Παρασκευή 14/1: Πρωινές ειδήσεις σε Ελλάδα και κόσμο

Όλες οι ειδήσεις που πρέπει να γνωρίζετε, για να  είστε ενήμεροι την Παρασκευή 14/01

ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ. «Έχω ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για δεύτερη αύξηση κατωτάτου που θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου και εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είδαν την 1η Ιανουαρίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 (Νίκος Χατζηνικολάου).

Επίσης προανήγγειλε νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων που πλήττονται από τα τελευταία περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.

«Αύριο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε κλάδους οι οποίοι επλήγησαν από αυτό που συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού και του κλάδου της εστίασης που έχουν υποστεί μια ζημιά θα έχουν τη δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο-να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής άρα να πληρώνονται από το κράτος», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

***

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ. Στο 5,1% έφτασε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο του 2021 από 4,8% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα (Πέμπτη) η ΕΛΣΤΑΤ. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ράλι των τιμών στην ενέργεια.

Στις κυριότερες μεταβολές των τιμών από τον Δεκέμβριο του 2020 η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει άλμα 135,7% στο φυσικό αέριο, 45% στον ηλεκτρισμό και 34,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης. Παράλληλα, καταγράφει μεγάλες αυξήσεις και σε τρόφιμα (ψωμί 4,9%, αρνί/κατσίκι 19,7%, ελαιόλαδο 17%, πατάτες 14,2%), ενώ στις υπηρεσίες ξεχωρίζει το άλμα στις μεταφορές με αεροπλάνο κατά 19,6%.

Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2021 ο γενικός δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2021 παρουσίασε αύξηση 0,7%. Παράλληλα, ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2021 – Δεκεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 1,2%.

***

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ. Δημόσια πρόσκληση προς τους επενδυτές θα απευθύνουν έως και τις αρχές Φεβρουαρίου οι συμβεβλημένες με το υπουργείο Οικονομικών τράπεζες, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο δανειοδοτικό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία ενημέρωση προς τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, η οποία θα παρέχει περιληπτικά πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του ευρωπαϊκού πακέτου, αλλά και για τα κριτήρια επιλογής δικαιούχων και έργων.

Η πρόσκληση αυτή είναι προαπαιτούμενο  για την έναρξη της όλης διαδικασίας. Στη συνέχεια η κάθε τράπεζα θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για την ανάληψη των πρώτων κονδυλίων. Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, σε πρώτη φάση, θα κατατεθούν σε λογαριασμούς των τεσσάρων μεγάλων του κλάδου στην Τράπεζα της Ελλάδος από 200 εκατ. ευρώ.

Αυτά θα αποτελέσουν τη μαγιά για τις πρώτες εντάξεις έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με το ρυθμό εξάντλησης των πόρων και τη ζήτηση για επενδύσεις από επιχειρήσεις, θα αιτούνται τις επόμενες δόσεις.

***

ΤΟΥΡΚΙΑ. Το «τέλος» του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαιτίας της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία της χώρας, προαναγγέλουν γερμανικά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία εφημερίδα κύρους Die Zeit πλέον τίθεται το ερώτημα, εάν η συνεχής αύξηση των τιμών θα προκαλέσει την ανατροπή του Τούρκου προέδρου. Η εφημερίδα σημειώνει με νόημα ότι «πολλοί Τούρκοι έχουν εγκλωβιστεί, εδώ και καιρό, στην παγίδα του χρέους. Κάποιοι δεν βάζουν θέρμανση στο σπίτι, για να εξοικονομήσουν χρήματα. Άλλοι δεν αγοράζουν φάρμακα, τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι σπάνιο είδος, καθώς οι απρόβλεπτες διακυμάνσεις του νομίσματος δυσχεραίνουν τις εισαγωγές.

