10 Ιουνίου 2023

Ναύπακτος – Η Ενωτική Πρωτ/λία καταγγέλει αυθαιρεσίες

  • Ανακοίνωση της; παράταξης Ενωτική Πρωτοβουλία

«Θα ζητήσουμε την περαιτέρω διερεύνηση  της θλιβερής αυτής υπόθεσης
που μας εκθέτει και μας διασύρει, σεβόμενοι την ιστορία και τον πολιτισμό μας.»

«Το καταστροφικό  έργο  του κ. Γκίζα», αναφέρει η παράταξη Ενωτική Πρωτοβουλία του Δήμου Ναυπακτίας σε ανακοίνωσή της, «είναι γνωστό και διαπιστωμένο πλέον από όλη την κοινωνία».

Και συνεχίζει:

«Αυτές τις μέρες όμως διασυρθήκαμε στα μάτια  όλου του κόσμου με την κατεδάφιση της βάσης του τερματικού σταθμού Κρυονερίου, της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αγρίνιο- Μεσολόγγι- Κρυονέρι. Ιστορικά το έργο ανάγεται στην περίοδο  1887-1892 μαζί με τα άλλα μεγάλα έργα που ο Χαρίλαος Τρικούπης οραματίστηκε και υλοποίησε για τη Ελλάδα. Η ιδιαιτερότητα  στο συγκεκριμένο σημείο είναι ότι οι συρμοί έμπαιναν σε κατάλληλα διαμορφωμένο  καράβι και μεταφέρονταν στην απέναντι σιδηροδρομική γραμμή της Πάτρας όπου συνέχιζαν το δρομολόγιο τους και αντίστροφα.

Το φυσιολογικό θα ήταν η κατασκευή αυτή να προστατευθεί. Να  ανασυσταθεί συνολικά ο μόλος επιβίβασης-αποβίβασης συρμών και ανθρώπων, να αναπλαστεί πλήρως για αυτονόητους λόγους πολιτισμού, ιστορίας άλλα και επισκεψημότητας, μαζί με τα άλλα φυσικά και ιστορικά στοιχεία που συγκεντρώνει η περιοχή. Επί των ημερών μας το  επίμαχο σημείο περιήλθε σε μας το 2018 από το λιμενικό ταμείο του Νομού στο Μεσολόγγι. Είναι έργο όπως το ιεραρχήσαμε   για ένταξη στην  τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Στην προηγούμενη περίοδο εντάξαμε και υλοποιείται το επίσης εμβληματικό έργο της περιοχής που είναι το αναρριχητικό πεδίο και τα μονοπάτια της Βαράσσοβας.

Αντί αυτών όμως ο κ. Γκίζας και οι συν αυτώ διαπίστωσαν ότι για το  προ εκατονταετίας κτίσμα στο  συγκεκριμένο σημείο, δεν είχε εκδοθεί άδεια και πανηγυρίζοντας το κατεδάφισαν εν μία νυκτί μέσα στις  γιορτές. Στοιχειώδης ευαισθησία βέβαια για την ιστορία του τόπου αλλά και γνώση των συνεπειών, θα επέβαλε να απευθυνθούν στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού το οποίο σύμφωνα με το νόμο θα είχε αποσοβήσει το θλιβερό αυτό γεγονός.

Ανεπαρκείς, ανιστόρητοι κατεχόμενοι από το σύνδρομο του Ηρόστρατου, κατεδαφίζουν ότι βρουν στο διάβα τους. Βέβαια στον κατήφορο τους ακολούθησε και ο  επιτυχημένος κατ τα άλλα, πρόεδρος  του Γαλατά, χάνοντας δυστυχώς την ψυχραιμία του, παρότι γνωρίζει  καλά το θέμα και  στο παρελθόν υποστήριξε την ιστορική αλήθεια, εκθειάζοντας μάλιστα την νυν δημοτική αρχή που σημειωτέον δεν έχει δρομολογήσει κανένα μεγάλο έργο έως τώρα στην περιοχή. Τέλος καταγγέλλουμε τέτοιες αυθαίρετες ενέργειες και θα ζητήσουμε την περαιτέρω διερεύνηση  της θλιβερής αυτής υπόθεσης που μας εκθέτει και μας διασύρει, σεβόμενοι την ιστορία και τον πολιτισμό μας.»

 


AgrinioStories