8 Ιουνίου 2023

Μικρό Θέατρο: Θεατρικό Εργαστήρι και το Δεκέμβριο

Ανοικτές ημερομηνίες για το Δεκέμβριο
στο Θεατρικό ΕργαστήριΤο Μικρό Θέατρο Αγρινίου

 

 

Με μια ανάρτησή του στα social media το Θεατρικό ΕργαστήριΤο Μικρό θέατρο του Αγρινίου ευχαριστεί τα σχολεία που συμμετείχαν μέχρι τώρα στη δράση για έφηβους, μια δράση η οποία επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ενημερώνει ότι ο Νοέμβριος είναι ήδη κλεισμένος.

 

 

Σύμφωνα με την ενημέρωση και επειδή η δράση διαρκεί μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη, ο οποίος παραμένει ακόμα ανοιχτός, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνούν με το Θεατρικό ΕργαστήριΤο Μικρό Θέατρο, το οποίο στεγάζεςται στην οδό Κέντρου 26, στο Αγρίνιο και στο τηλέφωνο 26410 46619 ή στο email tomikrotheatro@yahoo.com, για την συμμετοχή τους σ΄αυτό.

Περισσότερα για την συγκεκριμένη δράση μπορείτε να δείτε παρακάτω

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ
«ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ – ΠΟΥ ΠΑΙΖΩ»

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΘΕΜΑΤΙΚΗ
Η καλλιτεχνική δράση απευθύνεται σε έφηβους και συγκεκριμένα στην ηλικιακή βαθμίδα των 12 έως 17 ετών. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό projectπου στοχεύει πρωτίστως στην εξοικείωση των εφήβων με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και την ποικιλομορφία στην τέχνη ανεξάρτητα με το φύλο, την καταγωγή, την οικογενειακή κατάσταση, τη θρησκεία και άλλες κοινωνικές «δεσμεύσεις».

Η δράση θα λαμβάνει χώρα στο Θεατρικό εργαστήρι «Το Μικρό Θέατρο» (Αγρίνιο), όπου στεγάζεται μια αμφιθεατρική σκηνή 85 θέσεων και σε συνεννόηση με σχολεία, οι ομάδες εφήβων (ανά τμήμα) θα έρχονται στον συγκεκριμένο αμφιθεατρικό χώρο, έτοιμοι να βιώσουν μία άκρως θεατρική διαδραστική εμπειρία. Η βασική θεματική της πρότασης βασίζεται στην ελευθερία της έκφρασης των εφήβων όσον αφορά ζητήματα που τους περιορίζουν τη σκέψη και την ύπαρξη, όπως συγκρουσιακές σχέσεις με γονείς, δυσκολία αποδοχής της όποιας διαφορετικότητας, αμφιθυμικές συμπεριφορές που σχετίζονται με το εφηβικό σώμα, η ανάμνηση της παιδικής ηλικίας ως μια κάποια αφετηρία, οι φορεμένοι στερεότυποι ρόλοι, ο φόβος του αποκλεισμού, η αποδοχή του εαυτού τους και άλλα. Πώς από ένα προσωπικό κέντρο ή μία προσωπική ρωγμή, μπορούμε να οδηγήσουμε τον έφηβο στην δημιουργία ενός ρόλου.
Η δράση καθοδηγείται από δυο ηθοποιούς-εμψυχωτές.

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
Η δράση ξεκινά με κύκλο γνωριμίας και με κάποια θεατρικά παιχνίδια προκειμένου να συσπειρωθεί η ομάδα και να αποκτήσει έναν θεατρικό κώδικα επικοινωνίας. Όταν τα σώματα και οι σκέψεις χαλαρώσουν, περνάμε στη δράση η οποία είναι απόλυτα ενεργή από την πλευρά των εφήβων.
Πριν φτάσουν στον θεατρικό χώρο θα τους έχει ζητηθεί να έχουν φέρει μαζί τους δύο προσωπικά αντικείμενα (ένα από την παιδική ηλικία – ένα από την εφηβική) και έναν ήχο, τα οποία θα σταθούν αφορμή για να γεννηθούν εικόνες και δράσεις που χαρακτηρίζουν το περιβόητο «ποιος είμαι» . Αυτό το «ποιος είμαι» που θα μετουσιωθεί σε σκηνική δράση.

