29 Μαΐου 2023

Π. Πατρών 11/5 – 31η Διεθνής Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας

Τελετή έναρξης
της 31ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Φιλοσοφίας
στις 11 Μαΐου 2023, στην Αρχαία Ολυμπία

Η Τελετή έναρξης της 31ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Φιλοσοφίας λαμβάνει χώρα στις 11 Μαΐου στο μεγάλο Αμφιθέατρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας «Δημήτρης Βικέλας» στην Αρχαία Ολυμπία. 100 νέοι στοχαστές, νικητές των εθνικών διαγωνισμών Φιλοσοφίας από 50 χώρες διαγωνίζονται στο στίβο του πνεύματος.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών με προσωπικό ενδιαφέρον του Πρύτανη Χρήστου Μπούρα έρχεται για δεύτερη φορά μετά το 2010 να πατρονάρει αυτόν τον Διεθνή Θεσμό. Ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Διονύσιος Μαντζαβίνος είναι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, στην οποία προεδρεύει ο Μιχαήλ Παρούσης, Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας, που έχει την ευθύνη του Διαγωνισμού. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με εξαιρετικά αποφασιστική οργανωτική και οικονομική συμβολή μέσω του Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Φίλια, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μέσω του επιστημονικού εκπροσώπου του Νικόλα Πρεβελάκη και του εκτελεστικού διευθυντή του Χρήστου Γιαννόπουλου, και η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία εκπροσωπούμενη από τον Διευθυντή Αρσακείου Λυκείου Πατρών Εμμανουήλ Πετράκη.

Μεγάλος υποστηρικτής του εγχειρήματος είναι ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, με αρωγό προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Γεωργιόπουλο, ενώ την προσπάθεια ενισχύει ο ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Πατρών με τον Διευθυντή του Αντιπρύτανη Παναγιώτη Δημόπουλο. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ 3 και η ΕΡΤ Πάτρας.

Χορηγοί σε είδος είναι οι εταιρείες dur, Loux Μαρλαφέκας, Cavino, confettis, και Zinzino. Την τελετή έναρξης θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της ΔΟΑ Ισίδωρος Κούβελος που θα απευθύνει χαιρετισμό. Κεντρικό θέμα της Ολυμπιάδας είναι «Ζωή σε συνθήκες άμιλλας» με επίσημο ομιλητή τον Ολυμπιονίκη γερμανό Φιλόσοφο Χανς Λένκ.

Ειδικό αφιέρωμα θα γίνει στην συνδεόμενη με την Ολυμπία ελληνική φιλοσοφία, τόσο την αρχαία, με τον μεγάλο σκεπτικό φιλόσοφο Πύρρωνα, όσο και την σύγχρονη, με τον στοχαστή της πολιτικής και της εξουσίας Παναγιώτη Κονδύλη. Οι σχέσεις ανταγωνισμού στην κοινωνία και την οικονομία, η ακριβοδικία στις σχέσεις φύλου, και οι ηθικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από την κατοχή φυσικών χαρισμάτων θα είναι θέματα που θα απασχολήσουν μέσω διαλέξεων και εργαστηρίων τους νεαρούς στοχαστές κατά την τριήμερη παραμονή τους στην Ολυμπία.

 


AgrinioStories