10 Δεκεμβρίου 2022

Οικονόμου: Aύξηση μισθού από την Πρωτομαγιά

Γιάννης Οικονόμου: Προς δεύτερη αύξηση
του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου

Για «κοκτέιλ κρίσεων που όμοιό του δεν υπάρχει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συμπεριλαμβάνει την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και εσχάτως και την ένταση στην ανατολική Ευρώπη», μίλησε ο Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την σημερινή ενημέρωση. Αναφέρθηκε μάλιστα σε «πολύ επιβαρυμένο διεθνές περιβάλλον του οποίου οι συνέπειες των παράλληλων κρίσεων επηρεάζουν την Ελλάδα».

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκει λύσεις»

Υπάρχουν συνέπειες από τις παράλληλες κρίσεις κι αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να επισημάνει στη συνέχεια ότι η χώρα μας μας «ανθίσταται και αντέχει γιατί η πολιτική των τελευταίων δύο ετών το επιτρέπει».

Η διαχείριση των μνημονίων έχει διδάξει ότι μπορεί να επακολουθούν χειρότερα. Είμαστε εδώ και η κυβέρνηση έχει επιδείξει αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των κρίσεων, πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι μεταξύ των παγκόσμιων κρίσεων είναι το ρεκόρ 30ετίας που καταγράφει ο πληθωρισμός.

«Συμμαχία υπευθυνότητας της κυβέρνησης με την κοινωνία»

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε επίσης στην κυβερνητική πολιτική για την στήριξη των αγροτών, στην επιστροφή φόρου καθώς και στην κάλυψη κατά 80% στην αύξηση του ρεύματος, και στη μείωση του ΦΠΑ από 13% στο 6% προσθέτοντας ότι δόθηκαν έως τώρα 300 εκατ. ευρώ στους αγρότες για την στήριξή τους.

Επανέλαβε επίσης ότι το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 4,7%, αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν την μείωση ανεργίας και επισήμανε ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται παγκόσμια πρωταθλήτρια επενδύσεων, και στόχος είναι η δημιουργία 180 χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας:

«Αναμένουμε ότι και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης -και ειδικότερα εκείνες που εγκλωβίστηκαν στο «όχι» της στείρας αντιπαράθεσης και το «παρών» της αμήχανης υπεκφυγής- θα συνταχθούν με το σχέδιο της κυβέρνησης για μια ισχυρή και περήφανη Ελλάδα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι αύριο εισάγεται στη Βουλή και αφορά την έγκριση προμηθειών αεροσκαφών και φρεγατών.

Την Τετάρτη οι αποφάσεις για τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για την πανδημία και το ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, δήλωσε ότι η επιτροπή των ειδικών θα κάνει την εισήγησή της και η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις την Τετάρτη. Σημείωσε ότι παντού στην Ευρώπη οι χώρες προχωρούν σε χαλάρωση, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, και στην Ελλάδα όπου κάτι τέτοιο δείχνουν οι δείκτες, η επιτροπή θα εισηγηθεί.

«Βαδίζουμε προς αύξηση του κατώτατου μισθού»

Σε ένα διεθνές περιβάλλον ασταθές και ευμετάβλητο σταθμίζουμε τα δεδομένα και η βασική μας γραμμή στην αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι πολιτικές για διαρκή αύξηση εισοδήματος.  ‘Ηδη βαδίζουμε προς τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση είναι ήδη στο πλευρό της κοινωνίας αναφορικά με τις ανατιμήσεις, είπε ολοκληρώνοντας την ενημέρωση ο Γιάννης Οικονόμου.

Από τις ερωτήσεις πολιτικών συντακτών

Σχετικά με σημερινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα και την πρότασή του για τηλεμαχία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε πως ο πρωθυπουργός συνομιλεί θεσμικά με τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων και η κυβέρνηση απαντά με τις πράξεις και τα αποτελέσματα της πολιτικής της.

Ο κ. Τσίπρας όπως πάντα όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, έχει μια μαγική συνταγή και έτοιμη λύση για όλα με λεφτά και προσλήψεις. Προσεγγίζει με απλοϊκό τρόπο τις συνέπειες από ένα δυσμενές και περίπλοκο κοκτέιλ διεθνών κρίσεων. Αγνοεί τη διεθνή πραγματικότητα, ανέφερε.

Ειδικά για τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι η βάση του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσει μετά τις επόμενες εκλογές για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «ο κόσμος θα απαντήσει πώς θα κυβερνηθεί η χώρα το 2023 που θα γίνουν οι εκλογές».

Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι έχει εκδώσει ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών και ο Νίκος Δένδιας θα συνομιλήσει με τον ομόλογό του. Επίσης εξέφρασε τη θλίψη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο ομογενών μας που έχασαν τη ζωή τους και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

«Η χώρα μας παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Επιμένουμε να ελπίζουμε στην ειρηνική διευθέτηση της διαφοράς. Παρακολουθούμε όσα γίνονται και όσα αφορούν τους Έλληνες ομογενείς και είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας κρατώντας ανοικτά όλα τα τα κανάλια επικοινωνίας», συμπλήρωσε.

Σχετικά με διαρροές περί δυσφορίας της Ρωσίας για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ερωτηθείς με ποια θέση θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του ο Νίκος Δένδιας, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους και εταίρους διατηρώντας ανοικτούς τους δίαυλους επικοινωνίας με όλες τις πλευρές. «Πάντα ο δικός μας ρόλος θα έχει στόχο τη συνδρομή μας στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών εκεί», υπογράμμισε.

Για το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική που στόχο έχει την αύξηση του εισοδήματος για όλους και πολύ μετρημένα και μελετημένα ενδεχομένως να σχεδιάσει παρεμβάσεις σε εξαιρετικά ευάλωτες ομάδες. «Την ίδια στιγμή που οφείλουμε να ενισχύσουμε την κοινωνία, δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο την δημοσιονομική πολιτική και την εκτέλεση του προϋπολογισμού], τόνισε ενώ ειδικά για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων επανέλαβε ότι οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και “αν απαιτηθούν ειδικά στοχευμένες δράσεις σε ευάλωτα στρώματα, εδώ είμαστε”.

Ερωτηθείς αν η εισφορά αλληλεγγύης το 2023 θα καταργηθεί ή θα «παγώσει» απάντησε πως ο πρωθυπουργός είπε πως η πρόθεση είναι να σταματήσει για όλους. Ανέφερε επίσης ότι η πολιτική μειωμένων φόρων και εισφορών θα συνεχιστεί και τόνισε πως «μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μετριάσουμε το αποτύπωμα των αυξήσεων».

 

 


AgrinioStories | Πηγή