   • Ερωτηματολόγιο που θα απαντηθεί από τα παιδιά και θα αποτελέσει το δικό τους θεατρικό κείμενο και συνειρμικά θα συνδεθεί με γνωστούς ρόλους από το παγκόσμιο θεατρικό ρεπερτόριο.
   • Παιχνίδια ρόλων
   • Playbacktheater
   • Αυτοσχεδιασμοί
   • Η τεχνική του ψιθύρου και της κραυγής
   • Δράση με αφορμή ήχους και μουσικές
   • Δράση μόνο με κίνηση, χωρίς λόγο και ήχο
   • Αλλες ασκήσεις – παιχνίδια που στόχο έχουν να δώσουν στα παιδιά μια άκρως βιωματική εμπειρία σχετικά με το χτίσιμο των ρόλων και των σχέσεων, ενώ με την ένωση αυτών των κομματιών του παζλ, θα έχουν μια αίσθηση πώς δημιουργείται μία devisedπαράσταση με ηθοποιούς τα ίδια τα παιδιά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η δράση θα ταξιδεύει και σε απομακρυσμένα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας όπου τα παιδιά δεν έχουν καμία ή πολύ μικρή επαφή με δράσεις πολιτισμού.

ΔΙΑΤΟΜΕΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Η καλλιτεχνική δράση θα έχει αναφορές και συνειρμούς από το παγκόσμιο και ελληνικό θέατρο, την μουσική, τον χορό, την ιστορία της τέχνης και τη ζωγραφική.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ:

   • Η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής μέσω της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας
   • Η αποδόμηση της σοβαροφανούς στερεότυπης εικόνας του εαυτού τους
   • Η ενδυνάμωση της δημιουργικότητας και της φαντασίας με τη συμμετοχή τους σε παιχνίδια-ασκήσεις-αυτοσχεδιασμούς.
   • Η μετουσίωση του ποιος είμαι σε καλλιτεχνική δημιουργία.
   • Η απόλυτη ελευθερία της έκφρασης.
   • Η συνειδητή επαφή του έφηβου με την τέχνη του θεάτρου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 • Σχεδιασμός-καθοδήγηση- στήσιμο δράσης- σχεδιασμός εικαστικού χώρου: Κατερίνα Καραδήμα
 • Πρωτότυπος μουσικός σχεδιασμός: Χάρης Κολοβός
 • Ηθοποιός-εμψυχωτής 1: Κατερίνα Καραδήμα
 • Ηθοποιός- βοηθός εμψυχωτής 2: Βασίλεια Καμμένου

 

 

 

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ

Το θεατρικό εργαστήρι «Το Μικρό Θέατρο» είναι μια Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα το Αγρίνιο και πρόκειται για μία αμφιθεατρική σκηνή 85 θέσεων. Ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009. Από τότε μέχρι και σήμερα λειτουργεί τμήματα νηπίων, παιδιών δημοτικού, εφήβων και ενηλίκων. Στόχος του “Μικρού Θεάτρου” ήταν να δημιουργήσει μια καλλιτεχνική φωλιά, όπου ο μαθητής, μικρός ή μεγάλος, θα μπορεί να διαπαιδαγωγηθεί θεατρικά καθώς επίσης και να εκφραστεί ελεύθερα.

Η υποκριτική, το θεατρικό παιχνίδι, ο αυτοσχεδιασμός, η δραματοποίηση κειμένων και παραμυθιών, το τραγούδι και η κατασκευή σκηνικών-κοστουμιών, είναι κάποια από τα βασικά μαθήματα του εργαστηρίου που στοχεύουν σε μια ολοκληρωμένη αντίληψη του λόγου, του σώματος, της έκφρασης, της επικοινωνίας, της αισθητικής που συνθέτουν έναν ολοκληρωμένο ηθοποιό, ερασιτέχνη ή μη. Στο τέλος κάθε χρονιάς το εργαστήρι έχει ως στόχο την παρουσίαση της δουλειάς των τμημάτων μέσα από κείμενα και ιδέες που γίνονται παραστάσεις.

