας να προσελκύσει το ενδιαφέρον ενός τραπεζικού κολοσσού, όπως είναι η JP Morgan. Θεωρώ πολύ σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρία, αλλά συνολικά και στις δυνατότητες της χώρας αυτήν την επένδυση. Xαίρομαι ιδιαίτερα όταν καινοτόμες ελληνικές εταιρείες μπορούν και διακρίνονται σε επίπεδο αποτιμήσεων. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο μία χώρα που στηρίζεται στον τουρισμό και στις θαυμάσιες παραλίες της, αλλά υπάρχει ένα ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της τεχνολογίας, που μας κάνει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι η τεχνολογία θα αποτελεί ένα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του ΑΕΠ της χώρας”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους εργαζόμενους της Viva Wallet κατά την επίσκεψή του στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας

***

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ. Την έναρξη του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» από τον προσεχή Απρίλιο, και την αύξηση της επιδότησης, επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρει συγκεκριμένα: «Ξεκινάει τον Απρίλιο το “Κινούμαι Ηλεκτρικά” προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση αυξάνεται στα 8.000 ευρώ και θεσπίζονται κοινωνικά κριτήρια για ΑμεΑ, τρίτεκνους και για πρώτη φορά για νέους έως 29 ετών. Με σχέδιο δίνουμε κίνητρα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

***

NEA ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Νέα «όπλα» προστίθενται στη φαρέτρα της Ελλάδας, στη μάχη κατά της πανδημίας του κοροναϊού, καθώς σύντομα αναμένονται στη χώρα οι πρώτες δόσεις δύο νέων εμβολίων κατά της Covid-19.

Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μέσα στον Φεβρουάριο θα έρθουν 168.000 δόσεις του εμβολίου της Novavax και μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχουν έρθει 474.000 δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου. «Αυτό είναι σημαντικό νέο για όσους ανθρώπους που εξακολουθούν να φοβούνται το mRNA εμβόλιο και θέλουν ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο» σημείωσε η Υπουργός ενώ προανήγγειλε και άφιξη του εμβολίου της Sanofi μέσα στον Απρίλιο.

Ακόμη, στάθηκε και στις νέες θεραπείες που έχουμε με χάπια. «Έχουν ήδη εγκριθεί 300 αιτήσεις» ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία κυλάει ομαλά και οι ασθενείς έχουν εντός 48 ωρών τα φάρμακα στα χέρια τους. «Είναι σημαντικό βήμα για την προφύλαξη όλων των ασθενών» σημείωσε και ανακοίνωσε την παραλαβή στις αρχές Μαρτίου και νέων χαπιών άλλης εταιρείας.

***

ΝΕΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΟΡΟΝΑΪΟ. Μέχρι στιγμή, τα εμβόλια κατά του κοροναϊού έχουν αποδειχθεί ως η ισχυρότερη ασπίδα κατά της πανδημίας. Ωστόσο, η πραγματικότητα έδειξε και τα όριά τους, καθώς οι διάφορες παραλλαγές του ιού μείωσαν την αποτελεσματικότητά τους, ενώ η ανάγκη για επαναληπτικές δόσεις προκαλεί λογιστικής και κοινωνικής φύσης προβλήματα.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι των εμβολίων, όχι μόνο κατά του SARS-CoV-2, αλλά συνολικά κατά των πανδημιών που οφείλονται σε κοροναϊούς, καθώς, σύμφωνα με την Deutsche Welle, αναπτύσσουν ένα «σούπερ εμβόλιο» το οποίο θα καλύπτει όλες τις βάσεις και θα είναι εύκολα προσαρμόσιμο σε παραλλαγές και μεταλλάξεις.

Πρόκειται για το SpFN, το οποίο αποκαλείται «σούπερ εμβόλιο», «εμβόλιο για κάθε κοροναϊό», «θαυματουργό όπλο» κατά της πανδημίας. Το νέο πειραματικό εμβόλιο του αμερικανικού στρατού έχει ως στόχο να προστατεύσει από μελλοντικές πανδημίες, καθιστώντας τις αναμνηστικές δόσεις παρωχημένες.

