8 Αυγούστου 2022

Οκτώ λουλούδια και το νόημα τους

Τα λουλούδια έχουν το συμβολισμό τους, το νόημα τους.

Μας βοηθούν να περάσουμε μηνύματα στους γύρω μας, αλλά επίσης μαρτυρούν πολλά στοιχεία για το χαρακτήρα μας! Και αυτό από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα..

Για πολλούς αιώνες μάλιστα, ο άνθρωπος απέδιδε στα λουλούδια μαγικές ιδιότητες!

Στα χρόνια της πουριτανικής Βικτοριανής περιόδου τα λουλούδια ξεχώριζαν και η ανθομαντεία ήταν κάτι στο οποίο ανέτρεχαν συχνά οι άνθρωποι για να «διαβάσουν» το μέλλον τους. Για να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που έδιναν τα λουλούδια χρησιμοποιούσαν το άρωμα τους, το σχήμα τους, αλλά και τους συνδυασμούς που σχημάτιζαν πάνω στο φυτό. Πίστευαν ότι κάθε λουλούδι αντιπροσωπεύει κάτι και ανάλογα με αυτό που διάλεγαν να φορέσουν στη μπουτονιέρα ή το καπέλο τους ήθελαν να περάσουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα στους γύρω τους. Αυτό πιστεύουμε και σήμερα, μάλιστα χαρίζουμε λουλούδια θέλοντας να πούμε κάτι στον άλλο με ευγενικό τρόπο και χωρίς λόγια. Γι αυτό, αν κάποιος σας προσφέρει λουλούδια, βρείτε τι ακριβώς θέλει να σας πει

Ας δούμε τι συμβολίζει το καθένα από τα λουλούδια ξεχωριστά:

– – – – – – – — – – – –

1. Αμαρύλλις

 

Συμβολίζει την υπερηφάνεια, την αποφασιστικότητα και την λαμπερή ομορφιά.

O θρύλος λέει πως η Αμαρυλλίς υπήρξε μια ντροπαλή, όμορφη νύμφη, η οποία ερωτεύτηκε τον Αλταίονα, ένα βοσκό όμορφο σαν τον Απόλλωνα, και δυνατό σαν τον Ηρακλή.Ο Αλταίονας, όμως, δεν έδειχνε κανένα ενδιαφέρον για την Αμαρυλλίδα. Εκείνη αποφάσισε να κερδίσει την αγάπη του, χωρίς να νοιάζεται για τις συνέπειες. Ο Αλταίονας, ασυγκίνητος από τη γοητεία της, είχε μοναδική επιθυμία να του προσφέρουν ένα λουλούδι που όμοιο του να μην υπήρχε στον κόσμο. Η Αμαρυλλίδα πήγε και συμβουλεύτηκε λοιπόν το μαντείο των Δελφών. Εκεί της δόθηκε ο χρησμός πως θα πρέπει να φορέσει ένα λευκό φόρεμα για τριάντα νύχτες και να σταθεί μπροστά από την πόρτα του Αλταίονα, τρυπώντας το δέρμα της πάνω από το σημείο της καρδιάς. Στην συνέχεια θα έπρεπε να γράψει με το αίμα της το όνομα της πάνω στην πόρτα του. Από τις σταγόνες που έπεσαν στο χώμα μπροστά στην πόρτα του Αλταίονα, γεννήθηκε ένα υπέροχο φυτό. Έτσι όταν ένα πρωί ο Αλταίονας άνοιξε την πόρτα του, αντίκρισε ένα πανέμορφο λουλούδι με βαθυκόκκινα πέταλα, που είχε βαφτεί από το αίμα της καρδιάς της Αμαρυλλίδος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Αμαρυλλίδα κέρδισε την αγάπη του Αλταίονα.

Ο αριθμός τριάντα συμβολίζει την ισορροπία, είναι ο αριθμός του κύκλου, και κατ’ επέκταση του σύμπαντος.

– – – – – – – — – – – –

2. Αμυγδαλιά
«Ο αφυπνιστής της ζωής»

 

 

Συμβολίζει την παρθενία, την αγιότητα, την επαγρύπνηση, την ομορφιά και την συζυγική ευτυχία.

Το κλαδί της αμυγδαλιάς χαρίζει ομορφιά, χαρούμενη διάθεση, καλή υγεία και κατά συνέπεια αρμονία. Είναι το καταλληλότερο για να διακοσμήσει το χώρο μας, διότι αυξάνει με θετική ενέργεια το χώρο που θα το τοποθετήσουμε.

