27 Μαΐου 2022

Νίκου Καββαδία: «Το Πούσι» (Συλλεκτική έκδοση)

«Το Πούσι» είναι μία ποιητική συλλογή που πρωτοκυκλοφόρησε το 1947,
από τις εκδόσεις Ἀ. Καραβίας, και περιέχει 14 ποιήματα.

 

Στη συνέχεια υπήρξαν άλλες τρεις εκδόσεις, με την τελευταία να είναι από τις εκδόσεις Άγρα. Πρόκειται για τη δεύτερη ποιητική συλλογή του Καββαδία, αλλά και γενικότερα το δεύτερο βιβλίο του που εκδόθηκε, με το Μαραμπού (1933) να προηγείται και το Τραβέρσο (1975) να έπεται. Πέρα από τις αφιερώσεις που πιθανώς έχει το εκάστοτε ποίημα, η συλλογή είναι αφιερωμένη στην αδελφή του, Έλγκα Καββαδία.

Η θεματολογία της συλλογής δεν είναι διαφορετική από τις άλλες δύο ποιητικές συλλογές του Καββαδία. Επίκεντρο του παραμένει η ζωή του ναυτικού, η θάλασσα καθώς και τα βιώματά του στα καράβια.

Επίσης, και το λεξιλόγιο παραμένει ίδιο, αναφέροντας διάφορους ναυτικούς όρους, όπως το kuro siwo, τον Πυξίδα, μπαργκέτα, τουρκετί κ.ά. Όπως συνέβη και στο Μαραμπού και στο Τραβέρσο, πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, κυρίως από τον Θάνο Μικρούτσικο, ενδεικτικά, ποιήματα που μελοποιήθηκαν από την εν λόγω συλλογή είναι το «Kuro Siwo», το «Αρμίδα», το «Federico Garcia Lorca», καθώς και το «Θεσσαλονίκη», μεταξύ άλλων.

Για τα σαράντα χρόνια από τον θάνατο του Καββαδία, οι Εκδόσεις Άγρα, το 2015, τύπωσαν ξανά την πρώτη κυκλοφορία της συλλογής, της οποίας το κάθε ποίημα είναι φιλοτεχνημένο με έργα Ελλήνων ζωγράφων-χαρακτών, οι οποίοι το έκαναν λόγω «αγάπης τους για το έργο του ποιητή». Έργα του Γιάννη Τσαρούχη, του Γιάννη Μόραλη, του Γιώργου Βακαλό και άλλων, κοσμούν αυτή την έκδοση.

 

 

 

Η ποιητική συλλογή Πούσι, απαρτίζεται από δεκατέσσερα ποιήματα:

  1. Πούσι
  2. Kuro Siwo
  3. Στεριανή ζάλη
  4. Cambay’s water
  5. Ἀρμίδα
  6. Black and White
  7. Ἐσμεράλδα
  8. Καραντί
  9. Θαλασσία πανίς
  10. Federico Garcia Lorca
  11. Θεσσαλονίκη
  12. Σταυρός τοῦ Νότου
  13. Μαρέα
  14. Ὁ λύχνος τοῦ Ἀλλαδίνου

 


AgrinioStories