9 Δεκεμβρίου 2022

Μιχάλης Μαδένης: Οι εξόριστοι

Ο Μιχάλης Μαδένης στη νέα του έκθεση, με τόλμη και ευαισθησία,
ζωγραφίζει τρόφιμους ενός ψυχιατρικού νοσοκομείου,
αποκαλύπτοντας, μέσα από τις ταλαιπωρημένες τους μορφές,
το δράμα της ψυχικής νόσου

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Μαδένη με τίτλο «Οι εξόριστοι». Η Evripides Art Gallery παρουσιάζει στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας τη νέα έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη και συνεργάτη της Μιχάλη Μαδένη, που θα λάβει χώρα έως και τις 31/03/2022

Μία έκθεση για τους εξόριστους της ζωής

Αυτοί είναι οι αληθινοί εξόριστοι της ζωής και της κοινωνίας, εξόριστοι και από τον ίδιο τους τον εαυτό. Πρόκειται για αυστηρά μνημειακές μορφές, πρόσωπα που σε καθηλώνουν με τα τραχιά ή θλιμμένα μάτια τους και τα βασανισμένα σώματά τους, σε αμήχανες στάσεις.

 

 

Στη σειρά αυτή των πορτρέτων, ο Μαδένης αναδεικνύει ως κυρίαρχη φόρμα τη ζωγραφική ή σχεδιαστική επιφάνεια του προσώπου.

Τις μορφές τις περιβάλλει απροσδιόριστος σκοτεινός χώρος, από τον οποίο αναδύονται και φωτίζονται δυνατά. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στον θεατή να προσέξει όλες τις λεπτομέρειες των εικονιζόμενων, οι οποίοι με τη σειρά τους, τον οδηγούν σε εκείνο που οι κοινωνικές συμβάσεις τον έμαθαν συνήθως να αποφεύγει: το ανθρώπινο βλέμμα.

 

 

«Οι εξόριστοι»
Μιχάλης Μαδένης, ο μαθητής του Τέτση

Ο Μιχάλης Μαδένης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1960. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1985-1990), εξασφαλίζοντας υποτροφία για κάθε έτος σπουδών από το ΙΚΥ.

Μαθήτευσε δίπλα στον Παναγιώτη Τέτση, από το εργαστήριο του οποίου αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ελεύθερη Ακαδημία Τεχνών της Χάγης (De Vrije Akademie voor Beeldende Kunste). Τον πρώτο χρόνο σπούδασε με Βασιλική Υποτροφία της Ολλανδικής Κυβέρνησης, όπου και αρίστευσε, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ).Τον Μάιο του 1992 πραγματοποιείται η πρώτη του ατομική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Νέες Μορφές. Από το 2006 έως το 2017 εργάστηκε ως αποσπασμένος στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, όπου ανέλαβε το παιδικό εργαστήριο και τη διενέργεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, τη Βουλή των Ελλήνων, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Μουσείο Βορρέ, το Μουσείο Φρυσίρα, το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, καθώς και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Μιχάλης Μαδένης έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.Έκθεση: Μιχάλης Μαδένης / Οι εξόριστοι / Διάρκεια έκθεσης έως 31/03/2022

 

 

Η έκθεση συνοδεύεται από αναλυτικό κατάλογο (επιμέλεια καταλόγου: Σταύρος Ζουμπουλάκης).

   • Έκθεση: Μιχάλης Μαδένης – Οι εξόριστοι
   • Διάρκεια έκθεσης έως 31/03/2022
   • Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, 09.30 – 20.00
   • Αίθουσα Πολλαπλών Προβολών, 2ος όροφος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ΚΠΙΣΝ
   • Επιμέλεια: Ν. Π. Παΐσιος
   • Χορηγοί: Κωνσταντίνος και Νάσια Ευριπίδη

 

 


AgrinioStories | Πηγή