Τα άνθη της αμυγδαλιάς ακτινοβολούν θετικότητα, καθαρότητα, αγνότητα και ομορφιά. Τα λευκά άνθη δημιουργούν διαύγεια και τα ροζ άνθη τρυφερότητα και αγνά αισθήματα.

Οι Βυζαντινοί την ονόμαζαν Θάσια, ο Κάτων και ο Πλίνιος την αναφέρουν ως, Καρύα η ελληνική. Τα άνθη της αμυγδαλιάς, τα πρώτα λουλούδια του έτους, ανοίγουν ένα νέο κύκλο στην αέναη διαδικασία της επαναγέννησης της φύσης. Η αμυγδαλιά βιάζεται ν’ ανθίσει, όπως η νέα και ο νέος βιάζονται ν’ αγαπηθούν.

Σύμφωνα με τη μυθολογία η νεαρή Φυλλίδα, ηρωίδα μιας ερωτικής ιστορίας, που αγάπησε το γιο του Θησέα, τον Ακάμαντα, είναι μεταμορφωμένη σε αμυγδαλιά. Όταν ο Ακάμαντας επέστρεφε από την Τροία, τα κύματα έριξαν το πλοίο του στις εκβολές του Στρυμόνα. Ζήτησε φιλοξενία από το βασιλιά της χώρας, του οποίου κόρη ήταν η Φυλλίδα. Η νέα ερωτεύτηκε τον νεαρό πρίγκιπα και του ζήτησε να την παντρευτεί. Ο Ακάμαντας της υποσχέθηκε γάμο, αφού πάει στην Αθήνα να τακτοποιήσει τις οικογενειακές του υποθέσεις, πριν έρθει να τη συναντήσει οριστικά. Η Φυλλίδα δέχτηκε τον προσωρινό χωρισμό. Η καθορισμένη ημέρα της επιστροφής έφτασε, όμως ο Ακάμαντας δεν φάνηκε. Εννιά φορές κατέβηκε η Φυλλίδα από την πόλη στο λιμάνι να δει αν το καράβι του αγαπημένου της έφτασε. Όμως μάταια. Προς ανάμνηση των εννέα αυτών ημερών, ονόμασαν το μέρος, « Εννέα οδοί». Η Φυλλίδα απελπίστηκε ότι θα ξανάβλεπε ποτέ αυτόν που αγαπούσε και μαράζωσε. Οι θεοί από συμπόνια την μεταμόρφωσαν σε δέντρο. Σε αμυγδαλιά χωρίς φύλλα. Μετά το θάνατο της νέας, ο Ακάμαντας γύρισε πίσω στη Θράκη και έμαθε για την μεταμόρφωση της αρραβωνιαστικιάς του. Πήγε στο μέρος που υπήρχε η αμυγδαλιά και έκλαψε. Αγκάλιασε την άκαρπη αμυγδαλιά και της ζήτησε τη συγνώμη του. Το δέντρο πρασίνισε και έβγαλε φύλλα. Από την ιστορία της Φυλλίδας προέρχεται, καθώς έλεγαν, και η λέξη φύλλα, ενώ πρώτα η ονομασία τους ήταν πέταλα.

♦ Στην Κινέζικη παράδοση η αμυγδαλιά συμβολίζει τη θηλυκή ομορφιά, την ψυχική δύναμη στη θλίψη και την τρυφερότητα.

♦ Στην ιρανική παράδοση είναι το Δέντρο του Ουρανού.

♦ Στο χριστιανικό συμβολισμό υποδηλώνει τη θεία εύνοια και επιδοκιμασία.

♦ Σε μερικά κείμενα, όπως ο εκκλησιαστής στην Παλαιά Διαθήκη, συναντάμε τα λευκά άνθη της, να συμβολίζουν τα ασημένια μαλλιά της γεροντικής ηλικίας.

♦ Κατά την εβραϊκή μυθολογία τα μπαστούνια του Μωυσή και του Ααρών ήταν από ξύλο αμυγδαλιάς και τα άνθη της αμυγδαλιάς ενέπνευσαν τους Ισραηλίτες να σχεδιάσουν την επτάφωτη λυχνία, ένα παραδοσιακό εβραϊκό σύμβολο.