***

ΗΠΑ – ΡΩΣΙΑ – ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μυστικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει σχέδιο εφεύρεσης προσχήματος για εισβολή στην Ουκρανία, γράφουν σήμερα δύο αμερικανικές εφημερίδες, επικαλούμενες άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η εφημερίδα New York Times γράφει ότι το σχέδιο της Ρωσίας περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση ενός ψεύτικου βίντεο, το οποίο παρουσιάζει μια σκηνοθετημένη κατασκευασμένη επίθεση, που πραγματοποιείται από τον ουκρανικό στρατό είτε στο ρωσικό έδαφος είτε εναντίον ρωσόφωνων κατοίκων στην ανατολική Ουκρανία.

Η Washington Post γράφει ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου έχουν αποχαρακτηριστεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και αναμένεται να αποκαλυφθούν σήμερα Πέμπτη.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί τα σχέδια εισβολής, αλλά έχει συγκεντρώσει χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία.

***

ΜΑΚΡΟΝ – ΠΟΥΤΙΝ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν είχαν σήμερα μία νέα τηλεφωνική επικοινωνία — την τρίτη μέσα σε μία εβδομάδα — κατά την οποία συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία και τις προτάσεις της Μόσχας για τις εγγυήσεις ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Συνεχίστηκε ένας ουσιαστικός διάλογος για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία και τα ζητήματα που σχετίζονται με τη ρωσική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη μακροχρόνιων νομικών εγγυήσεων για την ασφάλεια της Ρωσίας», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του, συμπληρώνοντας ότι ο Πούτιν επέστησε την προσοχή του Μακρόν στις «προβοκατόρικες δηλώσεις και ενέργειες» του Κιέβου.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για διεθνή θέματα «στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

***

ΧΑΑ. Με απώλειες έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών, την Πέμπτη. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,90% στις 946,13 μονάδες, ενώ χθες κινήθηκε μεταξύ 945,24 μονάδων (-0,99%) και 954,61 μονάδων (-0,01%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 40,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 18,6 εκατ. τεμάχια (κυρίως σε τράπεζες και 17,67 εκατ. δικαιώματα της Intrakat με αξία συναλλαγής 2,76 εκατ. ευρώ).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,07%, στις 2.298,57 μονάδες, ενώ στο -0,60% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.568,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,04% στις 688,44 μονάδες.

*

WALL STREET. ισχυρούς κλυδωνισμούς προκάλεσε στη Wall Street η εικόνα του τεχνολογικού κλάδου χθες, εξαιτίας κυρίως των απογοητευτικών αποτελεσμάτων της μητρικής του Facebook, Meta Platforms, τα οποία ίσως και προμηνύουν και αλλαγή των προοπτικών του κλάδου των κοινωνικών δικτύων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 1,45% στις 35.111 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,44% στις 4.477 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 3,74% στις 13.878 μονάδες.

Περισσότερο από 26% υποχώρησε η μετοχή της Facebook (Metaverse), από τη στιγμή που έγιναν γνωστά τα κέρδη της εταιρείας τα οποία ήταν κατώτερα των προσδοκιών. Απώλειες 14% σημείωσε και η Spotify Technology, καθώς ανακοίνωσε επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των συνδρομητών, ενώ στον ίδιο υποκλάδο η Snap έχασε 23% και το Twitter υποχώρησε κατά 5,5%.

*

ΕΥΡΩΓΟΡΕΣ. Στο “κόκκινο” έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αφομοιώσουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και της Τράπεζας της Αγγλίας εν μέσω επίμονων πληθωριστικών πιέσεων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε “βουτιά” 1,76% στις 468,63 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να διολισθαίνει κατά 3,4%  Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 1,57% στις 15.368,47 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,54% στις 7.005,63 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,71% στις 7.528,84 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,09% στις 27.088,96 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 διολίσθησε κατά 0,27% στις 8.689,40 μονάδες.

 


AgrinioStories | Με πληροφορίες από πηγή