Παρασκευή 21/1: Ειδήσεις στο ξεκίνημα της μέρας

Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε, για να  είστε ενήμεροι την Παρασκευή 21/1

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 1.Διαφορά στο όριο των 12 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας καταγράφει η εκτίμηση ψήφου στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Επιβεβαιώνει επίσης την διαφοροποίηση του πολιτικού σκηνικού, με τη δημιουργία ενός τρίτου, ισχυρού πόλου, αυτού του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ.

Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega με τη Ράνια Τζίμα, δείχνει ότι η αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ, με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, ενισχύει σημαντικά τα ποσοστά του κόμματος και προκαλεί παρέμβαση στον δικομματισμό.

Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση αλλά και ο φόβος των πολιτών για την ακρίβεια που ήδη κλονίζει τα νοικοκυριά, λειτουργούν ως καταλύτες των πολιτικών εξελίξεων.

 

 

***

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 2. Το ενδιαφέρον της νέας δημοσκόπησης είναι ότι κανένα από τα τρία πρώτα κόμματα δεν χάνει ποσοστά, αντίθετα ενισχύονται, κάτι που σημαίνει ότι παίρνουν δυνάμεις από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων.
Ετσι, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό 29,1%, ενισχυμένη κατά 1,6 μονάδες από τον Δεκέμβριο (27,5%). Δεύτερος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,6% από 18,1%, κερδίζει δηλαδή 1,5 μονάδα.

Η κυριαρχία της ΝΔ είναι ακόμη αδιαμφισβήτητη, αν και έχει δύο σοβαρά «βαρίδια». Τη διαχείριση της πανδημίας και τις εξελίξεις στην οικονομία με την ακρίβεια να τρώει τα εισοδήματα.

***

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 1. Σε επίπεδο-ρεκόρ διαμορφώθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, επιβεβαίωσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς η οικονομία ανακάμπτει από το lockdown.

Η στατιστική υπηρεσία Eurostat τόνισε πως οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη αυξήθηκαν 0,4% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο και σε ετήσια βάση το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 5%, το ίδιο με τις αρχικές εκτιμήσεις στις 7 Ιανουαρίου.Η ενέργεια συνέβαλε με 2,46% μονάδες στη συνολική ετήσια αύξηση και οι πιο ακριβές υπηρεσίες έδωσαν ώθηση στον δείκτη κατά 1,02 μονάδες. Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά πρόσθεσαν 0,78 μονάδες και τα τρόφιμα, ποτά και καπνός αύξησαν τις τιμές κατά 0,71 μονάδες.

Χωρίς τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, οι τιμές διαμορφώθηκαν 0,4% υψηλότερα σε μηνιαία βάση και 2,7% σε ετήσια βάση.

***

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 2. Τον κίνδυνο να παραμείνει ο πληθωρισμός πάνω από τον στόχο 2% της ΕΚΤ και τα επόμενα χρόνια διαβλέπουν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της, τα οποία υποστήριξαν ότι η τράπεζα πρέπει να είναι εξ ίσου ανοιχτή σε μία σύσφιξη ή χαλάρωση της πολιτικής της, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου.

Η ΕΚΤ αποφάσισε σε αυτή τη συνεδρίαση τη μείωση της στήριξης που παρέχει στην οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων τουλάχιστον έως τα τέλη του 2022, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να υποχωρήσει κάτω από το 2% στο τέλος του έτους.

Η απόφαση δεν ήταν, ωστόσο, ομόφωνη και τα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν μεγάλες διαφορές για τις προοπτικές, με έναν αριθμό μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ να υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να είναι υψηλότερος από τις προσδοκίες.

***

ΑΚΡΙΒΕΙΑ. «Η ακρίβεια, αυτή τη στιγμή είναι κατά κύριο λόγο εισαγόμενη» και «δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να μειωθούν οι τιμές», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σχολιάζοντας τις ανατιμήσεις στην αγορά κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως για κάθε 10 ευρώ που αυξάνεται στη διεθνή τιμή το φυσικό αέριο, αυτό κοστίζει 600 εκατ. ευρώ στην οικονομία μας. Σημείωσε πως η τιμή του φυσικού αερίου από τα 15 με 20 ευρώ που ήταν προ της πανδημίας, σήμερα είναι στα 70 και κάποια στιγμή είχε φτάσει στα 150 ευρώ. Πρόσθεσε πως όταν αυξάνονται οι διεθνείς ναύλοι μπορεί να κερδίζουμε κατά κάτι στη ναυτιλία αλλά αυτό μας κοστίζει σε όλα τα άλλα εισαγόμενα είδη.