– – – – – – – — – – – –

3. Άνθη πορτοκαλιάς

 

 

Συμβολίζουν τη γονιμότητα.
Για αυτό το λόγο είναι ιδανικά σε μια γαμήλια τελετή τόσο στο στολισμό, αλλά και για να φτιάξουμε τα στεφανάκια που θα φορούν τα παρανυφάκια.

– – – – – – – — – – – –

4. Ανθούριο ή »φλαμίνγκο»:

 

Συμβολίζει τη φιλοξενία.

Είναι φυτό που ανεβάζει τη διάθεση, ελευθερώνει τις κατάρες, συμβολίζει την προστασία, την τύχη και συνοδεύεται με καλές ευχές και καλοσυνάτες επιθυμίες. Τα άνθη του σε σχήμα καρδιάς, εξωτικό και συναρπαστικό φυτό, με συνήθως κόκκινα λουλούδια και γυαλιστερά, όμως και λευκά, ροζ, και μπορντό, έχουν σκούρο πράσινο φύλλωμα.

– – – – – – – — – – – –

5. Βιολέτα ή μενεξές ή ίο

 

Οι βιολέτες αντιπροσωπεύουν την πίστη και τη σεμνότητα. 

Έχουν συνδεθεί με τη Χριστιανική θρησκεία και κυρίως με την περίοδο του Πάσχα καθώς το βρίσκουμε στολισμένο σε εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η ονομασία του λουλουδιού προέρχεται από τη λατινική ρίζα “viola”.

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τα άνθη της βιολέτας σύμβολο γονιμότητας και αγάπης, δημιουργώντας με αυτά ερωτικά φίλτρα. Επίσης, πίστευαν πως οι βιολέτες παρείχαν προστασία απ’ τα κακά πνεύματα. Τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι τις χρησιμοποιούσαν ως βότανα, έφτιαχναν κρασί – Vinum Violatum. Οι Ρωμαίοι στόλιζαν τα τραπέζια με τα συμπόσια πιστεύοντας πως έτσι θα απέτρεπαν τη μέθη.

Ο θρύλος λέει ότι η μεγάλη μητέρα θεά Κυβέλη αγαπούσε τον Άττι το βοσκό, ο οποίος σκοτώθηκε ενώ κυνηγούσε ένα αγριογούρουνο. Όταν το αίμα του έπεσε στο έδαφος, οι βιολέτες άνθισαν μεμιάς.

Στην Αφρική θεωρείται «Ιερό λουλούδι», εξού και το όνομά της «Σαιντπώλια».

Ένα στεφάνι πλεγμένο με βιολέτες αρκεί να φορεθεί στο κεφάλι από όποιον υποφέρει από πονοκεφάλους και ζαλάδες, για να γίνει καλά.

Το φυτό αυτό έχει περίπου 500 είδη και τα άνθη του έχουν διάφορα χρώματα όπως μωβ, άσπρα, ροζ. Είναι γνωστή για το ιδιαίτερο διακριτικό άρωμα της! Ανθίζει όλες τις εποχές του χρόνου ανάλογα πάντα με το είδος της!

– – – – – – – — – – – –

6. Γαρδένια

 

 

Η γαρδένια συμβολίζει έναν κρυφό έρωτα.

Τονίζει την αισθησιακή και κομψή πλευρά της γυναίκας και δεν είναι τυχαίο που έχει επιλεγεί ως βάση σε πολλά καλλυντικά. Με νότες από γαρδένια, αρώματα, σαπούνια, κρέμες, αφρόλουτρα και τόσα άλλα, με μυρωδιές σύνθετες και μακράς διαρκείας. Πήρε το όνομά της απ’ το Σκωτσέζο φυσιοδίφη και γεωπόνο Αλεξάντερ Γκάρντεν. Στην Ελλάδα ήρθε από τη Νότια Αφρική και είναι από τα πιο γνωστά και αγαπητά καλλωπιστικά φυτά σε γλάστρες.

– – – – – – – — – – – –

7. Γαρίφαλο ή Γαρύφαλλο

 

Σε γενικές γραμμές εκφράζει την αγάπη, τη γοητεία και την διάκριση, τη νέα αγάπη και τον ενθουσιασμό του νέου έρωτα. Επίσης συμβολίζει την επιλεκτικότητα!

