Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 2α Φεβρουαρίου

Καλεντάρι της 2ας Φεβρουαρίου:
Έρευνα - Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας

1902: Συλλαλητήριο στο Αγρίνιο
υπέρ της σύμβασης σιγαροποιίας
1903: Ακύρωση της εκλογής του Δημήτρη Κατσάνου

2 Φεβρουαρίου 1902

Συλλαλητήριο στο Αγρίνιο υπέρ της σύμβασης σιγαροποιίας

O Αστυνόμος Αγρινίου ενημέρωσε τηλεφωνικά το υπουργείο Εσωτερικών ότι συλλαλητήριο που συγκροτήθηκε από τους κατοίκους της πόλης επικροτήθηκε η σύμβαση της σιγαροποιίας και ζητήθηκε η τάχιστη ψήφισή της. (Εμπρός 2.2.1902)

Στις αρχές του 1902, το ελληνικό δημόσιο με τη συνεργασία και τη χρηματοδότηση της Τράπεζας Αθηνών, επιχειρεί να συγκροτήσει μία εθνική εταιρεία καπνού και σιγαροποιίας στη χώρα. Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών εκείνης της εποχής Φωκίωνας Νέγρης και ο διευθυντής της παραπάνω Τράπεζας, υπογράφουν μια σύμβαση συνεργασίας που, συνοπτικά, ονομάστηκε στον τύπο «Σύμβασις σιγαροποιίας». Με αυτήν, η Τράπεζα Αθηνών αναλάμβανε να ιδρύσει μια εταιρεία με στόχο να στηρίξει την παραγωγή καπνού και να αναπτύξει το εμπόριο φύλλων καπνού, με αντάλλαγμα το προνόμιο να ιδρύσει εργοστάσια κοπής καπνού αλλά και σιγαροποιίας, τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για εξαγωγές. Με ανοικτή επιστολή του προς το «Εμπρός» στις 22 Ιανουαρίου του 1902, ο Ι. Πεσμαζόγλου παρουσίασε τους στόχους και τους σκοπούς της Εταιρείας, ενώ δυο μέρες μετά (24/1/1902) στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύτηκε στο σύνολό της, η σύμβαση.

2 Φεβρουαρίου 1903

Ακύρωση της εκλογής του βουλευτή της Τριχωνίας, Δημήτρη Κατσάνου

Με την ακύρωση της εκλογής του βουλευτή της Τριχωνίας, Δημήτρη Κατσάνου, ασχολήθηκε μεταξύ των άλλων η Bουλή στις 2 Φεβρουαρίου 1903. Ο Κατσάνος υποστήριξε ότι η ακύρωση της εκλογής του αποτελεί πολιτική δίωξη για «την ανοίκειο ως διισχυρίζονται τινές διαγωγή μου προς τον πρόεδρο της Κυβερνήσεως (Δεληγιάννη) κατά την εις Αγρίνιον μετάβασίν του. Εάν κατά την εις Αγρίνιον κάθοδον του κ. Δεληγιάννη τον υπεδέχθησαν με μελανάς σημαίας, εγώ δεν πταίω, βεβαίως».(Πρακτικά της Βουλής)

 

Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Ημερολόγιο Αγρινίου