Μνήμη χρονολογίου της 4ης Απριλίου

 


...

Η ταυτότητα της ημέρας
και τα γεγονότα που την «σημάδεψαν»

| 4 Απριλίου 2025 |

Είναι η 94η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο
Υπολείπονται 271 ημέρες για τη λήξη του.
🌅  Ανατολή ήλιου: 07:05 – Δύση ήλιου: 19:50 – Διάρκεια ημέρας: 12 ώρες 46 λεπτά
🌓  Σελήνη 6.6 ημερών


 | Γεγονότα

 

1949 – Δώδεκα έθνη υπογράφουν τη Διακήρυξη του Βορείου Ατλαντικού, δημιουργώντας το ΝΑΤΟ. Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (αγγλικά: North Atlantic Treaty Organization‎, NATO, γαλλικά: Organisation du traité de l’Atlantique Nord‎, OTAN), γνωστός και ως Βορειοατλαντική Συμμαχία, είναι στρατιωτική αμυντική συμμαχία χωρών της Δύσης, που έχει σκοπό την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών σε διάφορους τομείς (στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, μορφωτικό), την προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων και την αποτροπή της ένοπλης επίθεσης εναντίον κάποιας χώρας-μέλους από άλλες.

Η συμμαχία αυτή υπογράφτηκε τον Απρίλιο του 1949 στην Ουάσινγκτον από 12 χώρες της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής (Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Δανία, Η.Π.Α., Ισλανδία, Ιταλία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία). Το 1952 προσχώρησαν στη συμμαχία η Ελλάδα και η Τουρκία και το 1955 η τότε Δυτική Γερμανία. Η προσχώρηση της τελευταίας προκάλεσε ως αντίδραση τη σύναψη του συμφώνου της Βαρσοβίας από τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Από την δεκαετία του 1980 και ιδιαίτερα από το 1999 και έπειτα εντάχθηκαν στην συμμαχία και άλλες χώρες της Ευρώπης. Σήμερα, η Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) αριθμεί 30 χώρες μέλη.

Το ανώτατο όργανο της Συμμαχίας είναι το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (North Atlantic Council), με έδρα τις Βρυξέλλες στο Βέλγιο. Αποτελεί το κύριο σώμα και αντιπροσωπεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των κρατών-μελών. Συνέρχεται δύο φορές το χρόνο, ενώ μία μόνιμη ομάδα είναι το εκτελεστικό του όργανο και συνέρχεται επί εβδομαδιαίας βάσης. Πρόεδρος του συμβουλίου είναι ο Γενικός Γραμματέας (πρώτος γραμματέας εκλέχτηκε ο Άγγλος λόρδος Ισμέι (Ismay) το 1952, ο οποίος και τότε είχε παρατηρήσει σκωπτικά ότι «ο σκοπός του ΝΑΤΟ είναι να κρατά τους Αμερικανούς μέσα, τους Ρώσους έξω και τους Γερμανούς κάτω».

Μία φορά κάθε δύο χρόνια διεξάγεται η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία μετέχουν οι Αρχηγοί των Κρατών-Μελών (πρόεδροι και πρωθυπουργοί). Άλλο ανώτατο όργανο του ΝΑΤΟ είναι η Στρατιωτική Επιτροπή (Military Committee), η οποία αποτελείται από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων (Α/ΓΕΕΘΑ) όλων των κρατών-μελών και συνέρχεται δύο φορές το χρόνο, ενώ μία μόνιμη ομάδα είναι το εκτελεστικό όργανο της Στρατιωτικής Επιτροπής και συνέρχεται επί εβδομαδιαίας βάσης.

 

1968 – Η ΑΕΚ στέφεται κυπελλούχος Ευρώπης στο μπάσκετ και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Νικά στο Παναθηναϊκό Στάδιο τη Σλάβια Πράγας με 89-82, ενώπιον 80.000 θεατών – ρεκόρ όλων των εποχών για αγώνα μπάσκετ στην Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη.

