10 Ιουνίου 2023

Ναζισμός ακόμα με τις πλάτες της Δικαιοσύνης

  • του Γιώργου Κατσιπάνου

Αποφυλακίστηκε χθες ο Πατέλης, αρχηγός της Χ.Α. στον πυρήνα της Νικαίας
και ένας εκ των βασικών υπευθύνων για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Το εκπληκτικό της όλης υπόθεσης δεν είναι ότι αποφυλακίστηκε ο εν λόγω φασίστας (το αντίθετο μάλιστα, αφού η Ελληνική Δικαιοσύνη μας έχει αποδείξει τόσα χρόνια την τύφλα της) αλλά η δικαιολογία της αποφυλάκισης του. Η πλευρά του Πατέλη λοιπόν επικαλέστηκε ψυχολογικά θέματα του παιδιού του προσκομίζοντας ψυχιατρικές γνωματεύσεις. Ο εισαγγελικός λειτουργός κατά την πρότασή του πρότεινε την αποφυλάκισή του, λέγοντας πως «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους ενόψει συγκεκριμένων συνθηκών».

Αν αναγνώσουμε λίγο πιο σκωπτικά αλλά και πονηρά την συγκεκριμένη απόφαση πέφτουμε σε δύο λογικά κενά. Ποιες ήταν οι συγκεκριμένες συνθήκες και ποιοι οι συγκεκριμένοι λόγοι για να δικαιολογηθεί η δολοφονία ενός ανθρώπου; Άραγε δικαιολογείται η δολοφονία στη σύγχρονη αστική Δημοκρατία αφού δεν μιλάμε για τις περιπτώσεις της «νόμιμης» άμυνας; Εδώ πρόκειται για δολοφονία από μέλη συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης που δρούσαν – και δρουν – συντεταγμένα, με οπλισμό, οργάνωση τάγματα εφόδου, περιπολίες κλπ.

Το δεύτερο κενό λογικής είναι ότι η Δικαιοσύνη κρίνει ως άξιο «γονιό» τον Πατέλη, που φωτογραφιζόταν στα κοινωνικά δίκτυα με πιστόλια, που διατυμπάνιζε σε συγκεντρώσεις της ΧΑ ότι αν δοθεί εντολή όλα σφάζονται και όλοι μαχαιρώνονται, που ήταν αποδεδειγμένα ο εγκέφαλος για τη δολοφονία του Φύσσα, φτάνοντας στο σημείο να τον αποφυλακίσει ώστε να «γιατρέψει» με την παρουσία του το παιδί του δίνοντάς του  στοργή και πατρική νουθεσία.

Προφανώς πρόκειται για ένα ακόμα φιάσκο της Ελληνικής Δικαιοσύνης, που επιβεβαιώνει την σκέψη και τον φόβο πολλών από μας όταν είχε βγει η καταδικαστική απόφαση για τη ΧΑ τον Οκτώβριο του 2020. Ότι η Δικαιοσύνη «πιέστηκε» και λειτούργησε παρά τη θέλησή της λόγω της οχλοβοής τόσων χιλιάδων φωνών που είχαν βγει να διαμαρτυρηθούν σε όλα τα πλάτη και μήκη της χώρας. Λειτούργησε με κίνητρο ώστε να καθησυχάσει τον κόσμο με την απόφαση της και το αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε ούτε ένα χρόνο μετά να αποφυλακίζεται ο βασικός υπαίτιος της δολοφονίας του Παύλου. Προφανώς η δικαιοσύνη δεν είναι ίση και αντικειμενική απέναντι σε όλους.

Δεν ξεχνάμε τα πρόσφατα παραδείγματα της Ηριάννας και του Θεοφίλου που κάθισαν φυλακή περισσότερο από τον Πατέλη, όντας αθώοι. Όπως και την κοπέλα της φωτογραφίας, την μικρή Ταξιαρχούλα που μεγάλωσε τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής της στις φυλακές Θήβας μαζί με τη μαμά της με την οποία ζούσε 24 ώρες το 24ωρο σε έναν θάλαμο. Και την αποχωρίστηκε ξαφνικά μια ημέρα στα τρίτα της γενέθλια επειδή το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα της μαμάς της για διακοπή ποινής. Ακριβώς όπως έγινε με τον Πατέλη ένα πράμα.