3 Δεκεμβρίου 2021

«Παναιτωλοακαρνανική  δράση για την υγεία»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί
η «Παναιτωλοακαρνανική  μέρα δράσης  για την υγεία»

«Παναιτωλοακαρνανική  μέρα δράσης  για την υπεράσπιση της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του» ήταν η σημερινή για τους εργαζομένους του νομού. Η δράση αφορούσε σε συλλαλητήρια που οργανώθηκαν μπροστά από τα δύο νοσοκομεία του νομού, καθώς επίσης και στα Κέντρα Υγείας της Ναυπάκτου της Αμφιλοχίας και της Κατούνας.

Οι φορείς που συνδιοργάνωσαν το Παναιτωλοακαρνανική συλλαλητήριο είναι: Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου – Θέρμου, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, Αγροτικός Σύλλογος Καινούργιου, Αιμοδοτικός Σύλλογος Αγρινίου, Επιτροπή Αγώνα Παναιτωλίου, Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αγρινίου & Περιχώρων, Ένωση Οικοδόμων Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου, Σωματείο Εργαζομένων στην Καθαριότητα Σχολικών Κτιρίων Αιτωλοακαρνανίας & Ευρυτανίας, Συνδικάτο Οδηγών, Σωματείο Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Αιτωλοακαρνανίας, Σωματείο Εργαζομένων ΝΗΡΕΥΣ Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Σωματείο Ετγαζομένων στη Γυψοποιία KNAUF

Το μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου  Κώστας Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα και έχουν χαρακτηρίσει σύμφωνα με την άποψη των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο ολόκληρη την περίοδο που διαρκεί η πανδημία.

«Δεν πάει άλλο», είπε. «Δεν είμαστε στην αρχή αυτής της περιπέτεια ούτε φυσικά στο τέλος της. Μετράμε ήδη 20 μήνες πανδημίας και γύρω από αυτό το θέμα έχει συσσωρευτεί και γνώση και εμπειρία. Παρόλ’ αυτά βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σε πολλές περιοχές η κατάσταση τους έχει ξεφύγει.

 

 

Και στην υπόλοιπη χώρα η κατάσταση χειροτερεύει. Δεν το λέμε εμείς, το λένε καθημερινά τα ρεκόρ που σπάνε το ένα μετά το άλλο. Το φωνάζουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι οποίοι παρά το ότι έχουν εξαντληθεί συνεχίζουν να δίνουν την τιτάνια μάχη για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Αλλά η κυβέρνηση το βιολί της. Επιμένει να μιλάει για πανδημία ανεμβολίαστων, παρότι το σωστό είναι να μιλάμε για πανδημία νόσησης των ανεμβολίαστων.

Γιατί και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν αλλά κυρίως μόνο οι ανεμβολιάστοι νοσούν βαριά και κινδυνεύει η ζωή τους. Το λένε έτσι, γιατί τους βολεύει να κρύβουν το μικρό ποσοστό των εμβολιασμένων, αφού οφείλεται και σε δικές τους ανεπάρκειες και παλινωδίες, τους βολεύει να επικεντρώνουν μόνο σε ένα μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας, σημαντικό φυσικά αναμφίβολα, αναμασώντας την καραμέλα της ατομικής ευθύνης για να μένουν στο απυρόβλητο όλες οι υπόλοιπες ευθύνες τους.

Όλα δείχνουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική και διαχείριση μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου το τέταρτο επιδημικό κύμα θα είναι πιο βαρύ από το πρώτο και το δεύτερο μαζί. Ειδικά στη βόρειο Ελλάδα φρακάρουν τα νοσοκομεία και οι κλίνες ΜΕΘ. Κι αντί η κυβέρνηση να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας συνεχίζει και χαρτζιλικώνει τους κλινικάρχες. Γιατί το νέο ΕΣΥ που ετοιμάζει είναι φτιαγμένο από τα ίδια σάπια υλικά της εμπορευματικοποίησης και της ιδιωτικοποίησης».

Συνολικά τα αιτήματα αυτής της κινητοποίησης είναι:

 • Άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας ( Δ.Σ.Υ.) αρχής γενομένης από την πρωτοβάθμια υγεία.
 • Μαζικές προσλήψεις προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης .
 • Μονιμοποίηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλων των εργαζομένων, επικουρικών και συμβασιούχων.
 • Καμιά μείωση του αριθμού των νοσοκομειακών  κλινών.
 • Καμιά μείωση – κατάργηση τμημάτων κλινικών των νοσοκομείων .
 • Πλήρης , επαρκής, αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημοσίων μονάδων υγείας για σύγχρονες , απολύτως δωρεάν, υπηρεσίες υγείας για το λαό.
 • Να μη μετατραπούν τα νοσοκομεία ,  λόγω της πανδημίας, σε νοσοκομεία αναφοράς  για μια νόσο.
 • Ένταξη όλων των εργαζομένων στο Δ.Σ.Υ. στα Β.Α.Ε.
 • Δημιουργία τμήματος αιμοληψίας στο νομό.
 • Επίταξη όλου του ιδιωτικού συστήματος , άνευ όρων και προϋποθέσεων, στις υπηρεσίες του Δ.Σ.Υ.
 • Αποτελεσματικό εμβολιαστικό πρόγραμμα με αξιοποίηση όλων των επιστημονικών κριτηρίων και όλων των κατάλληλων  εμβολίων  με δωρεάν και πλήρη  ιατρικό έλεγχο , με εξαντλητική  ενημέρωση,  με κέντρο ελέγχου και φαρμακοεπαγρύπνησης  με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων.

 


AgrinioStories | Επμέλεια: Λευτέρης Τηλιγάδας