7 Οκτωβρίου 2022

Νυχτερινές σχολές του «Παναιτωλικού» το 1951

Ένας Μεσολογγίτης γράφει το 1951
για τις νυχτερινές σχολές του «Παναιτωλικού»

  • του Χρήστου Γ. Ευαγγελάτου
    Νεολόγος Πατρών | Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 1951 | σελ. 2

Στις νυχτερινές σχολές του Αγρινίου φοιτούν τώρα 200 παιδιά, από ηλικίας 8 έως 15 χρόνων: άπορα, ορφανά εργαζόμενα. Στις Σχολές διδάσκουν τακτικά οι δημοδιδάσκαλοι Ζαβαράνας, Παπαχρήστου, Τρεμένος. Αι σχολαί είναι νομίμως αναγνωρισμέναι και ισότιμαι των δημοτικών κρατικών σχολείων.

Ο «Παναιτωλικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος παρέχει στους μαθητάς των νυκτερινών σχολών δωρεάν την γραφικήν ύλη, υποδήματα και ενδύματα.

Τον φωτισμόν των σχολών τον παρέχει δωρεάν η Ηλεκτρική Εταιρεία κατόπιν εντολής των ιδιοκτητών της κ.κ. αδελφών Παπαστράτου. Πόσο οι άνθρωποι αυτοί, τα εκλεκτά αυτά Αγρινιωτόπουλα, εβοήθησαν και βοηθούν τον τόπον τους! Θα έκανα θαύματα στο Μεσολόγγι, ως Δήμαρχος, αν είχα στον τόπο μου Παπαστράτους.

Με συγκίνησιν ο Πρόεδρος του «Παναιτωλικού Γυμναστικού και φιλεκπαιδευτικού Συλλόφου», διαπρεπής Έλλην χειρουργός και εξαίρετος φίλος, κ. Γεώργιος Μπούκαρης, μου αφηγείτο την πολύτιμον οικονομικήν βοήθειαν των κ. κ. αδελφών Παπαστράτου στο έργο του καθώς και των κ.κ. αδελφών Παναγοπούλου, Λάκη Γερογιάννη, αδελφών Ηλιού, αδελφών Χασουράκη, Τάκη Πύρρου, των τραπεζιτικών ιδρυμάτων, του Δήμου Αγρινίου, του υπουργείου Ανοικοδομήσεως και ολοκλήρου της πόλεως Αγρινίου.

Και είναι το έργο του νυκτερινού πλήρους δημοτικού σχολείου Αγρινίου για τα εργαζόμενα άπορα και ορφανά παιδιά, μεγάλο, πολιτισμένο, χριστιανικό. Τιμά την πόλη του Αγρινίου. Τιμά τους κ.κ. αδελφούς Παπαστράτου και τους λοιπούς που ανέφερε ο κ. Μπούκαρης, ευεργέτας και υποστηρικτάς του.

Και όπως στο γήπεδο ο «Παναιτωλικός» ανεδείχθη πρώτος, έτσι και στο πεδίο του πολιτισμού ανεδείχθη πρώτος. Του αξίζουν συγχαρητήρια.

Στο διοικητικό συμβούλιο του «Παναιτωλικού» πέρασαν αγρινιώτες ζωντανοί και πεθαμένοι, που με φανατισμό ειργάσθησαν. Αλλά το σημερινό συμβούλιο που έχει την ευτυχία να προεδρεύεται από επιστήμονα που επέτυχε στον τομέα του – λυδία λίθος της ικανότητος των αδρών για να χρησιμοποιηθούν και εις άλλα έργα – μπορεί να πει κανείς ότι είναι το αποδοτικότερο. Το αποτελούν ο κ. Μπούκαρης, πρόεδρος, Δημήτρης Βότσης (ο συνταξιούχος Δήμαρχος), αντιπρόεδρος, ο κ. Τάκης Μπεράτης, γενικός γραμματεύς, ταμίας ο διευθυντής των γραφείων κ.κ. αδελφών Παπαστράτου κ. Ευθύμιος Σταθόπουλος και σύμβουλοι οι κ.κ. Ανδρέας Τσιχριτζής, Γεώργιος Κιτσοπάνος, Ευστράτιος Μπαρλάς, Παντελής Σπυρόπουλος, Βασίλης Καραθανάσης, Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου.

 

Πηγή φωτογραφίας: Αριστείδη Μπαρχαμπά, Το Αγρίνιο κάποτε, εκδόσεις ERGO, Αθήνα 2003, σελ 94
*Ο Χρήστος Ευαγγελάτος (7 Ιουλίου 1897- 5 Μαρτίου 1977) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος και πολιτικός. Υπηρέτησε ως Δήμαρχος Μεσολογγίου επί πολλά έτη (1925-51 και 1959-64) και βουλευτής τη δεκαετία του ’50.

AgrinioStories