2 Ιουλίου 2022

Μωραΐτης: «Να σταματήσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί»

Θάνος Μωραΐτης: «Να σταματήσουν άμεσα
οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας!»

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, με αφορμή την Ερώτηση που κατέθεσε μαζί με άλλους 54 βουλευτές του κόμματος, για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών.

Όπως ανέφερε, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθεί αδιάφορη το τσουνάμι πλειστηριασμών που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, ακόμα και σε πρώτες κατοικίες ευάλωτων νοικοκυριών με χαμηλές οφειλές». Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως, «όχι μόνο δεν προστάτευσε τους ευάλωτους δανειολήπτες απέναντι στις δόλιες πιέσεις των funds, αλλά συνέδεσε και την «πρόοδο» των πλειστηριασμών με την εκταμίευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης».

«Αλλά αυτός είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των λίγων εις βάρος της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Και τώρα που το πάρτι της «Μαξίμου ΑΕ» φτάνει προς ο τέλος του, θα γίνει πιο επικίνδυνος από ποτέ», τόνισε.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μωραΐτη

 «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθεί αδιάφορη, το τσουνάμι πλειστηριασμών που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, ακόμα και σε πρώτες κατοικίες ευάλωτων νοικοκυριών με χαμηλές οφειλές. Μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας ζει και πάλι με τον φόβο του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, εν μέσω πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και ανατιμήσεων σε όλα τα βασικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν προστάτευσε τους ευάλωτους δανειολήπτες απέναντι στις δόλιες πιέσεις των funds, αλλά συνέδεσε και την «πρόοδο» των πλειστηριασμών με την εκταμίευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αλλά αυτός είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των λίγων εις βάρος της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Και τώρα που το πάρτι της «Μαξίμου ΑΕ» φτάνει προς ο τέλος του, θα γίνει πιο επικίνδυνος από ποτέ. Γι’ αυτό, με ερώτησή μας προς τους αρμόδιους υπουργούς, 55 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία ζητάμε να σταματήσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για τους οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας».

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 22 Ιουνίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Καμία προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών»

Το ιδιωτικό χρέος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αποτελούν τεράστια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Μια μεγάλη μερίδα πολιτών, στη χώρα μας, να ζει διαρκώς με τον φόβο του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας. Μετά από δύο χρόνια ανυπολόγιστων οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών, λόγω πανδημίας, βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα οικονομική κρίση, με υπέρογκες ανατιμήσεις τιμών βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, φτάνοντας σε σημείο μάλιστα τις περισσότερες φορές να αντιμετωπίζουν ζητήματα βιοπορισμού. Εξυπακούεται ότι η οικονομική δυσπραγία συμπαρασύρει και την αδυναμία τους στις δαπάνες στέγασης. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν τους καθιστά στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Από την άλλη πλευρά, μετά την μαζική ανάθεση διαχείρισης δανειακών χαρτοφυλακίων σε Funds (Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων), οι δανειολήπτες βρίσκονται αντιμέτωποι με συνομιλητές οι οποίοι προκειμένου να μειώσουν το χρόνο αποεπένδυσης, προσφεύγουν στη ρευστοποίηση, πιεζόμενοι μάλιστα τα τελευταία έτη και από τις δεσμεύσεις τους απέναντι στο σχέδιο «Ηρακλής». Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι η πορεία των πλειστηριασμών συνδέθηκε από την κυβέρνηση με την είσπραξη των κονδυλίων του ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που σημαίνει ότι η ρευστοποίηση από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Απέναντι σε όλα αυτά, οι δανειολήπτες, οι οποίοι αδυνατούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, εδώ και πολύ καιρό, κινδυνεύουν με άμεση απώλεια της περιουσίας τους, ακόμα και σε περιπτώσεις που η αδυναμία αυτή είναι αυταπόδεικτη. Προσφάτως είδε το φως της δημοσιότητας η περίπτωση μιας χαμηλοσυνταξιούχου δανειολήπτριας, η οποία βρέθηκε απέναντι στα τοκογλυφικά επιτόκια, για ένα χρέος 15.000 ευρώ σε κάρτες, κινδυνεύοντας, με εκπλειστηριασμό της μοναδικής της κατοικίας.

    • Επειδή ο Πρωθυπουργός της χώρας εγγυόταν την προστασία της πρώτης κατοικίας.
    • Επειδή, αν και η κυβέρνηση όφειλε να προστατεύσει την α κατοικία των πολιτών, απέναντι στις δόλιες πιέσεις των funds, όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά συνέδεσε την «πρόοδο» των πλειστηριασμών με την εκταμίευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης
    • Επειδή το πρόβλημα αφορά και εκατομμύρια άλλους Έλληνες πολίτες.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Με ποιον τρόπο θα προστατεύσετε από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ευάλωτους δανειολήπτες, που αποδεδειγμένα αδυνατούν να ρυθμίσουν ή να αποπληρώσουν χρέη προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα;

Ακολουθούν οι υπογραφές όλων των ερωτώντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

 


AgrinioStories

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *