11 Αυγούστου 2022

Νάντια Σκορδοπούλου 12/5: «It’s your beautiful world for the moment»

Νάντιας Σκορδοπούλου:
«It’s your beautiful world for the moment»

«It’s your beautiful world for the moment» είναι ο τίτλος της εικαστικής έκθεσης της Νάντιας Σκορδοπούλου, που εγκαινιάζεται στις 12 Μαΐου 2022, στις 8:00 το βράδυ, στην κλινική πλαστικής χειρουργικής στην Laser Touch στο κέντρο της Αθήνας, Κων. Βεντήρη 7, δίπλα στο Χίλτον.

Ένα μόνο λουλούδι ανάλογα με το πλαίσιο, μπορεί να αντιπροσωπεύει την αναπαραγωγή ή τη φθορά, την αγνότητα ή την ασωτία, την αγάπη ή τις κακουχίες – ή και το τίποτα. Το σιγουρο είναι όμως πως τα άνθη με τα φωτεινά πέταλα και τα όμορφα αρώματα, παρασύρουν τα έντομα αλλά και τους ανθρώπους, περιέχοντας ένα είδος αντικειμενικής ομορφιάς, με τα αρμονικά χρώματα, τις απαλές καμπύλες και τις συμμετρικές τους μορφές.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι καλλιτέχνες έχουν αιχμαλωτίσει τον πλούσιο συμβολισμό των λουλουδιών από τα λευκά κρίνα που συμβολίζουν την Παναγία, μέχρι τα υπερμεγέθη μπουκέτα από τουλίπες του Jeff Koons.

Επίσης κατά την βασιλεία της Βασίλισσας Βικτώριας άρχισαν να στέλνουν μυστικά μηνύματα μέσω των λουλουδιών, όπου σύμφωνα με το είδος και το χρώμα μπορούσαν να εκφράσουν το φλερτ, τη φιλία,την αμηχανία ή την περιφρόνηση. Σε αυτή την περίοδο, οι Βρετανοί καλλιτέχνες γέμισαν τους πίνακές τους με κρυμμένους συμβολισμούς.

Σήμερα, βγαίνοντας από την δυσχερή περίοδο της πανδημίας, η Νάντια Σκορδοπούλου με την νέα της συλλογή «It’s your beautiful world for the moment», την οποία δημιούργησε ειδικά για την Laser Touch, που αποτελεί ένα πρότυπο κέντρο Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής και Δερματολογίας, μας καλεί σε ένα ταξίδι αναζωογόνησης, μέσω της ομορφιάς και της τέχνης, μέσω της λυρικής αφαίρεσης και των λουλουδιών. Ολη η σειρά αυτών των έργων είναι εμπνευσμένη από την άνοιξη και την πλούσια ανθοφορία της ή οποία μας καλεί να αφήσουμε, έστω για λίγο, το αστικό περιβάλλον αλλά και τον ψηφιακό κόσμο που μας κατακλύζει.

Επίσης τα ζωγραφικά έργα της σειράς είναι πάνω σε βαμβακερά, άσπρα χαρτιά από τη Νότια Ινδία. Κατασκευάζονται στην Karnataka, όπου τρία χωριά συνεργάζονται για την παραγωγή τους, ενώ η πρώτη ύλη των χαρτιών είναι από ανακυκλωμένα βαμβακερά ρούχα, κάτι που τα κάνει πολύ ανθεκτικά και πρωτότυπα. Ο κύκλος του ταξιδιού αυτής της ύλης, από την καλλιέργεια του βαμβακιού, στην δημιουργία της κλωστής, του υφάσματος, των ρούχων, όπου το κάθε ένα «κουβαλά την δική του ιστορία μέσα στ’ άνθρωπινα…», καταλήγουν στα χέρια μιας ομάδας ανθρώπων που τα μετατρέπουν σε χαρτιά και στη συνέχεια θα αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος νέων έργων τέχνης. Το ίδιο το υλικό προσδίδει την ρεαλιστική διάσταση του ταξιδιού της αναζωογόνησης και της μεταμόρφωσης!

Νάντια Σκορδοπούλου

Η Ναντια ειναι μια καλλιτέχνης που τολμά να πειραματίζεται συνεχώς νέες ιδέες και νέα μέσα. Στο πρόσφατο βιογραφικό της θα δούμε καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, συνήθως σε απομακρυσμένα μέρη από τις πολυπληθείς και πολύβουες πόλεις, όπως σε ποτάμια, σε αλυκές, σε ανεμόμυλους, ακόμη εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και που αφορούν το υποθαλάσσιο περιβάλλον μας, όπως και ερευνητικά πρότζεκτ που εξελίσσονται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Πατρών γύρω από την μείωση της βιοποικιλότητας.

Απόφοιτη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, με κατεύθυνση τη Ζωγραφική και τη Σκηνογραφία, έκανε διετή μετεκπαίδευση στην Τέχνη και Ψυχανάλυση, ενώ συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο τμήμα Σχεδιασμός Φωτισμού και Πολυμέσα στο ΕΑΠ.  Έχει συμμετάσχει στο διαδικτυακό πρόγραμμα “Catalysts: Artists Creating with Sound, Video and Time” του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης, ΜοΜa και στο τμήμα “Chinese Contemporary Arts” του Πανεπιστημίου Zurich University of the Arts.

Έως σήμερα, έχει παρουσιάσει το καλλιτεχνικό της έργο σε οκτώ ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Ευρώπη (Ελλάδα, Φινλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία), όσο και στην Αμερική (Λος Αντζελες, Ρότσεστερ Νέας Υόρκης, Puerto Rico).

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΣΗ
ΤΙΤΛΟΣ: «It’s your beautiful world – for the moment»
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:  Αθηνά Ευαγγελοδήμου
ΧΩΡΟΣ: Laser Touch
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Κων. Βεντήρη 7, δίπλα στο Χίλτον, Αθήνα
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022
ΩΡΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ: 8:00 το απόγευμα
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Από 12 Μαΐου έως 1 Ιουλίου 2022
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: Καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή
από τις 09:00 το πρωί έως τις 10:00 το βράδυ
Σάββατο 
από τις 09:00 το πρωί έως τις 4:00 το απόγευμα
ΧΟΡΗΓΟΙ : Κτήμα Μουσών , Όλυμπος, Κλιάφας, Ionian Hotel Enterprises S.A.

 


AgrinioStories