Οι χάρτες της Google για την προστασία του περιβάλλοντος

Οι χάρτες της Google αλλάζουν φιλοσοφία
ως προς τη χάραξη της προτεινόμενης διαδρομής

Στόχος οι χαμηλότερες εκπομπές CO2

Πρόκειται για μέρος μιας συνειδητής προσπάθειας
για την προστασία του περιβάλλοντος

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι οι χάρτες της Google, δεν προτείνουν πάντα τη συντομότερη διαδρομή. Μερικές φορές αν βάλετε μια διαδρομή που κάνετε συχνά, θα δείτε ότι υπάρχει περίπτωση να σας στείλει από έναν άλλο δρόμο, ο οποίος είναι μεγαλύτερος σε διάρκεια. Αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι, αλλά πρόκειται για μέρος μιας συνειδητής προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Google ξεκίνησε αυτή την πρωτοβουλία πριν μερικά χρόνια στη Βόρεια Αμερική και σταδιακά την επέκτεινε και στην Ευρώπη. Παρόλο που η αλλαγή αυτή μπορεί να προκαλεί αντιδράσεις σε κάποιους χρήστες, η Google έχει θέσει ως προτεραιότητα τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μετακινήσεών μας.

Η φιλοσοφία πίσω από αυτή την αλλαγή είναι απλή. Η εξοικονόμηση χρόνου δεν είναι πλέον η μοναδική προτεραιότητα και συχνά οι πιο γρήγορες διαδρομές δεν είναι και οι πιο οικολογικές. Το Google Maps, αναγνωρίζοντας τη σημασία της βιωσιμότητας, έχει αρχίσει να δίνει προτεραιότητα σε διαδρομές που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη λειτουργία «πράσινη διαδρομή», η οποία υποδεικνύεται με ένα πράσινο φύλλο στον χάρτη. Η συγκεκριμένη διαδρομή επιλέγεται με βάση τον τύπο του κινητήρα του οχήματός σας και προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση καυσίμου ή ενέργειας. Μάλιστα αυτή η τάση έχει υιοθετηθεί και από άλλες εφαρμογές πλοήγησης, όπως το Waze.

H Google τρέχει ένα ολόκληρο αλγόριθμο πίσω από τη συγκεκριμένη λειτουργία. Συγκεκριμένα η εφαρμογή του Google Maps μπορεί να υπολογίσει την κατανάλωση καυσίμου ή ενέργειας για διαφορετικούς τύπους οχημάτων, όπως βενζινοκίνητα, πετρελαιοκίνητα, υβριδικά και ηλεκτρικά. Όσο μεγαλύτερη είναι η εξοικονόμηση καυσίμου ή ενέργειας σε μια διαδρομή, τόσο χαμηλότερες είναι οι εκπομπές CO2.

Εκτός από την κατανάλωση, το Google Maps λαμβάνει υπόψη και άλλους παράγοντες για την επιλογή της πράσινης διαδρομής. Μεταξύ άλλων υπολογίζει την κυκλοφοριακή συμφόρηση, αποφεύγοντας διαδρομές με έντονη κίνηση, όπου η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται, αλλά και τη γεωλογία των δρόμων, προτιμώντας διαδρομές με ομαλή ροή και λιγότερες ανηφόρες/κατηφόρες, που μπορούν να επηρεάσουν την κατανάλωση. Επίσης λαμβάνει υπόψιν την ποιότητα του οδοστρώματος, καθώς οι ανωμαλίες μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση.

Για να ενεργοποιήσετε την πράσινη διαδρομή στο Google Maps, ακολουθήστε τα εξής βήματα. Ανοίγετε την εφαρμογή Google Maps στο κινητό σας, πατάτε στην εικόνα του προφίλ σας, επιλέγεται «Ρυθμίσεις» , μετά «Το όχημά σας» και τέλος επιλέγεται τον τύπο του κινητήρα του οχήματός σας (βενζίνη, πετρέλαιο, υβριδικό, ηλεκτρικό). Αφού ολοκληρώσετε τα παραπάνω βήματα, το Google Maps θα προτείνει αυτόματα την πιο οικολογική διαδρομή, όταν αυτή είναι διαθέσιμη.

Αν τώρα προτιμάτε τη συντομότερη ή τη γρηγορότερη διαδρομή, μπορείτε πάντα να την επιλέξετε από τη λίστα των διαθέσιμων διαδρομών που προσφέρει η εφαρμογή. Επίσης, μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις του Google Maps για να υπολογίζει τη διαδρομή με βάση τα δικά σας κριτήρια.

Πάντως με την επιλογή της πράσινης διαδρομής, συμβάλλετε στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση των εκπομπών ρύπων, έστω κι αν χάνετε λίγο παραπάνω χρόνο στο δρόμο.

Πηγή: carandmotor.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *