5 Οκτωβρίου 2022

Nord Stream 1 – Η Ευρώπη στο χειρότερο σενάριο

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο
στη σκιά της κλειστής στρόφιγγας του Nord Stream 1

Ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη, καθώς η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου για περίπου 10 μέρες για έργα συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1, όπως ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και παραμένει αμφίβολο αν θα ξανανοίξει. Ο συγκεκριμένος αγωγός διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα και θεωρείται ο σημαντικότερος για τη ροή του καυσίμου προς τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται το έκτακτο σχέδιο της Κομισιόν σε περίπτωση που δεν ανοίξει ξανά ο αγωγός που διοχετεύει το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ελλάδας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο. Συγκεκριμένα τόνισε ότι έχουν ληφθεί μέτρα ώστε εάν υπάρξει συνολική διακοπή στις ροές να μπορέσει η χώρα μας να το αντικαταστήσει με υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα φθάσει με καράβια στην εγκατάσταση στη Ρεβυθούσα, η χωριτικότητα της οποίας διπλασιάζεται.

“Αυτό δεν αρκεί για να καλύψουμε την Ελλάδα και την Βουλγαρία. Γι αυτό πέντε εργοστάσια φυσικού αερίου, διπλού καυσίμου, είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν ντίζελ σε περίπτωση συνολική διακοπής από τη Ρωσία. Έχουμε και ένα νέο εργοστάσιο λιγνίτη που ξεκινά τη λειτουργία του το φθινόπωρο, ενώ είμαστε ήδη σε επαφή με τον ομόλογό μου στην Ιταλία ώστε να αποθηκευτεί φυσικό αέριο στις αποθήκες της χώρας και να το λάβουμε με αντίστροφη ροή μέσα από τον αγωγό Tap” πρόσθεσε.

Στη σκιά της κλειστής στρόφιγγας του Nord Stream 1 συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Την ίδια ώρα, η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται σε υψηλό τετραμήνου, το ευρώ βρίσκεται σε χαμηλό 20 ετών και η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί εν μέσω φόβων για παγκόσμια ύφεση.

Η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία αναστέλλεται από σήμερα και για δέκα ημέρες προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα και θεωρείται ο σημαντικότερος για τη ροή του καυσίμου προς τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Η ροή επρόκειτο να σταματήσει στις 06:00 (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας) και, θεωρητικά τουλάχιστον, να ξαναρχίσει το πρωί της 21ης Ιουλίου. Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι στη Γερμανία εκφράζουν ολοένα εντονότερα την ανησυχία τους πως η ροή μπορεί να μην αποκατασταθεί, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

«Ας προετοιμαστούμε για τη ολοκληρωτική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, που είναι σήμερα η πιο πιθανή επιλογή», τόνισε ο Υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ. Αν συμβεί αυτό, ο χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος για τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες επέβαλαν αλλεπάλληλες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για να την αναγκάσουν να σταματήσει τον πόλεμο. Όμως, πολλές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια και η Μόσχα αντιδρώντας ανέστειλε ή μείωσε τις προμήθειες αερίου σε αρκετές από αυτές, κάτι που θεωρείται κίνηση αντιποίνων στην Ευρώπη.

Η ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου Gazprom ήδη μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις μέσω του αγωγού 1.200 χιλιομέτρων μεταξύ της Ρωσίας και της βόρειας Γερμανίας, επικαλούμενη καθυστερήσεις στα έργα συντήρησης και επισκευής. Η Μόσχα αποδίδει τις καθυστερήσεις στις κυρώσεις που της επέβαλαν δυτικά κράτη, επιχείρημα που απορρίπτει ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Το γεγονός πως αξιοποιείτο μόνο το 40% της δυναμικότητας του αγωγού οδήγησε σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στην αγορά αερίου, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύου της Γερμανίας.

Με όλα αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι συνεδριάζουν σήμερα οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση.

 


AgrinioStories | Πηγή