10 Ιουνίου 2023

Οξεία ηπατίτιδα: 1 από τα 3 ύποπτα την Πάτρα

Οξεία ηπατίτιδα: Τρία περιστατικά παιδιών,
πληρούν τα κριτήρια «πιθανού κρούσματος», στη χώρα μας

Το ένα από αυτά, που αφορά σε παιδάκι ηλικίας 10 ετών, είναι από την Πάτρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ «μετά από ενεργή αναζήτηση των κρουσμάτων, εντοπίστηκαν τρία περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα που πληρούν τα κριτήρια του ”πιθανού κρούσματος”, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Τα παιδιά ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, σύμφωνα με τις περιγραφές του ΕΟΔΥ, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμετούς) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml). Το άλλο παιδί ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση.

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» σε επικοινωνία είχε με τον καθηγητή και διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, Γαβριήλ Δημητρίου, ο οποίος διευκρίνισε «όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ πρόκειται για πιθανά κρούσματα.

Σε ότι αφορά το 10χρονο παιδί, παιδίατρος της πόλης μας, μου ανέφερε ότι κατέγραψε αυξημένες τρανσαμινάσες. Είναι ένα στοιχείο που μας θέτει σε επιφυλακή. Ωστόσο, πέραν αυτού δεν επιβεβαιώθηκε κάτι άλλο. Ολος ο παιδιατρικός κόσμος είναι σε επιφυλακή και πρέπει να αναφέρει κάθε σύμπτωμα. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης αν προκύψει κάτι. Από κει και πέρα, δεν σημαίνει ότι όταν έχουμε κάποιο ύποπτο σύμπτωμα πρόκειται για τη συγκεκριμένη νόσο».

Μάλιστα, ο κ. Δημητρίου εμφανίστηκε καθησυχαστικός επισημαίνοντας ότι η προσωπική του εκτίμηση, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι ότι δεν θα υπάρξει έξαρση.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι «οι κλινικοί γιατροί είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, έχουν ενημερωθεί και επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση συμπληρώνουν και αποστέλλουν στον ΕΟΔΥ δελτίο δήλωσης κρούσματος.

Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες, τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά.

Επίσης, έχουν σταλεί οδηγίες για τη συλλογή και αποστολή δειγμάτων στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, ώστε να γίνεται άμεσα ο απαιτούμενος έλεγχος για τον εντοπισμό της αιτίας της επιδημικής έξαρσης.

 

 

  • | Πηγή Μαρίνα Ριζογιάννη

AgrinioStories