Ο Ερντογάν ελπίζει σε ένα οικονομικό θαύμα μέσω αύξησης των εξαγωγών, οι οποίες πράγματι καταγράφουν ιστορικό ρεκόρ τον Νοέμβριο. Μόνο που αυτό δεν μεταφράζεται σε συγκεκριμένο όφελος για τους πολίτες. Ακόμη και η πρόσφατη απόφαση για αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 50% μπορεί να τους γεμίζει το πορτοφόλι, αλλά πυροδοτεί τον πληθωρισμό. Η έκρηξη τιμών έχει άμεσο αντίκτυπο στη δημοτικότητα του Ερντογάν. Ακόμη και ινστιτούτα δημοσκοπήσεων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, δεν του δίνουν ποσοστά άνω του 30%.

***

ΕΡΝΤΟΓΑΝ 1. Με διπλωματικούς ελιγμούς -που, πάντως, έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν από τον ίδιο- ο Τουρκος πρόεδρος προσπαθεί να παρουσιάσει «μετριοπαθές» πρόσωπο έναντι της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να βγει από το αδιεξόδο που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας του.

Σε συνάντηση που είχε με Ευρωπαίους πρέσβεις στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε, για άλλη μια φορά, να «μεταφέρει τα δοκάρια» και επανήλθε στο γνωστό «βιολί» των διμερών προβλημάτων και διμερούς διαλόγου με την Ελλάδα, λέγοντας ότι «στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, κάναμε μεγάλες προσπάθειες για να μειώσουμε τις εντάσεις με την Ελλάδα. Ενεργοποιήσαμε τους περισσότερους μηχανισμούς διαλόγου, κάναμε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη μείωση της έντασης, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε τη σχέση μας, να εστιάσουμε την προσοχή μας στην τουριστική ατζέντα, στην οικονομική και εμπορική συνεργασία. Πιστεύω πως, σαν δυο γειτονικές χώρες, θα επιλύσουμε τις διαφορές μας μέσα από τον απευθείας και εποικοδομητικό διάλογο».

***

ΕΡΝΤΟΓΑΝ 2. Παρά ταύτα, ο Ερντογάν δεν απέστη για άλλη μια φορά των μαξιμαλιστικών βλέψεων της Τουρκίας, καθώς τόνισε ότι «η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι ξεκάθαρη. Οι Έλληνες δεν μπορούν να απαλλαχθούν από τη νοοτροπία που τους θέλει να είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες στο νησί. Δυστυχώς, η ΕΕ, ενώ εθελοτυφλεί και ενεργεί σαν εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς, αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας γεωγραφικής περιοχής. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού. Έχει έρθει η ώρα, η ΕΕ να λογαριάσει τα πράγματα με ειλικρίνεια: αν θέλει να συνεισφέρει στη λύση του ζητήματος, πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του 2004, να αναγνωρίσει την ύπαρξη και τη θέληση των Τουρκοκυπρίων και να εκτιμήσει τη λύση που προτείναμε στη Γενεύη».

***

ΕΡΝΤΟΓΑΝ 3. Όλο αυτό το νέο «αφήγημα» που ο Ερντογάν προσπαθεί να στήσει έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την σκληρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ, το οποίο κατηγόρησε την Τουρκία ότι «διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και τη συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών». Η συγκυρία, πάντως, δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις που η στάση της Τουρκίας έχει δημιουργήσει το τελευταίο διάστημα.

***

ΕΡΝΤΟΓΑΝ 4. Ο λόγος που ο Ερντογάν ενδύεται τη στολή του… περιστεριού ίσως να εντοπίζεται στο γεγονός ότι πλέον η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία για τους δικούς της μικροπολιτικούς λόγους του παρείχε στήριξη, πλέον δεν βρίσκεται στο προσκήνιο και η Ευρώπη δείχνει να χάνει σταδιακά την υπομονή της με την Τουρκία. Προφανώς, ο Ερντογάν ακόμα κρατάει στα χέρια του το «χαρτί» του μεταναστευτικού, ωστόσο, πολλά έχουν αλλάξει από το 2020, όταν η Τουρκία επιχείρησε να εργαλειοποιήσει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορα με την Ελλάδα. Οπότε, ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να παρουσιάσει ένα πιο διαλλακτικό πρόσωπο, ώστε για άλλη μια φορά να «ρίξει μελάνι» για να αποφύγει τις ευρωπαϊκές πιέσεις ή και κυρώσεις.

