11 Αυγούστου 2022

Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ… 8η Μαΐου

  • Συνέβη στο Αγρίνιο στις  8 Μαΐου του:

1970: Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος εγκαινιάζει
το υδροηλεκτρικό στο Καστράκι και το απόγευμα μιλάει στο Αγρίνιο

8 Μαΐου 1970

Παρασκευή 8 Μαΐου 1970. Παραμονή του Αγίου Χριστοφόρου. Τυχαίο; «Ο Πρωθυπουργός εγκαινιάζει το τεράστιον υδροηλεκτρικόν έργον εις το Καστράκι Αχελώου. Το απόγευμα θα ομιλήση εις το Αγρίνιον», έγραφε η ημερήσια εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ εκείνης της μέρας.
Όπως μπορείτε να δείτε και στην παραπάνω φωτογραφία «η προσέλευσις των κατοίκων του Αγρινίου και των περιχώρων υπήρξε αθρόα». Και ποιος δεν επιστρατεύτηκε εκείνη τη μέρα; Επιστρατεύτηκαν «πιστοί», «έμπιστοι» και «άπιστοι» του καθεστώτος, επιστρατεύτηκαν δημοτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, μαθητές, τηλεοπτικά συνεργεία, Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι… και την «4ην μμ», όπως έγραψε ο ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΗΡΥΞ ΠΑΤΡΩΝ την επομένη, «ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος  Παπαδόπουλος ομίλησεν από του εξώστου του ξενοδοχείου «ΛΗΤΩ» του Αγρινίου προς τον λαόν της Αιτωλοακαρνανίας, προς μίαν ανθρωποθάλασσαν» (σ.σ. Οι πνιγμοί δεν κατεγράφησαν), «προς μίαν πλημμύραν ανθρώπων, παραληρούντων από ενθουσιασμόν, με πατριωτικόν παλμόν και πηγαίας εκδηλώσεις υπέρ της Εθνικής Κυβερνήσεως και του Πρωθυπουργού της Επαναστάσεως κ. Γ. Παπαδοπούλου».

 

 

Ο τίτλος της εφημερίδας τεράστιος… Εξάστηλος, παρακαλώ:

«Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΑΤΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΙΑΣΩΤΑΣ ΤΟΥ». Το είπε ο Παπαδόπουλος στην Πλατεία του Αγρινίου, γιατί ήξερε πολύ καλά ότι μιλούσε στην Πλατεία του Αναστασιάδη, του Σούλου και του Σαλάκου.
Ο υπότιτλος επίσης: «Πρέπει να θυσιασθώμεν διά να εξαγνίσωμεν την κοινωνίαν και την πολιτείαν.

 

 

ΟΦΕΙΛΟΜΕΝ ΝΑ ΤΗΡΟΥΜΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΩΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΤΑΞΙΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝΤΑΣ».
«Ο κ. Πρωθυπουργός», συνεχίζει το δημοσίευμα, «αφού εν αρχή εξέφρασε την συγκίνησίν του διά την άνευ προηγουμένου ενθουσιώδη υποδοχήν, η οποία του επιφυλάχθη,  ετόνισεν μεταξύ άλλων: «Θα ολοκληρώσωμεν την ανάπτυξιν της χώρας μας και θα την ολοκληρώσωμεν εις τους βασικούς τομείς της οικονομίας της κοινωνικής αναπτύξεως, αντιλήψεως και υπηρεσιών, εις τους τομείς της διοικήσεως και προ παντός εις τον τομέα της Παιδείας. Δεν θα σταματήσωμεν, εάν δεν αχθώμεν εις το τέρμα. Παραστείτε, Έλληνες, διά την ασφαλή επιτυχίαν των προσπαθειών μας. Το πρόβλημα είναι πρόβλημα ημών των Ελλήνων. Δεν απαιτείται τίποτα, μόνον να αντιληφθώμεν ότι από ημάς και μόνον εξαρτάται η ζωή μας, η ζωή των παιδιών μας, η  ζωή της Ελλάδος».

 

 

Κι άλλα πολλά… κι άλλα πολλά… μερικά εκ των οποίων μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο:

 

 

 

*Το κείμενο και η φωτογραφία από το «αρχείον Αγρινίου», τεύχος 5, Μάιος 2018, σελ. 40 | Πηγή βίντεο: ΕΟΑ, Κωδικός Θέματος: T4246, Τίτλος: Εγκαίνια του υδροηλεκτρικού σταθμού Καστρακίου Αιτωλοακαρνανίας από τον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπαδόπουλο και ομιλία αυτού στο Αγρίνιο, Είδος: Ταινία Επικαίρων, Περίοδος γεγονότων: 08/05/1970 – 08/05/1970 | Συντελεστές & Ρόλοι: ΕΡΑ – ΤΕΧΝΟΦΙΛΜ: Τεχνική επεξεργασία: Χώρα παραγωγής: Ελλάδα, Τοποθεσία παραγωγής: Αθήνα, Βιβλιογραφία: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 9/5/1970, σελ. 1 & 9

Φωτογραφία ανάρτησης: Ο Παπαδόπουλος μιλάει στην «αυθορμήτως συγκεντρωθείσα» λαοθάλασσα του Αγρινίου


AgrinioStories| Πηγή: Αρχείον Αγρινίου | Έρευνα – Κείμενο: Λευτέρης Τηλιγάδας