24 Οκτωβρίου 2021

Οι άνθρωποι από το πουθενά

  • γράφει η Μαρία Κυριάκη

Οι άνθρωποι από το πουθενά μας δείχνουν το δρόμο

Μέσα στη λαίλαπα των πυρκαγιών, στον κατ’ οίκον εγκλεισμό των λοκντάουν, στα μέτρα περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων, στο ματς εμβολιασμένοι-ανεμβολίαστοι, κ.ο.κ. έχουμε αφήσει λίγο να περάσει ένα μεγάλο ελπιδοφόρο γεγονός που συνέβει πολύ πρόσφατα. Ας μοιραστούμε δυο λόγια και σκέψεις για αυτό. Τώρα που πέρασε μισός μήνας και έχει φεύγει το θέμα από την επικαιρότητα. Τώρα δεν πρέπει να το ξεχάσουμε μα να είμαστε σε επιφυλακή γιατί η επιτυχία του δικού τους αγώνα είναι μια παρακαταθήκη, μια πιθανή μελλοντική επιτυχία ενός επόμενου και παρεπόμενου κι ακόμα άλλου αγώνα για τη δουλειά και τη ζωή.

Ο αγώνας τον εργαζομένων στην e-food απέδειξε ότι όταν υπάρχει ενότητα μεταξύ εργαζόμενων, δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των συνδικάτων και έχει κερδηθεί ευρύτερη αλληλεγγύη ανάμεσα στους άλλους εργαζόμενους τότε ο αγώνας αυτός θα δώσει καρπούς.

Η επίθεση της εργοδοσίας εναντίον των εργαζόμενων συγκενρώθηκε στα εξής καλοπιάσματα:

  • ι. Να γίνουν “αφεντικά του εαυτού τους” (!), freelancers όπως πλέον λέγεται. “Να ορίζουν βρε παιδί μου το χρόνο και την ενέργεια που θα διαθέσουν στην εργασία και τα κέρδη που θα βγάλουν να είναι ανάλογα των προσόντων τους”, πώς το λένε;
  • ιι. Αξιολόγηση, δε λέω παραπάνω είναι του συρμού επί των ημερών μας.
  • ιιί. Μια σειρά από άλλες απαιτήσεις.

Μ’ άλλα λόγια: σταθερός μισθός, υγιεινή & ασφάλεια, διαλείμματα, αποζημίωση απόλυσης, άδειες, εργατικά ατυχήματα, συλλογική σύμβαση, κι ό,τι άλλο ήξερες ΓΙΟΚ.

Μηχανοκίνητη πορεία οργανώθηκε από το Π. του Άρεως ως τα κεντρικά της εταιρείας στο Ν. Ηράκλειο. Πάνω από 1200 οχήματα, μηχανές και ποδήλατα. Αντίστοιχα έγιναν και σε άλλες πόλεις. Στην άκρη του δρόμου και στα πεζοδρόμια ο κόσμος, άλλοι εργαζόμενοι, τους καταχειροκροτούσαν. Πεζοί περαστικοί, οδηγοί φορτηγών, Ι.Χ.

Τα “κεντρικά” ήταν ανένδοτα.

Επί τόπου έγινε γενική συνέλευση και αποφασίστηκε απεργία. Κι ας έχει αλλάξει ο νόμος για τις διαδικασίες και τη “νομιμότητα” για την απεργία, οι διανομείς στάθηκαν ενωμένοι και δυνατοί και κανείς τους δεν ασχολήθηκε με αυτό και αποφασίστηκε απεργία.

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες κόσμος σε μια στοιχειώδη κίνηση συμπαράστασης διέγραψαν την εφαρμογή της e-food για παραγγελίες από τα κινητά τους.

Και τα αφεντικά πήραν πίσω την επίθεση και εξήγγειλαν 2016 προσλήψεις αορίστου χρόνου.

Αλλά η απεργία είχε αποφασιστεί από τους εργαζόμενους και έγινε ούτως ή άλλως.

Οι εργαζόμενοι έχοντας ενθαρυνθεί από την επιτυχία της κινητοποίησης είναι σε αναμονή και ετοιμότητα για να εφαρμοστεί η απόφαση για μόνιμες προσλήψεις όπως και για την ικανοποίηση άλλων καίρων αιτημάτων του κλάδου όπως είναι τα βαρέα & ανθυγιεινά, κλπ.

Οι άνθρωποι από το πουθενά λοιπόν, για να χρησιμοποιήσουμε μια περιγραφική έκφραση που γεννήθηκε μέσα από τους αγώνες στο αμερικάνικο εργατικό κίνημα, μας δείχνουν το δρόμο.

 


AgrinioStories

Τα ενυπόγραφα άρθρα δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις θέσεις του site

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *