5 Δεκεμβρίου 2022

Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ… 4 Μαΐου

  • Συνέβη στο Αγρίνιο στις  4 Μαΐου του:

1947: «Αεροπορική επιδρομή» Αγρινιώτη αεροπόρου
«κατά» της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μεσολογγίου

4 Μαΐου 1947

Επιμέλεια κειμένου: Λευτέρης Τηλιγάδας

«Αεροπορική επιδρομή κατά ποδοσφαιρικού γηπέδου», ήταν ο τίτλος ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθερία», το οποίο αναφερόταν στον ποδοσφαιρικό αγώνα της «Αθλητικής Ένωσης Μεσολογγίου» με τον «Παναιτωλικό».

Στη μέση του δευτέρου ημιχρόνου, αναφέρει το μονόστηλο, και ενώ ο «Παναιτωλικός» προηγούνταν με 1–0, ένα «στρατιωτικό αεροπλάνο», όπως αναφέρει η εφημερίδα, το οποίο είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Αγρινίου πραγματοποίησε χαμηλή πτήση πάνω από το γήπεδο του Μεσολογγίου, στο οποίο πραγματοποιούνταν ο αγώνας. Κατά τη διάρκεια αυτής της πτήσης ο πιλότος του στρατιωτικού αεροπλάνου ρωτούσε με χειρονομίες για την εξέλιξη του αγώνα και όταν πληροφορήθηκε ότι η ομάδα του Αγρινίου κέρδιζε, έριξε βροχή προκηρύξεων «αι οποίαι είχον πένθιμον πλαίσιον και ήσαν συντεταγμέναι ως αγγελτήριον κηδείας του αθλητικού σωματείου Μεσολογγίου». Με αφορμή το γεγονός αυτό τα «αίματα άναψαν» και ο αγώνας διακόπηκε στο 13ο λεπτό του 2ου ημιχρόνου, αφού οι παίκτες των δύο ομάδων «πιάστηκαν στα χέρια».Ακολούθησε η είσοδος των θεατών στον αγωνιστικό χώρο «και η συμπλοκή γενικεύθηκε».

Σύμφωνα με πληροφορίες που πήραμε από τον κ. Μιλτιάδη Ζαβέρδα είχε προηγηθεί ο αντίστοιχος αγώνας στο Αγρίνιο, όπου ο Παναιτωλικός κέρδισε 4-0. Όσο για το αεροπλάνο, μην φανταστείτε κανένα βομβαρδιστικό, ήταν ένα μικρό ραντιστικό της αεροπορίας του στρατού.

«Διά να αποκατασταθή η τάξις εχρειάσθη η επέμβασις δυνάμεων στρατού και χωροφυλακής».

 

 

Με αφορμή αυτό το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ο κ. Ζαβέρδας μας έδωσε την άδεια να δημοσιεύσουμε μια σπανιότατη φωτογραφία εκείνης της εποχής, την οποία «τράβηξε» ο Σπύρος Ξυθάλης και είχε στο αρχείο του, από έναν αγώνα Παναιτωλικού – ΑΕΜ. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο για τον τίτλο του πρωταθλητή Αιτωλοακαρνανίας και την πρόκριση, ενός εκ των δύο, στην επόμενη φάση του πρωταθλήματος της ΕΠΣ Πατρών ή την ίδια χρονιά με το δημοσίευμα ή την επόμενη.

Η φάση γίνεται στα καρέ της ΑΕΜ, όπου ο προπονητής και παίκτης συγχρόνως της ΑΕΜ Δημήτρης Κόλλιας (παλιός παίκτης του Ηρακλή Θεσσαλονίκης), πηδά και απομακρύνει την μπάλα στον αέρα, ενώ την φάση παρακολουθούν έτοιμοι να επέμβουν, οι έμπειροι αμυντικοί της Ένωσης Κώστας Ρήγας και Χρήστος Συνοδινός (με τις ριγέ φανέλες).

Ιστορικές και ανεπανάληπτες στιγμές από τα μεγάλα ντέρμπι μεταξύ του Παναιτωλικού και της ΑΕΜ εκείνης της εποχής, που έμειναν βαθιά χαραγμένα στη μνήμη των φιλάθλων των δύο γειτονικών πόλεων.

 

 

Φωτογραφία  ανάρτησης: Αεροφωτογραφία της πόλης του Μεσολογγίου τη δεκαετίας του ’30 από το λεύκωμα γτου Μεσολογγίτη ιστορικού, Γ. Κοκοσούλα, για το Μεσολόγγι.


AgrinioStories| Πηγή: Αρχείον Αγρινίου