Δασκαλή: Κατώτερος των προσδοκιών ο Λύρος

Όλγα Δασκαλή: «Η δημοτική αρχή του κ. Λύρου
αποδείχθηκε πολύ κατώτερη των προσδοκιών»

Μία συνέντευξη για όλα όσα σφορούν την δημοτική ενότητα του Αιτωλικούπαραχώρησε η πρόεδροw του κοινοτυκού συμβουλίου Μεσολογγίου και υποψήφια δήμαρχος Μεσολογγίου, Όλγα Δασκαλή, στο etoliko.gr.

Για την υποψηφιότητα της αλλά και για το γεγονός ότι για πρώτη φορά διεκδικεί τη δημαρχία μία γυναίκα είπε: «εν έτει 2022 δεν θα έπρεπε να μας φαίνεται περίεργο που μια γυναίκα αναλαμβάνει επικεφαλής συνδυασμού, διεκδικώντας τον δημαρχιακό θώκο. Κοιτάζοντας γύρω μας είναι πολλά τα παραδείγματα γυναικών που ηγούνται με αρτιότητα σε οργανισμούς, επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες κ.α. Η θέση του Δημάρχου δεν προϋποθέτει άνθρωπο συγκεκριμένου φύλου. Η γνώμη μου είναι ότι ο/η Δήμαρχος πρέπει να διαθέτει εντιμότητα, εργατικότητα, οργανωτικό και ενωτικό πνεύμα, διοικητικές ικανότητες, να μπορεί να διαχειρίζεται το ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως αξιοσύνη. Το φύλο δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τα παραπάνω. Ο/Η Δήμαρχος οφείλει να προασπίζεται τα τοπικά συμφέροντα, να κατευθύνει τις δράσεις για την υλοποίηση ενός σχεδίου ανάπτυξης, να διασφαλίζει την ενότητα της τοπικής κοινωνίας και να ασκεί όλα αυτά τα καθήκοντα με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας. Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι ποια ή ποιος είναι κατάλληλη/ος να κάνει τα παραπάνω.

»Τα φαινόμενα βίας εναντίων των γυναικών είναι ένα διαχρονικό ανησυχητικό φαινόμενο που οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία με θάρρος, αλληλεγγύη και έμπρακτη συμπαράσταση στα θύματα καθώς και με παρεμβάσεις προληπτικού χαρακτήρα για την εξάλειψη των αιτιών του. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ως κοινωνία και οφείλουμε να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά στην οικογένεια, την γειτονιά, το σχολείο, την εργασία και κάθε κοινωνική μας έκφανση ώστε να μην κρύβεται το θέμα κάτω από το χαλί και όσοι το έχουν ανάγκη να βρίσκουν την υποστήριξη όλων μας.»

Κρίνοντας το έργο της δημοτικής αρχής του σημερινού δημάχρου Μεσολογγίου, Κώστα Λύρου, σημείωσε ότι «δυστυχώς, η δημοτική αρχή του κ. Λύρου αποδείχθηκε πολύ κατώτερη των προσδοκιών, τόσο των δημοτών, όσο και των δικών της εξαγγελιών. Δεν κατάφερε να δώσει λύση σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν τον Δήμο μας. Αντίθετα μάλιστα, θα μπορούσα να πω ότι πολλά από αυτά τα προβλήματα διογκώθηκαν. Να αναφερθώ στο θέμα της μαρίνας του λιμανιού Μεσολογγίου, στον ΧΥΤΑ, στη διαχείριση των σκουπιδιών, στην ύδρευση του Αιτωλικού, στις αθλητικές εγκαταστάσεις, στις χαμένες ευκαιρίες χρηματοδότησης, στην έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, στην αποδυνάμωση των δημοτικών υπηρεσιών, στην ανούσια σπατάλη του δημοτικού χρήματος, στον παραγκωνισμό των Κοινοτήτων; Δεν υπήρξε  προσανατολισμός και καμία ουσιαστική διεκδίκηση ώστε να έρθει ο Δήμος μας στο προσκήνιο. Έχουμε μείνει πίσω και μάλιστα ο δήμος μας είναι αποδυναμωμένος. Ωστόσο, δεν θέλω να παρελθοντολογώ, διότι ήδη στη συνείδηση του κόσμου η δημοτική αρχή κ. Λύρου είναι παρελθόν. Εμείς, με το Συνδυασμό “Ισχυρός Δήμος – Δυνατές Κοινότητες – Ευημερία Πολιτών” έχουμε αρχίσει να σχεδιάζουμε με τις απαραίτητες προτάσεις, τους τρόπους και τα μέσα, την επόμενη μέρα του Δήμου, ώστε να δώσουμε νέα πνοή στον τόπο.»