***

ΑΥΓΗ. Στο συρτάρι μπήκε ο σχεδιασμός για αναστολή της καθημερινής έκδοσης της “Αυγής” με ενίσχυση του κυριακάτικου φύλλου και του site avgi.gr.

Μετά από μία μαραθώνια, επτάωρη, συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που αποτελεί τον “εργοδότη” της εφημερίδας, αποφασίσθηκε να συνεχιστεί κανονικά η έκδοση της εφημερίδας, ωστόσο να επιχειρηθεί οικονομική εξυγίανση της εν λειτουργία. Κατά τις πληροφορίες, αυτό σημαίνει ότι θα δρομολογηθεί εκ νέου πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου (σ.σ. σε αυτό που έληξε στο τέλος του χρόνου και πρόσφερε 28 μισθούς εντάχθηκαν μόλις 14 εργαζόμενοι), καθώς και απολύσεις “εάν χρειαστεί”.

***

ΡΩΣΙΑ. Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, το economico.gr είχε αναφερθεί στο σχέδιο της Ρωσίας να εκσυγχρονίσει και να αναβαθμίσει τα 36 σοβιετικής προέλευσης υπερηχητικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου Tupolev Tu-160, που είχαν το υποκοριστικό «Λευκός Κύκνος», λόγω του χαρακτηριστικού χρώματος της ατράκτου και των φτερών.

(Παρενθετικά, να αναφερθεί ότι το λευκό χρώμα χρησιμοποιείται σε αεροσκάφη που μεταφέρουν πυρηνικά όπλα επειδή θεωρείται ότι απορροφά μέρος της θερμικής ακτινοβολίας που παράγεται από μια πυρηνική έκρηξη, προστατεύοντας το σκάφος και τους επιβαίνοντες σε αυτό).

Στις 12 Ιανουαρίου του 2022, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Rostec, το πρώτο αναβαθμισμένο Tu-160Μ πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη (όχι δοκιμαστική) πτήση του. Όπως ανέφερε η εταιρεία, το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Καζάν και η πτήση πραγματοποιήθηκε σε ύψος 600 μέτρων και διήρκησε περίπου 30 λεπτά. Κατά την διάρκεια της πτήσης, οι πιλότοι πραγματοποίησαν ελιγμούς για να ελέγξουν την σταθερότητα και την ικανότητα ελέγχου του αεροσκάφους στον αέρα.

***

ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ. Ένα «θρίλερ» βγαλμένο από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου βιώνει το τελευταίο διάστημα η Βρετανίας. Σύμφωνα με το BBC, η ΜΙ5, η υπηρεσία εσωτερικής αντικατασκοπίας της χώρας, έχει ενημερώση το Κοινοβούλιο ότι πράκτορας της Κίνας δρα στη Βουλή των Κοινοτήτων και επηρεάζει την πολιτική της χώρας.

Όπως αναφέρει το BBC, η υπηρεσία ασφαλείας της Βρετανίας ανέφερε ότι η Κριστίν Τσινγκ Κούι Λι, δικηγόρος κινεζικής καταγωγής, έχει συνάψει δεσμούς με βουλευτές και πολιτευτές και ότι έχει κάνει δωρεές σε πολιτικούς, με χρήματα από Κίνα και Χονγκ Κονγκ. Η ΜΙ5 κάλεσε όποιον έχει έλθει σε επαφή με την Λι να «προσέχει πολύ» τις σχέσεις του μαζί της και ότι η ίδια «προωθεί την ατζέντα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας», στην ανακοίνωσή του προς τα μέλη του Κοινοβουλίου.

