6 Φεβρουαρίου 2023

Ο Χριστοδουλάκης. τυπικά επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ

Χρέη επικεφαλής αναλαμβάνει τυπικά ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Μανώλης Χριστοδουλάκης

Μετά το σοκ του αδόκητου θανάτου της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, οι πρώτες σκέψεις για μετάθεση των εσωκομματικών εκλογών ξεκίνησαν να γίνονται από σήμερα το πρωί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον τρεις από τους υποψήφιους είναι έτοιμοι να ζητήσουν και επίσημα την αναβολή της διαδικασίας, αφού πρώτα πραγματοποιηθεί βέβαια η κηδεία της. Όπως τονίζει στενός συνεργάτης της εκλιπούσας προέδρου, η 5η Δεκεμβρίου που έχει προγραμματιστεί ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη νέου επικεφαλής του κινήματος, συμπίπτει με το 40ήμερο μνημόσυνο από τον θάνατό της, και τίθεται με αυτό τον τρόπο ένας ακόμη λόγος για μετάθεση της διαδικασίας για μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Μια άλλη λύση που είναι υπό εξέταση είναι να πάνε όλα πίσω για μια εβδομάδα. Δηλαδή να διεξαχθεί ο πρώτος γύρος στις 12 Δεκεμβρίου και ο δεύτερος στις 19 αλλά τότε θα είμαστε πολύ κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων και η προσέλευση του κόσμου μπορεί να είναι μικρή. Ωστόσο υπάρχουν και φωνές που λένε πως δεν συντρέχει κανένας λόγος αναβολής της διαδικασίας. Ίσα – ίσα, υποστηρίζουν, που τώρα εξαιτίας του θανάτου της προέδρου υπάρχει ένας ακόμη σοβαρός λόγος να επιταχυνθεί η διαδικασία προκειμένου να αναδειχθεί ο διάδοχός της στο τιμόνι του κόμματος.

Τι θα γίνει με την Κοινοβουλευτική Ομάδα

Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που τίθεται είναι το εάν και κατά πόσο θα πρέπει να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές. Ο Κανονισμός της Βουλής δεν αναφέρει ο,τιδήποτε σχετικό για τα κόμματα, παρά μόνο για τον πρωθυπουργό που εάν εκλείψει ή παραιτηθεί θα πρέπει να αναπληρωθεί από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του (δηλαδή ό,τι είχε συμβεί αρχές του 1996 με την παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου όπου οδήγησε στην εκλογή νέου προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, του Κώστα Σημίτη).

Πάντως μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, λογίζει ως αντικαταστάτη της Γεννηματά τον πρώτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, Κώστα Σκανδαλίδη που μπορεί να μετέχει ακόμη και σε συζητήσεις επιπέδου πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια. Το εάν θα υπάρξει μεταβατικός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές είναι κάτι που θα το αποφασίσουν τα μέλη της, αλλά μια τέτοια κίνηση μπορεί να διχάσει παρά να ενώσει το κίνημα, αφού το πιθανότερο είναι πως θα θέσει υποψηφιότητα για τη θέση και κάποιος ή κάποιοι από τους μνηστήρες της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ ούτως ώστε ακολούθως να έχουν ένα τυπικό προβάδισμα.

Τέλος, στο κόμμα, αυτή τη στιγμή χρέη επικεφαλής αναλαμβάνει τυπικά ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

 


AgrinioStories | Πηγή