5 Δεκεμβρίου 2022

Οινιάδες: Αναβρασμός για επιστροφή επιδοτήσεων

Σε επιστροφή επιδοτήσεων καλούνται
εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι
από τις Οινιάδες του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Χιλιάδες στρέμματα (4.500-5.000) από την πεδιάδα, που δηλώνονταν εδώ και πολλά χρόνια στο ΟΣΔΕ, βγήκαν εκτός συστήματος

Όπως καταγγέλλουν αρκετοί παραγωγοί στον ΑγροΤύπο μιλάμε για 4.500-5.000 στρέμματα από την πεδιάδα που δηλώνονταν εδώ και πολλά χρόνια στο ΟΣΔΕ και το 2020 έπειτα από ένα διασταυρωτικό έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ, βγήκαν εκτός συστήματος με την αιτιολογία ότι τα εδάφη έχουν αλατότητα. Σημειωτέον ότι το πρόβλημα αφορά εκτάσεις εντός περιοχών Natura, αλλά και όχι μόνον, επίσης εκτάσεις που δηλώνονταν ως βοσκοτόπια, αλλά και δενδρώδεις καλλιέργειες απολύτως υπαρκτές.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι αγρότες, ο χρόνος που παρουσιάστηκε ο διασταυρωτικός έλεγχος ήταν τέτοιος, οπότε οι υπάλληλοι που συνέτασσαν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ των παραγωγών δε μπορούσαν να γνωρίζουν ότι το καθένα αγροτεμάχιο, που δήλωνε ο εκάστοτε παραγωγός – καλλιεργητής χαρακτηρίζεται ως μη επιλέξιμο από το σύστημα, με αποτέλεσμα να ανακύψει το ζήτημα που εγκυμονεί και επιπλέον κινδύνους, εξίσου σοβαρούς, καθώς οι διαδικασίες γίνονταν σα να μην συμβαίνει απολύτως τίποτε.

Παράλληλα, όπως προσθέτουν, οι χειριστές των δηλώσεων σε περίπτωση που είχαν γνώση του ΟΣΔΕ, θα μπορούσαν να κατευθύνουν κατάλληλα τους καλλιεργητές.

Συγκεκριμένα, αν ήταν ενήμεροι όλοι, τότε οι παραγωγοί θα μπορούσαν να υποβάλλουν ένσταση δηλώνοντάς το «επίμαχο» αγροτεμάχιο, αναμένοντας να απορριφθεί πιθανότατα η ένστασή τους και κατ’ επέκταση να μην ενεργοποιηθούν τα δικαιώματά τους, αλλά εις γνώση τους. Όλα αυτά δεν έγιναν με αποτέλεσμα, να πεταχθούν εκτός πληρωμής εκατοντάδες παραγωγοί, αλλά και πολλοί να τους ζητείται να επιστρέψουν και χρήματα που έλαβαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Σημειωτέον ότι από το Μάιο του 2022 και για τους επόμενους μήνες, συνεργεία του ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκίνησαν να ελέγχουν αγροτεμάχια που αφορούν… δηλώσεις που έγιναν στο ΟΣΔΕ του 2021, τα οποία χωράφια δεν είναι δυνατόν πάντα να είναι στην ίδια κατάσταση με τότε… Οι αγρότες ζητούν διορθώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και φυσικά να μην επιστρέψουν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα, αλλά και να περιληφθούν κανονικά στην τρέχουσα πληρωμή της ενιαίας 2022.

 

Πηγή

AgrinioStories