27 Μαΐου 2022

Οι αποχρώσεις των λουλουδιών και οι εποχές

Εάν υπήρχαν κανόνες για το πώς χρησιμοποιούνται οι αποχρώσεις
όταν τακτοποιούνται τα λουλούδια τότε ο μόνος κανόνας είναι ο εποχιακός.

Μεγάλο λαμπερό ανακάτεμα χρωμάτων το καλοκαίρι, ζεστές, απαλές αποχρώσεις το φθινόπωρο, πιο αδρές γραμμές καστανού και σκούρου πράσινου το χειμώνα και ανοιχτές, άσπρες, κίτρινες και μπλε την άνοιξη.

 

 

Όμως, όπως όλοι οι κανόνες, έτσι και αυτός έχει τις εξαιρέσεις του προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Στην πράξη είναι απλό και ασφαλές το παιχνίδι με τα χρώματα και ο συνδυασμός λουλουδιών με χρώματα που βρίσκονται κοντά στο ηλιακό φάσμα (ίριδα).

Αν ανακατευτεί κόκκινο με πορτοκαλί, πορτοκαλί με κίτρινο, κίτρινο με πράσινο, πράσινο με μπλε ή μπλε με μοβ, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει λάθος. Αλλά όμως, όσο πιο απομακρυσμένα στο φάσμα είναι τα χρώματα, τόσο πιο τολμηρός και προσεκτικός πρέπει να γίνει ο συνδυασμός.

Στην άλλη άκρη, μίγμα κίτρινου και μοβ, ή πορτοκαλί και μπλε μπορεί να κάνουν εκθαμβωτικούς συνδυασμούς. Είναι όμως πολύ τολμηροί συνδυασμοί που πρέπει να χρησιμοποιούνται σποραδικά.

Τα χρώματα που χτυπάνε άσχημα στο μάτι όταν χρησιμοποιούνται μαζί είναι λίγα. Ίσως μερικές αποχρώσεις του μπλε μπορεί αν τοποθετηθούν σε αντιπαράθεση. Ακόμα, το θαμπό πορτοκαλί δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία, γιατί συχνά φαίνεται σαν να θαμπώνει και τα άλλα χρώματα που βρίσκονται κοντά του.

Το πράσινο είναι το κυρίαρχο χρώμα της ίριδας όσον αναφορά το φυτικό υλικό, γιατί είναι το χρώμα των φύλλων. Φαίνεται πάντα ότι ταιριάζει με όλα τα άλλα χρώματα. Στην πραγματικότητα, τα δυναμώνει και τα ζωηρεύει, ειδικότερα σαν το κόκκινο, το ανοιχτό μπλε και το κίτρινο.