Το “Μικρό Θέατρο” επίσης δημιουργεί δικές του παραγωγές αλλά και φιλοξενεί άλλες παραγωγές. Έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια υποκριτικής με τον Στέλιο Μάινα, τον Γιάννη Αναστασάκη, τον Θωμά Μοσχόπουλο, τη Γεωργία Μαυραγάνη, τον Δημήτρη Ήμελλο, τον Τσέζαρις Γκραουζίνις κ.α. και συνεχίζει να στοχεύει στην καλλιτεχνική εκπαίδευση μέσα από σεμινάρια σημαντικών καλλιτεχνών.

Το θεατρικό εργαστήρι «Το Μικρό Θέατρο» δημιουργεί καλλιτεχνικές δράσεις και παραστάσεις για παιδιά και εφήβους με ενεργή συμμετοχή του ίδιου του παιδιού και βιωματική εμπειρία από το 2009.Χαρακτηριστική δράση που κατέληξε σε παράσταση από συνεντεύξεις και προσωπικές ιστορίες παιδιών , ήταν «Οι λύκοι στην χώρα των τραυμάτων» σε εμψύχωση και καθοδήγηση της Κατερίνας Καραδήμα, που συμμετείχε σε εφηβικό φεστιβάλ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Σε περίπτωση που η πανδημία δεν μας επιτρέψει την υλοποίηση της δράσης δια ζώσης, θα υλοποιηθεί διαδικτυακά.
Τα ερωτηματολόγια θα σταλούν μέσω mailκαθώς και οποιοδήποτε άλλο καλλιτεχνικό υλικό χρειαστεί προκειμένου τα παιδιά να αποκτήσουν μια πρώτη ύλη με την οποία θα δουλέψουμε διαδικτυακά. Έχοντας κάνει λοιπόν μια σημαντική προεργασία σχετικά με το προσωπικό υλικό τους που θα μας έχει αποσταλεί αλλά και με το καλλιτεχνικό υλικό που θα προταθεί από εμάς, η δράση θα μεταφερθεί μέσω κάμερας και οι ιδέες που θα γεννηθούν θα υλοποιηθούν και θα δουλευτούν με έναν διαφορετικό , λίγο πιο κινηματογραφικό, τρόπο. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί στόχοι παραμένουν ίδιοι.
Η ομάδα των εμψυχωτών που θα καθοδηγήσουν την όλη δράση είναι έμπειροι στην εκπαίδευση του θεάτρου και έχουν δουλέψει με έφηβους σε βιωματικό επίπεδο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Οι μαθητές – συμμετέχοντες καλούνται να :

  • φοράνε άνετα ρούχα (φόρμες,κολλάν,καλτσάκια).
  • έχουν μαζί τους μπουκαλάκι με νερό.
  • έχουν μαζί τους μάσκα προστασίας.
  • φέρουν ένα προσωπικό αντικείμενο από την παιδική ηλικία και ένα προσωπικό αντικείμενο από την εφηβική ηλικία. (πχ. ρούχο, κουκλάκι, βιβλίο , οτιδήποτε)

Ο χώρος είναι 140 τμ. και αερίζεται κατά τη διάρκεια της δράσης. Επίσης, υπάρχουν 4 γωνιές με αντισηπτικά για συχνή απολύμανση.

 • Είσοδος: 3 ευρώ
 • Διάρκεια: 3 ώρες (ωρολογιακές)
 • Η ημερομηνία που θα διεξαχθεί η δράση κανονίζεται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το κάθε σχολείο ή κάθε ομάδα (φροντιστήρια, πολιτιστικές ομάδες εφήβων, κλπ) που θα δηλώσει ενδιαφέρον, στο τηλ. του Μικρού Θεάτρου.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ»

  • Κέντρου 26 Αγρίνιο
  • Τηλ.επικοινωνίας 2641046619
  • Email: tomikrotheatro@yahoo.com

Η καλλιτεχνική διευθύντρια
Κατερίνα Καραδήμα

 


AgrinioStories