Με μια ιστορία που χρονολογείται πάνω από 2.000 χρόνια, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι τα γαρίφαλα είναι πλούσια σε συμβολισμούς. Μπορεί να βρεθεί σε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων και ανάλογα ποικίλει ο συμβολισμός τους.

  • Γαρύφαλλο Κίτρινο: Αποστροφή και απόρριψη
  • Γαρύφαλλο Κόκκινο: Θαυμασμός
  • Γαρύφαλλο Λευκό: Αγνή αγάπη και ταλέντο
  • Γαρύφαλλο Σκούρο κόκκινο: Βαθιά αγάπη και στοργή
  • Γαρύφαλλο Ροζ: Συμβολίζει την τόλμη. Επίσης είναι έμβλημα της γιορτής της Μητέρας
  • Γαρύφαλλο των ποιητών: Αβρότητα, φινέτσα και τελειότητα.

– – – – – – – — – – – –

8. Γλαδιόλα: 

 

Έχοντας πάρει την ονομασία του από το σχήμα των φύλλων του και από την λατινική λέξη gladius που σημαίνει σπαθί, η γλαδιόλα συμβολίζει τη δύναμη και την ηθική ακεραιότητα, τη δύναμη του χαρακτήρα. Θεωρείται επίσης ως το συμβολικό λουλούδι των Ρωμαίων μονομάχων. Το άνθος της συμβολίζει την ανάμνηση, το πάθος και την αγάπη.

Θεωρείται ως το γενέθλιο άνθος του Αυγούστου. Υπάρχει μεγάλη χρωματική ποικιλία στα άνθη, τα οποία μπορεί να είναι μονόχρωμα ή δίχρωμα. Προσοχή όμως! Ένα μπουκέτο γλαδιόλες δηλώνει ότι θα «τρυπήσει» την καρδιά αυτού που θα το παραλάβει! Σε πολλά μέρη του κόσμου προσδίδουν στην γλαδιόλα μια πνευματική διάσταση και σημασία. Οι Κινέζοι, λόγου χάρη, την χρησιμοποιούν στις κηδείες, αλλά και σε άλλες σημαντικές πνευματικές τελετές, διότι θεωρούν ότι βοηθάει στην έλευση των ανθρώπων στον άλλον κόσμο καθώς και στην αναζήτηση του δρόμου τους προς τον ουρανό.

Η Γλαδιόλα στη μυθολογία: Σύμφωνα με μια εκδοχή ενός μύθου του Οβίδιου, η Κέρες – Ceres, η ρωμαϊκή θεότητα της σποράς και της συγκομιδής, η όποια αντιστοιχεί στην θεά Δήμητρα της ελληνικής μυθολογίας, αγαπούσε ιδιαιτέρως ένα ιερό δάσος κοντά στην Θεσσαλία, στο οποίο τελούνταν αγροτικές εορτές προς χάριν της γονιμότητας. Κοντά στην περιοχή ζούσε ο Ερυσίχθονας, ένας ασεβής άνδρας ο οποίος δεν πίστευε στους θεούς και αφειδώς μάζευε καυσόξυλα από τα δέντρα του ιερού δάσους.

Κατά μία εκδοχή, όταν οι προσκυνητές προσπάθησαν να τον σταματήσουν, αποκεφάλισε έναν από αυτούς. Από το αίμα του προσκυνητή ξεπήδησαν μικρά φυτά σε σχήμα ξίφους, τα οποία η θεά ονόμασε γλαδιόλες. Παρακινούμενη από εκδίκηση, η Κέρες τιμώρησε τον Ερυσίχθονα διατάζοντας την Πείνα να μπει στο σώμα του. Αυτός αδυνατώντας να βρει αρκετή τροφή για να ικανοποιήσει την όρεξή του, πούλησε την κόρη του, την Μήστρα, για να αγοράσει περισσότερα τρόφιμα. Η κόρη του κατάφερε να δραπετεύσει στο δάσος, ωστόσο η θεά την μεταμόρφωσε σε γλαδιόλα για να φροντίζει τον άνδρα που σκοτώθηκε από τα χέρια του πατέρα της. Όταν ο Ερυσίχθονας δεν μπορούσε να βρει πλέον τροφή και η επιθυμία του ολοένα μεγάλωνε, η Πείνα τον ανάγκασε να φάει το ίδιο του το κρέας έως ότου πέθανε.

 


AgrinioStories