8 Ιουνίου 2023

Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 8η Μαΐου

Καλεντάρι της 8ης Μαΐου:
(Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας)

1908: Δημοσίευμα για την αναγκαιότητα
της δημιουργίας Νοσοκομείου στο Αγρίνιο
1967: Δύο ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και κεραμικής
στα Παπαστράτεια 
1970
: Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος εγκαινιάζει
το υδροηλεκτρικό στο Καστράκι
και το απόγευμα μιλάει στο Αγρίνιο

8 Μαΐου 1908

Η εφημερίδα ΣΚΡΙΠ δημοσιεύει ανταπόκριση από το Αγρίνιο, του ανταποκριτή της, «Κράνιου», ο οποίος επισημαίνει την έλλειψη νοσοκομείου στην πόλη του Αγρινίου και καλεί τους πλούσιους του Αγρινίου να καταθέσει ανάλογα ο καθένας τις δυνάμεις του για να λειτουργήσει ένα τέτοιο Ίδρυμα. «Μη μαζεύετε πλούτο για να τραφούν αύριο διάφοροι χασομέρηδες», τους προτρέπει. (Δείτε περισσότερα ΕΔΩ)

 

8 Μαΐου 1967

Έκθεση ζωγραφικής της ομάδας καλλιτεχνών «το Εργαστήρι» με τη συμμετοχή των ζωγράφων Γ. Βελισσαρίδη, Ε Ζέπου, Δ. Κέντακα, Δ. Κόκκορη, Λέας Λεονταρίτου, Γ. Μόσχου, Ήρας Οικονομίδου, και Ελένης Παγκάλου, καθώς και έκθεση κεραμικής με συμμετοχή των κεραμιστών Β. Μουσαμάκη, Μ. Σαλιβέρου Χ. Σκλαβενίτη και άλλων, ανακοινώνεται ότι θα λειτουργήσουν στο Αγρίνιο με την ευκαιρία των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων «Τα Παπαστράτεια», οι οποίες οργανώνονται από τη Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου. (Μακεδονία, 9/5/1967, σελίδα 7)

 

 

8 Μαΐου 1970

Παρασκευή 8 Μαΐου 1970. Παραμονή του Αγίου Χριστοφόρου. Τυχαίο; Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος εγκαινίασε το υδροηλεκτρικό έργο εις το Καστράκι Αχελώου και το απόγευμα μίλησε στο Αγρίνιο. (Δείτε περισσότερα ΕΔΩ)

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Έργο του Εμμανουήλ Ζέπου, ο οποίος συμμετείχε στην έκθεση ζωγραφικής των Παπασταρτείων το 1969. (Ορεινό Χωριό, π. 1932, Υδατογραφία σε χαρτί, 23,5 x 30 εκ., Κληροδότημα στην Εθνική Πινακοθήκη του Εμμανουήλ Ζέπου

AgrinioStories