5 Δεκεμβρίου 2022

Ουκρανία: Νέα κατάπαυση του πυρός

Εν μέσω εκρήξεων και βομβαρδισμών νέα κατάπαυση του πυρός

Συνεχίζονται οι σφοδροί ρωσικοί βομβαρδισμοί στην Ουκρανία καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στην 14η ημέρα, ενώ η ενεργειακή κρίση μετατρέπεται σε ωρολογιακή βόμβα για την παγκόσμια οικονομία. Εν τω μεταξύ, από τις 9 το πρωί ισχύει νέα κατάπαυση του πυρός σε πέντε πόλεις για την απομάκρυνση των αμάχων.

Η Ουκρανία θα προσπαθήσει σήμερα να απομακρύνει αμάχους μέσω έξι «ανθρωπιστικών διαδρόμων» που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ άλλων και από τη νότια πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η Βερεστσούκ ανέφερε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή της πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συμφώνησαν να σταματήσουν το πυρ στις περιοχές αυτές από τις 9 π.μ. ως τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και κάλεσαν τις ρωσικές δυνάμεις να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για τοπικές εκεχειρίες.

Στις 9 το πρωί, άνοιξαν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι και στο Κίεβο και κανονικά δεν θα έπρεπε να ηχούν σειρήνες καθώς δεν βοηθάει τη διαδικασία απομάκρυνσης των αμάχων», μετέδωσε ζωντανά η Ευτυχία Πενταράκη, ενώ ο εικονολήπτης Τάσος Χρονόπουλος έστρεψε την κάμερα στα χαρακώματα και στα οδοφράγματα. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα «για το μεγάλο χτύπημα των Ρώσων», ενώ μετά τις σειρήνες στις 2 και στις 5 το πρωί, ακούστηκε ο ουκρανικός εθνικός ύμνος, όπως κάθε ημέρα για εκείνους που επέλεξαν να μείνουν και να υπερασπιστούν εθελοντικά την πόλη.

Είναι ολόκληρες οικογένειες που ππροσφέορνυ ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης στον στρατό, είναι φοιτητές που με λαπτοπ δέχονται μηνύματα συμπολιτών τους που έχουν ανάγκη, είναι εθελοντές που δεν φαίνονται στην κάμερα καθώς είναι ακροβολισμένοι σε κάθε παράθυρο ή ταράτσα, είπε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη.

Δύσκολη ήταν η νύχτα στην Οδησσό καθώς ακούγονταν βολές πυρομαχικού και εκρήξεις όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Αλεξάνδρα Καλαϊτζή, η οποία βρίσκεται στην πόλη μαζί με τους τεχνικούς Αντώνη Κατσουγιαννόπουλο και Αντώνη Βουτσά.

Οι άνθρωποι συνεχίζουν να οχυρώνουν την Οδησσό ενώ πολλοί έγιναν εθελοντές και συνδράμουν στις προετοιμασίες για μια ενδεχόμενη εισβολή των Ρώσων.

 


AgrinioStories | Πηγή