Ο Γεώργιος και η Όλγα στο Μεσολόγγι

Στο Μεσολόγγι ο Γεώργιος ο Α΄και η σύζυγός του Όλγα
έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό
Στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης
τους υποδέχθηκε ο Νομάρχης Σπανίδης

  • Κείμενο: Λ. Τηλιγάδας*

Η δεύτερη Βασιλική οικογένεια της Ελλάδας και πρώτη της δυναστείας των Γλύξμπουργκ έφτασε στο Κρυονέρι με το Βασιλικό πλοίο «Αμφιτρίτη» στις 10:00΄το πρωί της 19ης  Μαΐου του 1898, με σκοπό να επισκεφθεί το Αγρίνιο, όπου θα εγκαινίαζε την πρώτη πανελλήνια έκθεση γυναικείων εργόχειρων.

Από το Κρυονέρι ξεκίνησαν δύο αμαξοστοιχίες: η πρώτη ήταν η αμαξοστοιχία που εκτελούσε το κανονικό δρομολόγιο υπερπλήρης επιβατών και η δεύτερη μετέφερε την βασιλική οικογένεια με τους επισήμους. Στο Γαλάτα την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε ατύχημα. αφού η επιβατική αμαξοστοιχία «λύθηκε» και άρχισε να κατευθύνεται προς την αμαξοστοιχία στην οποία ήταν οι Γλύξμπουργκ. Τελικά η σύγκρουση αποσοβήθηκε.

Στο Μεσολόγγι ο Γεώργιος ο Α΄και η σύζυγός του Όλγα έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό. Στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης τους υποδέχθηκε ο Νομάρχης Σπανίδης, ο φρούραρχος, ο μοίραρχος της πόλης του Μεσολογγίου και πλήθος κόσμου. Εκεί τους προσφώνησε ο Δήμαρχος του Μεσολογγίου και όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου ψάλθηκε δοξολογία προς τιμή τους. Κατόπιν κατευθύνθηκαν προς το σημερινό Δημαρχείο στην Πλατεία Μάρκου Μπότσαρη που είχε οριστεί ως ανάκτορο, από τον εξώστη του οποίο, ο Γεώργιος, απευθύνθηκε προς το πλήθος των Μεσολογγιτών που είχαν κατακλύσει τον χώρο μπροστά από αυτό.

Αμέσως μετά ο Γεώργιος δέχτηκε σε ακρόαση το Δήμαρχο της πόλης και το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και όλους τους Δημάρχους του Νομού και προς το μεσημέρι παραχώρησε γεύμα προς τιμή του Δεληγεώργη με τον οποίο είχε ιδιαίτερη συνομιλία.

Το απόγευμα επισκέφθηκε τον Κήπο των Ηρώων και η μέρα του στην Αιτωλική πρωτεύουσα έκλεισε με λαμπαδηφορία ενός μικρού στόλου καΐκιών, την οποία ο βασιλική οικογένεια παρακολούθησε από την Τουρλίδα.

Το πρωί της 20ης Μαΐου της ίδιας χρονιάς η βασιλική οικογένεια αναχώρησε για το Αγρίνιο.

 

*Με πληροφορίες από το ΣΚΡΙΠ, Πέμπτη 21/5/1898, Έτος Β΄, Περίοδος Α΄. Αρ. Φύλ.: 984, σελ.: 2
Η φωτογραφία της ανάρτησης αποτελεί προϊόν μοντάζ

AgrinioStories

One thought on “Ο Γεώργιος και η Όλγα στο Μεσολόγγι

Comments are closed.