***

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΜΕΝΟΜΕΝΟΣ. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ  Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε χθες (Πέμπτη) Κύπρο και Ελλάδα ότι στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του  skai.gr στην Κωνσταντινούπολη.

Αρχικά ο κ. Τσαβούσογλου στράφηκε κατά της Κύπρου λέγοντας ότι έχει δώσει άδεια για να λειτουργήσει γραφείο των Κούρδων της Βόρειας Συρίας, που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει σχέση με το PKK. “Αυτή είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, επιτρέπουν να ανοίξουν ένα γραφείο εκεί. Αν δεχθεί η Τουρκία ή οι τουρκοκύπριοι επίθεση, θα πληρώσουν ένα πολύ βαρύ τίμημα. Nα μην παίζουν με την φωτιά”, δήλωσε για την Κύπρο.

Την ίδια ώρα κατηγόρησε την Ελλάδα για στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεις όπως το PKK και ότι έχουν εκπαιδευτεί τρομοκράτες της οργάνωσης αυτής και έχουν κάνει επιθέσεις στην Τουρκία”Άλλο οι διαφορές που έχουμε σε διαφορά θέματα και άλλο η τρομοκρατία. Αυτό είναι ζήτημα ασφάλειας. Όποιος παίζει με αυτά μπορεί να πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα”, τόνισε.

***

ΕΛΛΑΔΑ – ΙΣΡΑΗΛ. “Κοινός μας στόχος είναι να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ που έχει φτάσει τα τελευταία χρόνια σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, πρωτοφανούς εξέλιξης που μπορεί να αξιολογηθεί με χειροπιαστούς όρους”. Αυτό τόνισε,χθες, από το Ισραήλ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, πριν από τη συνάντηση που είχε στο Τελ – Αβίβ με τον Ισραηλινό ομόλογό του και αναπληρωτή πρωθυπουργό Μπένζαμιν Γκαντζ.

Αναφερόμενος στους αμυντικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ, επισήμανε ότι «έχουν ενισχυθεί ως αποτέλεσμα των τακτικών οργανωμένων ασκήσεων και εκπαίδευσης. Είμαστε, προσέθεσε, αποφασισμένοι να διατηρήσουμε αυτή τη συνεχώς αυξανόμενη δυναμική εμπλουτίζοντας επίσης μια ήδη σημαντική αμυντικο-τεχνική συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος των χωρών μας με νέες δραστηριότητες και σημαντικά έργα, όπως το Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα μεταξύ άλλων».

***

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΙΣΡΑΗΛ. Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Τουρκίας είχαν σήμερα Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία, για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τηλεφώνησε στον Γιαΐρ Λαπίντ προκειμένου να ρωτήσει για την κατάσταση της υγείας του μετά την διάγνωσή του με Covid-19.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της ισραηλινής εφημερίδας “Γεντιότ Αχρονότ”, οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Λαπίντ-Τσαβούσογλου εκλαμβάνεται ως το πιο πρόσφατο σημάδι αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες ήταν τεταμένες μετά τη φονική επιδρομή Ισραηλινών κομάντος στο πλοίο Mavi Marmara στα ανοικτά της Γάζας το 2010.Την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, είναι πιθανό να επισκεφθεί την Τουρκία σύντομα.

***

“ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ”. «Έως τον Απρίλιο, σκοπεύουμε να ανακοινώσουμε τον δεύτερο κύκλο του «Κινούμαι Ηλεκτρικά», με αυξημένη επιδότηση για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Την ίδια περίοδο θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα για την αντικατάσταση έως και 2.000 ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με το ύψος της επιδότησης να ανέρχεται σε 22.500 με την απόσυρση του παλιού οχήματος». Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας

Το τρέχον πρόγραμμα έκλεισε με 18.000 αιτήσεις για απόκτηση ηλεκτροκίνητων ΙΧ, ποδηλάτων και δικύκλων. Σύμφωνα με τη Γ.Γ. του υπουργείου Αλεξάνδρα Σδούκου, στην αγορά δημιουργήθηκε ένας κύκλος εργασιών 70 εκ. ευρώ και εκ των αιτήσεων το 69% αφορούσε σε ποδήλατα, το 22% σε δίκυκλα και το 10% σε οχήματα. Η Κυρία Σδούκου ανήγγειλε ότι τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στο κόστος δημόσιας φόρτισης από το 24% στο 6%.

***

ΜΕΤΟΧΕΣ. Σύσταση «αύξησης θέσεων» (overweight) και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, δίνοντας για τις μετοχές τους νέες υψηλότερες τιμές στόχους στα 1,6 ευρω (από 1,25 ευρώ) για την Alpha Bank, τα 1,30 ευρω (από 0,88 ευρω) για την Eurobank, τα 4,20 ευρω (από 3,4 ευρω) για την Εθνική και τα 2,20 ευρω (αμετάβλητη τιμή στόχος) για την Πειραιώς, εξέδωσε η Euroxx Securities.

Οι μετοχές των τραπεζών διαπραγματεύονται από 0,35 φορές ως 0,61 φορές την λογιστική τους αξία, δηλαδή με έκπτωση σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρώπη (0,75 φορές) αντανακλώντας τη χαμηλότερη απόδοση των ιδίων κεφαλαίων και τις ανησυχίες για τα «κόκκινα δάνεια».

***

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΗΑΕ. Νέα χείρα βοηθείας τείνουν τα ΗΑΕ στην Τουρκία, η οποία στην προσπάθειά της να φρενάρει την κατάρρευση της λίρας έχει «κάψει» τα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Άμπου Ντάμπι και Άγκυρα υπέγραψαν τριετή συμφωνία για νομισματικό swap ύψους 4,9 δισ. δολαρίων, το οποίο αιμοδοτεί την Τουρκία με συνάλλαγμα, σε μια στιγμή που η έως τώρα πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας είχε οδηγήσει σε κυριολεκτικό «θέρισμα» του αποθεματικού σε ξένο νόμισμα, καθώς η λίρα συνεχίζει την πτωτική της πορεία.

Μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας απομειώθηκαν κατά 10%, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με Κατάρ, Κίνα και Νότια Κορέα. Συγκεκριμένα, τα αποθέματα σε συνάλλαγμα ήταν 110 δισ. δολάρια, αλλά μετά τις υποχρεώσεις για τα swap έπεφταν κάτω από το μηδέν.

***

ΔΝΤ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να αναθεωρήσει ανοδικά την προηγούμενη πρόβλεψή του ότι η πανδημία του κορονοϊού θα στοιχίσει στην παγκόσμια οικονομία 12,5 τρισ. δολάρια μέχρι το 2024, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Μιλώντας σε εκδήλωση που φιλοξένησαν οι Financial Times, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε ότι τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ο πληθωρισμός και η σύσφιξη των νομισματικών πολιτικών “παγώνουν την ανάκαμψη παντού”.

Η Γκεοργκίεβα πρόσθεσε ότι οι τεράστιες διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται όσον αφορά τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και το συνολικό, διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών που προκαλεί η πανδημία, σε συνδυασμό με την έλλειψη εκπαίδευσης και τις ανισότητες μεταξύ των φύλων, θα οδηγήσουν σε αύξηση των κινητοποιήσεων, των εντάσεων και της ανασφάλειας.

***

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Ο πρώην πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ γνώριζε για τους ιερείς που κακοποιούσαν παιδιά όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μονάχου, από το 1977 έως το 1981 σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε στην αρχιεπισκοπή και η οποία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, καταρρίπτοντας τις επί μακρόν διαψεύσεις του ποντίφικα.

«Τον είχαν ενημερώσει για τα γεγονότα», δήλωσε ο συνήγορος Μάρτιν Πους, μέλος της επιτροπής που ανακοίνωσε τα ευρήματα. «Πιστεύουμε ότι μπορεί να κατηγορηθεί για παραβάσεις σε τέσσερις περιπτώσεις», ανέφερε ο Πους. «Δύο από αυτές αφορούσαν περιπτώσεις κακοποιήσεων στη διάρκεια της θητείας του και τιμωρήθηκαν από το κράτος. Και στις δυο περιπτώσεις οι θύτες δεν καθαιρέθηκαν».

