Μετά την ελληνική αγορά ΓΕΚ Τέρνα και η Intrakat «ψάχνουν» Ρουμανία

Στην ελληνική αγορά έχει ολοκληρωθεί
ένας μεγάλος κύκλος δημοπράτησης
και ανάθεσης συμβάσεων παραχώρησης ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ

ΓΕΚ Τέρνα και η Intrakat,
σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους,

Σημαντικές ευκαιρίες μελλοντικής ανάπτυξης στη Ρουμανία

Έχοντας διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και τις σημαντικές ζημιές που αυτά προκάλεσαν και “οπλισμένες” με τη σημαντική ρευστότητα που εξασφαλίζουν από την εκ νέου άνθηση των κατασκευών στην Ελλάδα, οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι έχουν αρχίσει να “χτίζουν” ξανά προγεφυρώματα για να κατακτήσουν την αγορά της Ρουμανίας και άλλων βαλκανικών χωρών, όπου εκτιμάται ότι προσφέρονται σημαντικές ευκαιρίες μελλοντικής ανάπτυξης. Κυρίαρχο ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραματίζει ασφαλώς και το γεγονός ότι, πλέον, στην ελληνική αγορά έχει ολοκληρωθεί ένας μεγάλος κύκλος δημοπράτησης και ανάθεσης συμβάσεων παραχώρησης ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ, χωρίς να αναμένονται νέα έργα τέτοιου μεγέθους και χαρακτήρα στο άμεσο μέλλον, πλην ασφαλώς των νέων έργων ΣΔΙΤ, όπου όμως το μεγαλύτερο δεν ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, και “οπλισμένοι” με την όλο και μεγαλύτερη ρευστότητα που έχουν αρχίσει να αντλούν από τα έργα στην Ελλάδα, οι δύο μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι με βάση το ανεκτέλεστο υπόλοιπο, δηλαδή η ΓΕΚ Τέρνα και η Intrakat, σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, έχοντας εντοπίσει σημαντικές ευκαιρίες μελλοντικής ανάπτυξης στη Ρουμανία. Ειδικά η Intrakat, φιλοδοξεί να τετραπλασιάσει το αντικείμενό της στη συγκεκριμένη χώρα τα επόμενα χρόνια, σε ανάλογο επίπεδο με την Ελλάδα, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Αλ. Εξάρχου, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, στην πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρείας, “ιδανικά, θα θέλαμε το 50% του ανεκτέλεστου υπολοίπου να προέρχεται από τη Ρουμανία και το άλλο 50% από την Ελλάδα”. Με δεδομένο ότι στόχος είναι το ύψος του ανεκτέλεστου τα επόμενα 2-3 χρόνια να κυμαίνεται μεταξύ 5 και 7 δισ. ευρώ, αυτό μεταφράζεται σε ανάληψη έργων 2,5 – 3,5 δισ. ευρώ στη Ρουμανία, έναντι 1,2 δισ. ευρώ που είναι το υφιστάμενο ανεκτέλεστο.

Έργα 2-3 δισ. ευρώ

Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και ο κ. Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, στην πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Αναφερόμενος στις αγορές των Βαλκανίων, και ιδίως σε εκείνες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, σημείωσε ότι “γνωρίζουμε ότι σχεδιάζονται έργα παραχώρησης της τάξεως των 2-3 δισ. ευρώ συνολικής επενδυτικής δαπάνης, κάτι που σημαίνει ότι τα απαιτούμενα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται είναι σε επίπεδο που μπορούμε να καλύψουμε ως όμιλος. Μόλις προκηρυχθούν λοιπόν οι σχετικοί διαγωνισμοί, θα επιδιώξουμε να συμμετάσχουμε”, ανέφερε. Στόχος είναι ασφαλώς να ενισχυθούν τα μελλοντικά έσοδα και κέρδη του ομίλου, αναπληρώνοντας το ταχύτερο δυνατόν τις όποιες απώλειες θα έχει από την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Μάλιστα, η ΓΕΚ Τέρνα επιδιώκει να αξιοποιήσει αυτά ακριβώς τα έσοδα, αλλά και τη συνολική βελτίωση του χρηματοπιστωτικού της προφίλ από την πώληση, προκειμένου να ενισχύσει το “οπλοστάσιό” της και να είναι σε θέση να διεκδικήσει με μεγαλύτερες αξιώσεις τα έργα αυτά.

Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, η αγορά της Ρουμανίας παρουσιάζει εξαιρετικές προοπτικές τα επόμενα χρόνια, καθώς όχι μόνο θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε σημαντικούς πόρους, αλλά και αποκτά βαρύνουσα γεωπολιτική σημασία για τη Δύση λόγω του επικείμενου ρόλου που θα αποκτήσει ως γέφυρα προς την Ουκρανία, όταν ο πόλεμος λήξει. Έτσι, ο κ. Εξάρχου ανέφερε ότι θα υπάρχουν πολύ σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά των υποδομών, όπως για παράδειγμα ο κάθετος άξονας Αλεξανδρούπολης-Κωστάντζας και άλλες, και η Intrakat θα είναι σωστά τοποθετημένη ώστε να αποκτήσει μερίδια σε αυτήν.

Όπως σημείωσε, μάλιστα, η ανάπτυξη της αγοράς αυτής είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς προσφέρεται για ταχύτερη επιχειρηματική μεγέθυνση σε σχέση με την ελληνική, ενώ πρόσθεσε ότι η κατοχή 4 μηχανημάτων διάτρησης σηράγγων (ΤΒΜ) από την Άκτωρ εκεί αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, καθώς η πλειονότητα των προς δημοπράτηση έργων στη Ρουμανία θα αφορά τις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας, που είναι στην πλειονότητά τους ορεινές. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η απουσία Ευρωπαίων ανταγωνιστών στους διαγωνισμούς. Με εξαίρεση κάποιες ιταλικές εταιρείες, ο βασικός ανταγωνισμός των ελληνικών ομίλων, προς το παρόν, αφορά εταιρείες από την Τουρκία και την Κίνα.

Βελτίωση εικόνας

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του ομίλου Intrakat προχώρησε καταρχάς στην άμεση βελτίωση της εικόνας και της αξιοπιστίας της Άκτωρ (μέσω της οποίας γίνεται η δραστηριοποίηση στη Ρουμανία) απέναντι στο ρουμανικό Δημόσιο. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό έχει ήδη επιτευχθεί, καθώς έχουν επανεκκινήσει και λειτουργούν, ακόμα και με τριπλές βάρδιες, όλα τα εργοτάξια της εταιρείας στη Ρουμανία. Παράλληλα, η διοίκηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει μια πλήρως αυτόνομη θυγατρική εταιρεία, μια Άκτωρ Ρουμανίας, εγκαταλείποντας το σημερινό μοντέλο, όπου η παρουσία στην αγορά αυτή είναι με τη μορφή υποκαταστήματος. “Εξετάσαμε και το ενδεχόμενο απευθείας εξαγοράς κάποιας τεχνικής εταιρείας, αλλά το ρίσκο είναι πολύ υψηλό, λόγω του ότι αρκετές εταιρείες είχαν χρέη στο παρελθόν και δεν είναι πάντα ξεκάθαρο το υφιστάμενο καθεστώς. Μπορεί, δηλαδή, να βρεθούμε υπόλογοι απέναντι σε πιστωτές του παρελθόντος, κι έτσι μάλλον δεν θα προβούμε τελικά σε μια τέτοια κίνηση”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξάρχου.

Προς το παρόν, και παρότι, όπως όλα δείχνουν, τα συμφέροντα της ΓΕΚ Τέρνα και της Intrakat ευθυγραμμίζονται σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις τους από την αγορά της Ρουμανίας, δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσο θα συνεργαστούν για τη διεκδίκηση νέων έργων. Ειδικότερα, ασφαλείς πηγές αναφέρουν ότι η ΓΕΚ Τέρνα, προς το παρόν, κινείται πλήρως αυτόνομα στη Ρουμανία, χωρίς να αναζητά ή να επιδιώκει συνεργασίες. Αντιθέτως, η διοίκηση της Intrakat παρουσιάζεται πιο ανοιχτή στο ενδεχόμενο μιας μελλοντικής συνεργασίας των δύο πλευρών, θεωρώντας ότι αμφότερες έχουν να κερδίσουν από μια τέτοια εξέλιξη.

 

Πηγή: capital.gr//Νίκος Ρουσάνογλου