***

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (Τι αξίζει να διαβάσετε)

Η κανονικότητα της βίας.Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε το οξύμωρο: η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα της βίας στα Πανεπιστήμια, λαμβάνει μέτρα, αλλά διστάζει να τα υλοποιήσει. Η αντιπολίτευση αντιδρά στα μέτρα, παριστάνοντας ότι δεν βλέπει το πρόβλημα. Αλλά από την άλλη, αξίζει να σταθείς με θαυμασμό στην ευκολία με την οποία κάποιος που κατηγορείται για ό,τι χειρότερο, δύναται να σταθεί και να διδάξει ενώπιον των παιδιών μας / Κώστας Γιαννακίδης – Από το Protagon.gr

*

Κοροναϊός – «Μήπως να κολλήσουμε την Όμικρον και να τελειώνουμε;» Η άποψη αυτή ακούγεται συχνά σε πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Τι λέει, όμως, η επιστημονική κοινότητα; Από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

*

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΚΤ για ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες. Τον μακρύ δρόμο που έχουν ακόμα να διανύσουν τα τέσσερα εγχώρια συστημικά πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να ολοκληρώσουν την εξυγίανση και την αποτελεσματικότητά τους, σε σχέση με τα αντίστοιχα της Ευρωζώνη δείχνουν τα στοιχεία της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής./ Του Λεωνίδα Στεργίου. Aπό το Capital.gr

*

Ουκρανικό: Ο Πούτιν επιδιώκει μυστήριο στις κινήσεις του. Ποια είναι η επόμενη κίνηση της Ρωσίας στην Ουκρανία; Κανείς δεν ξέρει, εκτός ίσως από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτό γίνεται εκ προθέσεως. Το μυστήριο για τις ρωσικές διαθέσεις έμοιαζε με πυκνή ομίχλη μετά τα φαινομενικά αντικρουόμενα μηνύματα του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ. «Ως ειδικός μπορώ με κάθε επισημότητα να δηλώσω: Ποιος ξέρει;», είπε ο προβεβλημένος Ρώσος αναλυτής εξωτερικής πολιτικής και επικεφαλής ομάδας συμβούλων του Ρώσου προέδρου, Φιοντόρ Λουκιάνοφ. / Του Αντον Τρογιανόφσκι. Από τους  NEW YORK TIMES/ Καθημερινή.

***

ΧΑΑ.Το χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας, αλλά με κέρδη, για ακόμη μία συνεδρίαση, επιβεβαιώνοντας τη διάσπαση του ορόσημου των 950 μονάδων.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,57% στις 955,76 μονάδες, ενώ την Πέμπτη κινήθηκε μεταξύ 946,45 μονάδων (-0,41%) και 960,88 μονάδων (+1,10%). Ο τζίρος ανήλθε στα 112,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 54,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 15 εκατ. τεμάχια (24,5 εκατ. ευρώ), κυρίως στην Alpha Bank (10 εκατ. τεμάχια).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,54%, στις 2.311,14 μονάδες, ενώ στο +0,35% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.581,02 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,55% στις 649,19 μονάδες.

*

WALL STREET. Με αρνητικά πρόσημα ολοκλήρωσαν την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street. Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones απώλεσε 176,70 μονάδες ή 0,49%, στις 36.113,62 μονάδες με τον ευρύτερο S&P 500 να χάνει 64,71 μονάδες ή 1,37%, στις 4.661,64 ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε πτώση 381,6 ή 2,51%, στις 14.806,80 μονάδες.

Η κακή ημέρα στην οποία βρέθηκαν οι μετοχές των Big Tech, μεταξύ άλλων εκείνες των Amazon (-2,4%) και Microsoft (-4,2%), βάρυναν αρνητικά επί του Nasdaq. Η μετοχή της Snap έχασε περί το 10%, ενώ εκείνη της Virgin Galactic πραγματοποίησε “βουτιά” 19%, καθώς η εταιρεία διαστημικών ταξιδίων ανακοίνωσε έκδοση νέου χρέους. Η δε μετοχή της Tesla έχασε άνω του 6%. Η πτώση στον τεχνολογικό κλάδο έκλεισε έτσι τον κύκλο ενός τριήμερου ράλι για τον Nasdaq.

*

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ. Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές την Πέμπτη. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 0,03% στις 486,05 μονάδες. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 υποχώρησε 0,01% στις 4.315,90 μονάδες.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,13% στις 16.031,59 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,16% στις 7.563,85 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έχασε 0,50% στις 7.201,14 μονάδες. Στην επριφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 κέρδισε 0,53% στις 8.816,90 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB πρόσθεσε 0,47% στις 27.844,45 μονάδες.

 


AgrinioStories | Πηγή