11 Αυγούστου 2022

Μουσ. Σχ. Αγρινίου με Θεοδωράκη και Χατζιδάκι

Το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου
παρουσιάζει την Τετάρτη 4 Μαΐου, στις 9:15 το βράδυ,
ένα μουσικό αφιέρωμα βασισμένο στη μουσική και το έργο
του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι

 

Ο Μάνος Χατζιδάκις, όπως αναφέρεται και στο πρόγραμμα της συναυλίας, έλεγε για τον Μίκη: «Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας ποταμός σπανίων μελωδιών που έχει βαθιές τις ρίζες του στον αραβικό χώρο και όχι μόνο στην Κρήτη. Από την Κρήτη πήρε την επική μεγαλοστομία και την λεβεντιά που σφραγίζει τους ρυθμούς του. Από τα νησιά του Αιγαίου πήρε τη χάρη του και την λεπτεπίλεπτη δεξιοτεχνία του. Από τη βόρεια Ελλάδα τους βαθείς αναστεναγμούς της μουσικής του… Η επανάσταση χωρίς ταλέντο είναι για να κοιμάσαι ασφαλώς και όχι για να λιθοβολείς…»

«Όταν πήγα και είδα τη ”Στέλλα”», σημειώνει ο Θεοδωράκης, «θυμάμαι ότι μέθυσα κυριολεκτικά με τις μελωδίες του Χατζιδάκι. Πήγα και ξαναπήγα έως ότου τις μάθω καλά για να τις παίζω στο πιάνο. Πόσο τυχερός είναι, έλεγα μέσα μου, που μπορεί να εκφράζεται 100% ελληνικά, χωρίς φιοριτούρες, πολύπλοκες κατασκευές και σκοτεινές συγχορδίες. Πόσο ήμουν δυστυχισμένος σε εκείνη την πρώτη διεθνή αναγνώριση, ιδιαίτερα μετά την ”Αντιγόνη” στο Κόβεντ Γκάρντεν. Χαιρετώντας από τη σκηνή το αριστοκρατικό κοινό της πρεμιέρας, αποφάσισα ακριβώς εκείνη τη στιγμή να το βάλω στα πόδια και να γυρίσω στη φυσική μου κοίτη, στην πατρίδα μου.»

Η ενορχήστρωση και η μουσική απόδοση του αφιερώματος υπογράφεται από την Ευγενία Γρέντζελου, τη σκηνοθεσία, τους φωτισμούς, την ηχοληψία, το βίντεο και τη γραφιστική επιμέλεια έχει ο Κώστας Παπαγιάννης, τα κείμενα έγραψε η Άννα Θεοτοκάτου και την επιμέλεια της οργάνωσης έχουν ο Στέφανος Μπέστιας, η Νεφέλη Μπέρκου, η Αθηνα Σαγώνα και η Χριστιάνα Σαμαρά.

 

 

 

 


AgrinioStories