8 Αυγούστου 2022

Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε… για τους πανσέδες

Ο πανσές χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό
και διακοσμητικό φυτό εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

Με το υπέροχο σχέδιο του κοσμεί ανθοδέσμες και βάζα και χρησιμοποιείται στο στολισμό σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Πανσές είναι κοινή ονομασία μιας ομάδας ειδών, ποικιλιών και υβριδίων ποωδών φυτών του γένους Ίον (Viola).  Κοινός πρόγονος όλων των ειδών του πανσέ είναι το είδος Ίον το τρίχρουν (V. tricolor) που λέγεται και άγριος πανσές ή πανσές των λιβαδιών.  Είναι μονοετές ή πολυετές ποώδες φυτό ύψους 15 έως 30 εκατοστομέτρων με καρδιόσχημα ή αποστρογγυλεμένα φύλλα στη βάση του και επιμήκη ή ωοειδή φύλλα στον βλαστό.

Τα άνθη διαμέτρου από 2,5 έως 5 εκατοστομέτρων έχουν πέντε πέταλα και βελούδινη υφή.

Ο χρωματισμός τους είναι συνήθως ένας συνδυασμός μπλε, κίτρινου και λευκού. Τα φυτά αυτά αναπτύσσονται καλύτερα σε πλούσια εδάφη με υγρό και ψυχρό κλίμα. Χρειάζεται περίπου δύο με τρεις φορές την εβδομάδα πότισμα με λίγο νερό καθώς πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη γλάστρα λόγω των μεγάλων ριζών που θα αναπτύξη.

 

Ιστορικές διαδρομές του πανσέ

Στην βικτοριανή Αγγλία, χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο κρυφών εραστών, σε επίδειξη αγάπης και πάθους. Τοποθετούσαν σε ένα μάτσο από βότανα, τυλιγμένα σε ένα ύφασμα, στη μέση τους πανσέδες. Μετέφεραν αλληγορικά μηνύματα όπως: «είμαι ερωτευμένος μαζί σου», «σε σκέπτομαι», «μου λείπεις»…

Ετυμολογική έννοια του πανσέ

Η λέξη προέρχεται από τα γαλλικά στα μέσα του 15ου αιώνα, από την λέξη pensee, που σημαίνει «σκέψη». Η γαλλική λέξη pensee προέρχεται από τη λατινική λέξη pensare που σημαίνει να εξετάσει ή pendare που σημαίνει να ληφθούν τα πάντα υπόψη.

Αλληγορικός συμβολισμός

Ο όμορφος πανσές συμβολίζει την αγάπη ή τον θαυμασμό κάποιου προς κάποιον άλλο. Το λουλούδι επέλεξε ως σύμβολο η Κοινωνία των Ελεύθερων Σκεπτόμενων (Free Thinkers Society), μια ομάδα ανθρώπων που αποφάσισαν να υιοθετήσουν έναν τρόπο σκέψης που ήταν απαλλαγμένος από κοινωνικούς περιορισμούς, προσδοκίες, συναισθήματα ή θρησκευτικά δόγματα. Στην υψηλότερη μορφή της βασίζεται στην καθαρή λογική και εκλογίκευση. Η επιλογή έγινε, επειδή η λέξη pansy (στα αγγλικά) είναι από το ρήμα penser στα γαλλικά, που σημαίνει να σκέφτεσαι.

Συμβολισμός χρώματος

Οι παραδοσιακές έννοιες των χρωμάτων των λουλουδιών ισχύουν επίσης και για τον πανσέ:

 • το κόκκινο και το ιώδες σημαίνει πάθος,
 • το κίτρινο σημαίνει μια φωτεινή διάθεση ή ευτυχία,
 • το μπλε ισούται με την ηρεμία και την αξιοπιστία,
 • το ροζ σημαίνει αθωότητα,
 • το ροδακινί τρυφερότητα,
 • το πορτοκαλί είναι ένα φιλόξενο ζεστό χρώμα,
 • το λευκό, καθαρή πρόθεση ή αγνότητα.

