Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 23 Ιουνίου… (Vid)

Καλεντάρι της 23ης Ιουνίου:
(Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας)

1900: Aπονομή
του Αργυρού Σταυρού του Σωτήρος στον Γ. Μπαϊμπά
1922: Καπνεργατικό lock out
1967: O Παττακός στο Αγρίνιο

23 Ιουνίου 1900

Δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απονομή του Αργυρού Σταυρού του Σωτήρος στο Γεώργιο Μπαϊμπά, δήμαρχο Αγρινίου. (Εμπρός 23/6/1964)

23 Ιουνίου 1922

«Η πόλις του Αγρινίου παρουσιάζει σήμερα μία καινούργια όψη», σημειώνει ο Ριζοσπάστης σε πρωτοσέλιδο άρθρο του. «Οι καπνεργάτες πηγαίνοντας για δουλειά βρήκαν τα καταστήματα κλειστά. Οι έμποροι άρχισαν να εκδικούνται τους εργάτες, γιατί είχαν το θάρρος να ζητήσουν μια μπουκιά ψωμί περισσότερο απ’ ό,τι τους έδιναν».

Όπως μαθαίνουμε από το ίδιο άρθρο, οι καπνεργάτες αντέδρασαν σε αυτό το Λοκ Άουτ των καπνεμπόρων με συγκέντρωση στο κέντρο του Αγρινίου και απόφαση να μην επιτρέψουν πλέον αυτοί το άνοιγμα των καπνομάγαζων. Την απόφασή τους αυτή την κοινοποίησαν στους καπνεμπόρους με τηλεγράφημα το οποίο απέστειλαν στην υπομοιραρχία χωροφυλακής Τρχωνίδας, για να ενημερωθεί ο Σύλλογος των Εμπόρων και το οποίο έλεγε τα εξής: «Διαβιβάσατε παρακαλούμεν το παρόν έγγραφον προς τον Εμπορικόν Σύλλογον Αγρινίου. Κύριοι. Ευρεθέντες προ γενικού κλεισίματος των αποθηκών σας, συνελθόντες σήμερον σε γενικήν συνέλευσην και αποφασίσαντες την με κάθε μέσον υποστήριξην των δίκαιων αιτημάτων μας, γνωρίζομεν υμίν ότι εάν δεν αναγνωρίσετε τα αιτήματά μας να μην ανοίξετε τας αποθήκας σας. Το άνοιγμα έστω και μιας αποθήκης θέλομεν θεωρήσει ως καθαράν πρόκλησιν διά τα περαιτέρω της οποίας δεν θα φέρομεν καμμία ευθύνη. Εντολή Συνελεύσεως. (Ριζοσπάστης 23/6/1822)

23 Ιουνίου 1967

Ο Υπουργός Εσωτερικών Στυλιανός Παττακός αποβιβάζεται από αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Αγρινίου, όπου τον υποδέχονται τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί παράγοντες. Ο Στ. Παττακός εκφωνεί λόγο σε κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ πλήθος κόσμου παρακολουθεί. Κατά την αναχώρησή του από την πόλη το αυτοκίνητο του Στ. Παττακού διέρχεται από δρόμο όπου βρίσκονται παραταγμένα τρακτέρ.

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Ο Παττακός στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου.

AgrinioStories