«Ενώ ήταν αρχιεπίσκοπος, υπήρξαν περιστατικά κακοποίησης», τόνισε ο Πους, αναφερόμενος στον Βενέδικτο ως Καρδινάλιο Γιόζεφ Ράτζινγκερ, δηλαδή με το όνομα και τον τίτλο που έφερε εκείνη την εποχή. «Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ιερείες συνέχισαν τη δουλειά τους ατιμώρητοι. Η Εκκλησία δεν έκανε τίποτα».

***

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών συνέβαλε στην ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων κατά την πανδημία. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της μελέτης με θέμα “Οι επιπτώσεις της Πανδημίας Covid-19 στην επιχειρηματική συνέχεια και ανθεκτικότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: ο κρίσιμος ρόλος της τεχνολογίας”, που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

«Η περίοδος της πανδημίας αποτέλεσε μία σημαντική καμπή στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα. Από τη μία “πλήγωσε” αφάνταστα την πλειοψηφία των επιχειρήσεων -κυρίως τις μικρές και μεσαίες- και από την άλλη σηματοδότησε την έναρξη μίας νέας εποχής εξαιτίας του ψηφιακού μετασχηματισμού τους» δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

***

COVID-19. Επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης σε σχέση με την COVID-19 στην συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών και των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) καταγράφεται και αυητή την εβδομάδα στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

 

 

Η Κύπρος και η Ελλάδα, για ακόμα μια εβδομάδα, παραμένουν στη βαθιά κόκκινη κατηγορία. Το μεγαλύτερο μέρος της Πολωνίας, οι ανατολικές περιοχές της Ουγγαρίας και η Ρουμανία είναι οι μόνες περιοχές που παραμένουν στην κόκκινη κατηγορία (και όχι στο βαθύ κόκκινο).

***

ΧΑΑ. Το χρηματιστήριο κατάφερε προσέγγισε τις 960 μονάδες, με ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος σημείωσε κέρδη μετά την τριήμερη διόρθωση.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 957,60 μονάδες, ενώ σήμερα Πέμπτη κινήθηκε μεταξύ 949,80 μονάδων (-0,19%) και 950,59 μονάδων (+0,83%). Ο τζίρος ανήλθε στα 83,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 34,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,6 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,77%, στις 2.313,88 μονάδες, ενώ στο -0,28% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.580,55 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,89% στις 663,25 μονάδες.

*

WALL STREET. Με ισχυρές απώλειες έκλεισε χθες η Wall Street. O βιομηχανικός Dow Jones απώλεσε 313,26 ή 0,89%, στις 34.715,39 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να χάνει 50,03 μονάδες ή 1,10%, στις 4.482,73 και τον τεχνολογικό Nasdaq καταγράφει πτώση 186,2 μονάδων ή 1,30%, στις 14.154 μονάδες.

Ο S&P 500 βαδίζει για την τρίτη συναπτή εβδομάδα απωλειών. Ο Dow από την αρχή της εβδομάδας έχει χάσει 3,3%, με τον S&P 500 να έχει υποχωρήσει κατά 3,9% και τον Nasdaq να έχει υποστεί το ισχυρότερο πλήγμα, με απώλειες της τάξης του 5%. O τεχνολογικός δείκτης παραμένει για δεύτερη μέρα σε επίπεδα διόρθωσης, δηλαδή 10% κάτω από το ιστορικό υψηλό του Νοεμβρίου.

*

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ. Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 483,36 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,51%, με τον κλάδο ταξιδίου και αναψυχής να ηγείται των κερδών, με 2,7%, ενώ ο κλάδος του αυτοκινήτου των απωλειών, με 0,9%. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, με τα “βαριά χαρτιά” της ευρωζώνης, κέρδισε 0,73%, στις 4.299,61 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,65%, στις 15.912,33 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να ενισχύεται κατά 0,30%, στις 7.194,16, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε οριακά κατά 0,06%, στις 7.585,01. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 0,73%, στις 27.570 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 άνοδο 0,45%, στις 8.814,60.

 


AgrinioStories | Πηγή