26 Σεπτεμβρίου 2022

Νέα Μαλεσιάδα Αιτωλοακαρνανίας

Νέα Μαλεσιάδα: Πρόκειται για ένα μικρό χωριό
της ευρύτερης περιοχής της Αμφιλοχίας, της επαρχίας Βάλτου.

 

Νέα Μαλεσιάδα, είναι το όνομα πρώην κοινότητας και πρώην διαμερίσματος του Δήμου Ινάχου και σήμερα Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αμφιλοχίας, της επαρχίας Βάλτου, του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Η παλιά ονομασία του χωριού είναι Μαλεσιάδα.

Με τη μετεγκατάσταση του χωριού στη σημερινή του θέση οφείλει και το πρόθεμα “Νέα”. Το χωριό βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο Αγρινίου – Εμπεσού. ΄Εχει γυμνάσιο και ικανοποιητική αγορά. Διαθέτει επίσης αξιόλογη κτηνοτροφική μονάδα παραγωγής προϊόντων χοιρινού κυρίως κρέατος. Ο πληθυσμός, σύμφωνα με την απογραφή του έτους 1991 ανερχόταν σε 459 κατοίκους, ενώ στην απογραφή του 2001 είχε 398 κατοίκους ενώ το 2011 είχε 407 κατοίκους. Το υψόμετρο του χωριού είναι 180 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Από τη Μαλεσιάδα κατάγονταν ο αγωνιστής της Επανάστασης του 1821 Σταμούλης Μαλεσιάδας (το χωριό οφείλει το όνομά του στην οικογένεια), που έπεσε μαχόμενος ηρωικά στη μάχη της Πλάκας. Ο γιος του Νικόλαος συνέχισε το ηρωικό έργο του πατέρα του με τη συμμετοχή του σε διάφορες μάχες του αγώνα. Στο Μεσολόγγι, έπεσαν ακόμα μαχόμενοι και οι Μαλεσιάδας Κώστας, Μαλεσιάδας Ζώης καθώς και ο Λισγάρης Θ.

Το χωριό έχει μια ικανοποιητική αγορά κυρίως σε προϊόντα κρέατος χάρη στην μικρή οικογενειακή βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας κρέατος, που επεξεργάζεται δική της παραγωγή χοιρινών με την επωνυμία “Αϋφαντής”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


AgrinioStories | Πηγή