Το λευκό με μωβ, θα μπορούσε να εκφράσει αλληγορικά, μια ευκαιρία (λευκό) για το παθιασμένο συναίσθημά μας (κόκκινο τμήμα μωβ), διότι έχουμε εμπιστοσύνη (μπλε τμήμα μωβ ) στα συναισθήματά μας.

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα από τα σπάνια λουλούδια, που τα τρία βασικά του χρώματα (κίτρινο, μπλε και λευκό) εμπλέκονται σε ποικίλους συνδυασμούς και αποχρώσεις. Όσο πιο πολλές είναι οι αποχρώσεις, τόσο πιο περίπλοκα τα μηνύματα του συμβολισμού τους.

Το μπλέ, για παράδειγμα, που είναι λιγότερο σύνηθες για λουλούδι, υπάρχει σε όλες του τις αποχρώσεις, στον πανσέ: γαλάζιο, μοβ μπλε, σκούρο μπλε.

Βρίσκουμε επίσης χρωματισμούς όπως: μπορντό, βαθύ πορτοκαλί, χάλκινο, πορφυρό, ανοιχτό μωβ, μαύρο, λευκό και λεπτές παραλλαγές αυτών των χρωμάτων.

 

 

Σημαντικά βοτανικά χαρακτηριστικά του λουλουδιού

 • Τα λουλούδια του πανσέ χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στη βοτανική και κινεζική ιατρική. Όλα τα μέρη του φυτού είναι βρώσιμα και αποτελούν καλή πηγή θρεπτικών ουσιών.
 • Έχουν χρησιμοποιηθεί για να διασπάσουν την πυκνότητα των όγκων, καθώς πιστεύεται ότι τους εμποδίζουν να μετατραπούν σε καρκινικούς.
 • Οι πανσέδες χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαία Αθήνα για να αποβάλουν την οργή από μια θυμωμένη καρδιά. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των ήπιων καταπραϋντικών ιδιοτήτων της μανίας. Ο Πλίνιος, είχε γράψει ότι ο πανσές θα μπορούσε να διευκολύνει τους πονοκεφάλους και τη συνοδευτική ζάλη τους. Αυτό ήταν αλήθεια, διότι ένα από τα ενεργά συστατικά του είναι το κύριο συστατικό της σύγχρονης ασπιρίνης.
 • Περιέχουν επίσης σαπωνίνες, οι οποίες είναι ενώσεις που βρίσκονται σε φυτά που έχουν αποχρεμπτικές (ιδιότητες καθαρισμού βλέννας) και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται συνήθως για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

 

 

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το λουλούδι

 • Είναι το επίσημο σύμβολο της Οζάκα, Ιαπωνίας
 • Προέρχεται από τη μικρή βιόλα, μια ευρωπαϊκή μορφή αγριολούλουδου.
 • Οι σύγχρονοι πανσέδες είναι απλά το αποτέλεσμα κάποιων ευρηματικών κηπουρών που παρατηρούσαν διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς που αναπτύσσονται σε διαφορετικά σημεία του φυσικού περιβάλλοντος (δασικές εκτάσεις σε σύγκριση με ανοιχτές βραχώδεις περιοχές), και δημιούργησαν στη συνέχεια υβρίδια, με διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς και σχέδια.
 • Ήταν συνηθισμένο άνθος του Ονείρου Καλοκαιρινής Νύχτας, του Σαίξπηρ.

Προσφέρετε το λουλούδι σε αυτές τις περιπτώσεις:

 • Κρίση κλειστοφοβίας
 • Για να νιώσετε φως, όταν σκοτεινιάζει η ψυχή ή ο χώρος, σε αποχρώσεις πορτοκαλί, βερικοκί, ροζ ή κίτρινου.
 • Ένα δοχείο συνδυασμών του μπλε θα ήταν ένα μεγάλο δώρο ηρεμίας, εσωτερικής αρμονίας, γαλήνης.

 


AgrinioStories | Πηγή