2 Οκτωβρίου 2022

Αποθήκες Ηλιού: «Λυπηρή εξέλιξη, αλλά ας είναι η τελευταία»

Αποθήκες Ηλιού: Η ιστορία της πόλης και του τόπου
αποτυπώνεται πλήρως στα ιστορικά κτίρια
Εάν δεν προλάβουμε να τα σώσουμε είναι σαν να παρατάμε
την ιστορία και τον πολιτισμό μας

  • του Παναγιώτη Καψάλη*

Επί της θετικής απόφασης του ΚΑΣ, όπως ενημερωνόμαστε, για την συνολική κατεδάφιση του κτιρίου των πρώην καπναποθηκών Ηλίου, θέλω να αναφερθώ και να πω πως το σωστο “τώρα πια” που έπρεπε να γίνει στην κατάσταση που είχε περιέλθει το κτίριο και αποτελούσε μονόδρομο ήταν η συνολική κατεδάφιση του για λόγους δημόσιας  ασφαλείας αλλά και για λόγους δημόσιας υγιεινής όπως και θα γίνει.

Αυτό ομως που πρέπει να κρατήσουμε και είναι η ουσία της όλης εξέλιξης του θέματος είναι το ότι επετράπη από  όλους όσους είχαν την ευθύνη όλα αυτά τα χρόνια να φτάσει ένα κτίριο ιστορικό το οποίο έχει ταυτιστεί με την πόλη του Αγρινίου και την ευρύτερη περιοχή ώστε να καταντήσει ερείπιο  με μόνη προκριθείσα λύση την πλήρη κατεδάφιση του. Είναι λυπηρή αυτή η εξέλιξη αλλά ας είναι η τελευταία για τα ιστορικά κτίρια που υπάρχουν στην πόλη μας καθώς και σε όλο το Δήμο και να γίνει παράδειγμα προς αποφυγήν ώστε να προλάβουμε να σώσουμε τα υπόλοιπα και εν συνέχεια να τα αξιοποιήσουμε όπως πραγματικά αξίξει.

Η ιστορία της πόλης και του τόπου αποτυπώνεται πλήρως στα ιστορικά κτίρια και εάν δεν προλάβουμε να τα σώσουμε είναι σαν να παρατάμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας να χαθεί και μαζί να χάνεται και το μέλλον μας. Ας γίνει η κακή πια εξέλιξη, το έναυσμα  για γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις για τα υπόλοιπα, γιατί δυστυχώς θα γίνουμε μάρτυρες της ίδιας κατάληξης και των υπόλοιπων ιστορικών κτιρίων εάν κωλυσιεργούμε. Οποίος έχει την ευθύνη ας δράσει έγκαιρα και αποτελεσματικά. Υπάρχουν κι αλλά κτίρια που οδηγούνται στην ίδια κατάληξη και δεν έχουμε το δικαίωμα να δούμε και γι αυτά το ίδιο αποτέλεσμα.

Είναι υποχρέωση μας η προστασία και η ανάδειξη τους.

*Δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ με την παράταξη «Αγρίνιο Μπορείς»