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη ΕΔΩ

Στο ερώτημα «πως θα απαντούσατε στους συνδημότες μας, αν σας ρωτούσαν, γιατί να σας εκλέξουν ως Δήμαρχο; Που διαφοροποιήστε έναντι των άλλων υποψηφίων;» η κ. Δασκαλή απάντησε:

«Σε αυτή την ερώτηση προτιμώ να απαντώ στους συνδημότες μου κάθε μέρα με τις ενέργειες μου. Δεν είμαι κλεισμένη σε ένα γραφείο, δεν αγνοώ τις επισημάνσεις, ακούω τα παράπονα και προσπαθώ να βρίσκω λύσεις σε κάθε πρόβλημα. Ό,τι έχω αναλάβει, το έχω φέρει εις πέρας αποτελεσματικά. Δεν παραιτήθηκα από την θέση της Προέδρου της Κοινότητας παρά το γεγονός ότι με το που αναλάβαμε μας αφαίρεσαν τις αρμοδιότητες. Ούτε η ασεβής στάση του Δημάρχου προς τον θεσμό του Συμβουλίου Κοινότητας με πτόησε. Επέλεξα να τιμήσω την επιλογή των δημοτών στο πρόσωπό μου και στον συνδυασμό μας, μέσα στα πλαίσια του νόμου, με συνελεύσεις σε όλες τις γειτονιές, με μόλις 6.000 ευρώ τον χρόνο για να υλοποιήσουμε πολλές μικρές παρεμβάσεις και με ετήσιο κάθε χρόνο απολογισμό των  πεπραγμένων. Εφαρμόζουμε συμμετοχικό προϋπολογισμό, είμαστε παρόντες σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, προσφεύγουμε κατά λανθασμένων αποφάσεων, καταθέτουμε προτάσεις. Βρεθήκαμε σε διαβουλεύσεις για το νέο ΕΣΠΑ (ενώ όλοι ήταν απόντες, ακόμα και η δημοτική αρχή!). Διεκδικήσαμε και διεκδικούμε τα δικαιώματα των Κοινοτήτων στην Ελληνική Βουλή εκπροσωπώντας το Πανελλήνιο Δίκτυο Κοινοτήτων.  Βρισκόμαστε κάθε μέρα σε κάθε γειτονιά και είμαστε σε συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες για τα θέματα που απασχολούν τον Δήμο.

» Τώρα, εάν εννοείτε πολιτική διαφοροποίηση, θα σας πω ότι υπάρχει, ναι, τόσο στη μεθοδολογία που χρησιμοποιούμε, όσο και στην επιλογή πρώτα να γνωρίσουμε καλά τα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο και μετά να διεκδικήσουμε τη ψήφο των πολιτών με συγκεκριμένη στοχοθεσία. Επίσης, ειδοποιός διαφορά πιστεύω ότι είναι και η σύνθεση των ατόμων του συνδυασμού μας.

» Ελπίζω στο επόμενο διάστημα να αναπτύξουμε όλοι οι υποψήφιοι τις πολιτικές θέσεις μας αλλά και να γίνουν κοινές δημόσιες συζητήσεις ώστε να ενημερωθούν διεξοδικά οι δημότες πριν αποφασίσουν ποιον θέλουν να τους εκπροσωπεί και σε ποιον/α αναθέτουν την τύχη του τόπου. »

 


AgrinioStories