Το βράδυ της 4ης Απριλίου του 1968 για πρώτη φορά ελληνική ομάδα κατακτούσε ευρωπαϊκό τίτλο γράφοντας χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Η ΑΕΚ κατάφερε να νικήσει τη Σλάβια Πράγας της Τσεχοσλοβακίας με 89-82, στην Αθήνα, στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο όπου είχαν προσέλθει πάνω από 80.000 θεατές, αριθμός ρεκόρ για τα παγκόσμια αθλητικά δεδομένα, για να παρακολουθήσουν τον τελικό αγώνα μπάσκετ του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης.

Για την AEK αγωνίστηκαν στον τελικό οι: Γιώργος Aμερικάνος (αρχηγός της ομάδας), Γιώργος Tρόντζος, Χρήστος Zούπας, Στέλιος Bασιλειάδης, Αίαντας Λαρεντζάκης, Αντώνης Xρηστέας, Απόστολος Tσάβας, Πέτρος Πετράκης, Παναγιώτης Οικονόμου. Η σύνθεση της ομάδας της Σλάβια Πράγας αποτελούνταν από τους: Zίντεκ, Pουζίτσκα, Mπάροχ, Tομάσεκ, Άμερ.

 

Γεννήσεις

 

1932 – Αντρέι Ταρκόφσκι | Ρώσος σκηνοθέτης του κινηματογράφου. Γεννημένος το 1932 στο χωριό Ζαβράγιε (Zavraje), ήταν γιος του σημαντικού ποιητή Αρσένυ Ταρκόφσκι (Arseniy Tarkovsky).

Σπούδασε μουσική, ζωγραφική, γλυπτική και αραβικά, ενώ για ένα διάστημα συμμετείχε σε γεωλογική αποστολή στην ανατολική Σιβηρία. Από το 1956 φοίτησε για περίπου τέσσερα χρόνια στην κινηματογραφική σχολή VGIK (Ινστιτούτο κινηματογράφου της Σοβιετικής Ένωσης), υπό τις οδηγίες του Μιχαήλ Ρομ[12]. Στις τελικές εξετάσεις παρουσίασε την πτυχιακή του εργασία, που αποτελεί την πρώτη του ουσιαστικά κινηματογραφική δουλειά, με τίτλο Ο βιολιστής και ο οδοστρωτήρας, διάρκειας 46 λεπτών (1960).

Η διεθνής αναγνώριση του Ταρκόφσκι ήρθε με την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν (1962), η οποία κέρδισε τρεις “Χρυσούς Λέοντες” στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, μεταξύ των οποίων το βραβείο σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας. Επόμενη κινηματογραφική ταινία του Ταρκόφσκι αποτέλεσε η επική παραγωγή Αντρέι Ρουμπλιόφ (1969), η οποία αντιμετώπισε τον εξονυχιστικό έλεγχο και πολλές παρεμβάσεις εκ μέρους των σοβιετικών αρχών, με αποτέλεσμα η δημόσια προβολή της στη Ρωσία να καθυστερήσει για αρκετά χρόνια μέχρι το 1971. Η ταινία προβλήθηκε στο φεστιβάλ των Καννών, αποκομίζοντας τελικά το βραβείο FIPRESCI.

Ο Ταρκόφσκι σκηνοθέτησε τις περισσότερες ταινίες του στη Ρωσία. Το 1983 πραγματοποίησε για πρώτη φορά γυρίσματα εκτός της Ρωσίας, στην Τοσκάνη της Ιταλίας, για τις ανάγκες της ταινίας Νοσταλγία και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ιταλία και αργότερα στη Γαλλία.
Η τελευταία του ταινία Η Θυσία, γυρίστηκε στη Σουηδία το 1986 κερδίζοντας τέσσερα βραβεία στις Κάννες. Πέθανε την ίδια χρονιά στην Γαλλία από καρκίνο.

