21 Μαρτίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα για την Aξιοπρεπή Εργασία

  • Επιμέλεια: Λευτέρη Τηλιγάδα

Sharan Burrow: «Πρέπει να δεσμευτούν ξανά για πλήρη εργασία»

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Aξιοπρεπή Eργασία (World Day of Decent Work) η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (ITUC), που συσπειρώνει στις τάξεις της 175 εκατομμύρια εργαζόμενους από 156 χώρες και σχετίζεται με κεντροδεξιά και κεντροαριστερά πολιτικά κόμματα (Ωραία ισορροπία).

Βασικοί της στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας για την Aξιοπρεπή Εργασία είναι:

  • Να προβάλλει την έννοια της Αξιοπρεπούς Εργασίας στους πολίτες, στους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων και στους εμπλεκόμενους φορείς.
  • Να καταδείξει ότι η αξιοπρεπής εργασία είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος διεξόδου από τη φτώχεια και ότι είναι παράγοντας καθοριστικής σημασίας για την οικοδόμηση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.
  • Να θέσει την αξιοπρεπή εργασία στο επίκεντρο της ανάπτυξης, της οικονομικής, συνδικαλιστικής και κοινωνικής πολιτικής σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Με περισσότερες από 200 εκατομμύρια θέσεις εργασίας να χάνονται από την πανδημία, άλλα εκατό εκατομμύρια που εξακολουθούν να κινδυνεύουν και μεγάλος αριθμός ανέργων – η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες – να εγκαταλείψουν την αγορά εργασίας, η Παγκόσμια Ημέρα Αξιοπρεπούς Εργασίας στις 7 Οκτωβρίου καλεί κάθε κυβέρνηση να αναπτύξει σχέδια για την απασχόληση.

Ο Γενικός Γραμματέας της ITUC Sharan Burrow δήλωσε: «Οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν μια κύρια προτεραιότητα, και αυτές είναι οι θέσεις εργασίας. Πρέπει να δεσμευτούν ξανά για πλήρη εργασία. Αυτό παρέχει τη βάση για την οικονομική ασφάλεια και την κοινωνική δικαιοσύνη.

«Η απαίτηση ITUC είναι ένας στόχος 575 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και η επισημοποίηση τουλάχιστον των μισών άτυπων θέσεων εργασίας έως το 2030. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος 8 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και η επίτευξη του στόχου 8 είναι το κλειδί για την επίτευξη των άλλων ΣΒΑ .

«Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τις κυβερνήσεις να συζητήσουν με τα συνδικάτα, τους εργοδότες και άλλους για να θέσουν φιλόδοξους στόχους για τη δημιουργία και τη διατήρηση θέσεων εργασίας επειγόντως. Και στη συνέχεια πρέπει να επιτύχουν αυτούς τους στόχους διασφαλίζοντας τη δημιουργία θέσεων εργασίας φιλικές προς το κλίμα για τη σταθεροποίηση του πλανήτη και την παροχή μιας οικονομίας μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

«Πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στην εργασία στον τομέα της ζωτικής σημασίας περίθαλψης και στις υποδομές. Η ζήτηση για θέσεις εργασίας είναι εφικτή, ιδίως εάν οι κυβερνήσεις ακολουθούν δίκαιες φορολογικές πολιτικές, αντί να έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν σε έναν μικρό αριθμό ανθρώπων να συσσωρεύουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια αποφεύγοντας τους φόρους. Αυτά τα έσοδα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο

«Η παγκόσμια αγορά εργασίας είναι σπασμένη. Οι κυβερνήσεις απέτυχαν να ρυθμίσουν την εργασία και έχασαν από τον στόχο του την πλήρη απασχόλησηΗ εργασία είναι ακόμη πιο επισφαλής από ό, τι πριν από την πανδημία, και αυτό απαιτεί να αλλάξουν οι κανόνες, έτσι ώστε οι άνθρωποι να προστατεύονται από την αυξανόμενη εκμετάλλευση και την ανεξέλεγκτη ανασφάλεια.

«Οι θέσεις εργασίας είναι απολύτως κεντρικές για την ανάκαμψη και τη δημιουργία της ανθεκτικότητας που απαιτείται παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της πανδημίας και άλλων υπαρξιακών απειλών. Η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι κεντρικής σημασίας για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο, μαζί με τα δικαιώματα, την κοινωνική προστασία, την ισότητα και την ένταξη. Η Παγκόσμια Ημέρα για Αξιοπρεπή Εργασία θα ενισχύσει την πρόσκληση Just Jobs και, όπως επισημαίνει η σύντομη εκστρατεία μας , για την αντιμετώπιση της κρίσης της ανεπίσημης », δήλωσε ο Sharan Burrow.

 


AgrinioStories