Θάνατοι

 

1931 – Αντρέ Μισελέν | Γάλλος κατασκευαστής ελαστικών, ιδρυτής της βιομηχανίας ελαστικών «Michelin». Ο André Jules Michelin (16 Ιανουαρίου 1853 – 4 Απριλίου 1931) ήταν Γάλλος βιομήχανος που μαζί με τον αδερφό του Édouard (1859–1940), ίδρυσαν την Michelin Tire Company ( Comagnie Générale des Établissements Michelin ) το 1888 στη γαλλική πόλη Clert-Fer. Το 1900, ο André Michelin δημοσίευσε τον πρώτο Οδηγό Michelin , σκοπός του οποίου ήταν να προωθήσει τον τουρισμό με το αυτοκίνητο , υποστηρίζοντας έτσι τη λειτουργία κατασκευής ελαστικών του .

Το 1886, ο 33χρονος André Michelin εγκατέλειψε την καριέρα του ως επιτυχημένος Παριζιάνος μηχανικός για να αναλάβει την αποτυχημένη επιχείρηση γεωργικών προϊόντων και αγροτικού εξοπλισμού του παππού του “Michelin et Cie”. Η “Michelin et Cie” ιδρύθηκε το 1832, αλλά είχε εγκαταληφθεί σε μαρασμό και ηταν στα πρόθυρα της αφερεγγυότητας μετά το θάνατο του ιδρυτή της. Ο παππούς της Michelin είχε ιδρύσει την εταιρεία που πουλούσε αγροτικό εξοπλισμό και μια περίεργη ποικιλία προϊόντων από βουλκανισμένο καουτσούκ, όπως ζώνες, βαλβίδες και σωλήνες. Μόλις ο André ανέλαβε το τιμόνι της εταιρείας, στρατολόγησε τον μικρότερο αδερφό του Édouard για να έρθει μαζί του στην εταιρεία. Ο Édouard διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Ενώ δεόντως δεσμευμένος για την επιτυχία της επιχείρησης, κανένας από τους αδερφούς δεν είχε προηγούμενη εμπειρία στην πώληση αγαθών ή δεν είχε την παραμικρή ιδέα από πού να ξεκινήσει.

Το 1889, ένας ποδηλάτης εξοικειωμένος με την εταιρεία Michelin πλησίασε τον Édouard με το σκασμένο ελαστικό του ζητώντας βοήθεια. Το να σκάει το λάστιχο συχνά σήμαινε ότι οι ποδηλάτες έμειναν αποκλεισμένοι για ώρες. Στα τέλη της δεκαετίας του 1880, η ποδηλασία γινόταν μια δημοφιλής μορφή μεταφοράς και χόμπι λόγω της πατέντας του John Dunlop το 1888 για το φουσκωτό ελαστικό ποδηλάτου . Πριν από την εφεύρεση του Dunlop, τα ελαστικά ποδηλάτων κατασκευάζονταν από συμπαγές καουτσούκ. Τα ελαστικά από συμπαγές καουτσούκ έτειναν να παρέχουν μικρή πρόσφυση και έκαναν δύσκολη και άβολη την οδήγηση.

Αφού ο άτυχος ποδηλάτης πλησίασε την εταιρεία Michelin για βοήθεια, ο Édouard έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα νέα ελαστικά με αέρα. Οι Michelin αναγνώρισαν ότι θα υπήρχε μεγάλη ζήτηση για ελαστικά πεπιεσμένου αέρα μόνο αν υπήρχε ένας τρόπος να γίνουν πιο γρήγορα επισκευές. Σκέφτηκαν ότι πρώτα ο τροχός πρέπει να αποσπάται. Ο Édouard πραγματοποίησε μια σειρά πειραμάτων και ανέπτυξε μια σειρά από πρωτότυπα. Το 1891, του χορηγήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα αποσπώμενο ελαστικό.

Στο link που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε
ακόμα περισσότερα γεγονότα που συνέβησαν αυτή την ημερομηνία
Γέγονε την 0η Ι…………

—————————————————————————————
Πηγές: https://www.sansimera.gr/| https://el.wikipedia.org/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *